Αυτοί είναι οι (τουλάχιστον) 24 νεκροί του πολυτεχνείου, αθάνατοι ως αιώνια σύμβολα του αγώνα για δημοκρατία κι ελευθερία

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών έχει ξεκινήσει από το 2002 κι έπειτα ένα μεγάλο έργο αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας και τεκμηρίωσης των γεγονότων του Νοεμβρίου του 1973 σε μια συνεχιζόμενη έρευνα με τίτλο Πολυτεχνείο ’73: Το ζήτημα των θυμάτων: Νεκροί και τραυματίες.

Με διάφορες επιστημονικές μεθόδους επιχειρείται συγκέντρωση και διασταύρωση των τεκμηρίων σε συνδυασμό με παράλληλες πλευρές των γεγονότων όπως το χρονικό της εξέγερσης, το επιχειρησιακό σχέδιο για την καταστολή της, η εξέλιξη των γεγονότων έξω από το Πολυτεχνείο και τους γύρω δρόμους κτλ.

Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί
24 περιπτώσεις ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους τις επίμαχες ημέρες της εξέγερσης που προετοίμασε το έδαφος για την πτώση της Χούντας. Υπάρχουν επίσης άλλες 16 ανώνυμες περιπτώσεις που σε κάποια στιγμή της διαδικασίας είχαν «προκύψει βασίμως» νεκροί, από επίσημες, επώνυμες και σχετικά αξιόπιστες καταθέσεις, με συγκεκριμένα στοιχεία. Τέλος, η έρευνα έχει θέσει στο μικροσκόπιο τριάντα (30) επώνυμες περιπτώσεις, που εμφανίζονται επίμονα στους περισσότερους καταλόγους από το 1974 μέχρι και σήμερα, χωρίς να έχουν ποτέ τεκμηριωθεί. Όλες αυτές οι ανώνυμες και οι αμφιλεγόμενες επώνυμες περιπτώσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα, προκειμένου να διερευνηθούν περισσότερο, προτού αποφασιστεί οριστικά να υιοθετηθούν ή να απορριφθούν.

Στις μέρες μας, που για συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες όλο και περισσότεροι προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία υιοθετώντας την ανοησία για τον «μύθο των νεκρών του Πολυτεχνείου» είναι χρήσιμο να συγχαρούμε αυτούς που καταφέρνουν με επιστημονικό, άρα αδιάσειστο, τρόπο να κρατήσουν ακέραιη την ιστορική αλήθεια. Ακολουθεί ο κατάλογος των 24 (τεκμηριωμένα) νεκρών του Πολυτεχνείου, μαζί με τις συνθήκες τις καθεμιάς δολοφονίας ξεχωριστά (σε μερικές δε περιπτώσεις και με το όνομα του φυσικού αυτουργού).
Keywords
Τυχαία Θέματα