Υπουργείο Υπέρτατης Κοινωνικής Ευτυχίας: Από τον Όργουελ… στον Μαδούρο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο μόλις παρουσίασε το κατ’ ευφημισμόν Υφυπουργείο Υπέρτατης Κοινωνικής Ευτυχίας, που έγινε αμέσως μια παρωδία στην μπλογκόσφαιρα της Λατινικής Αμερικής, γράφει ο Mac Margolis.

Σκεφτείτε το τελευταίο που έκανε ο θεματοφύλακας του πειράματος του Ούγκο Τσάβες στο «Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα»: το Υφυπουργείο Υπέρτατης Κοινωνικής Ευτυχίας. Την περασμένη εβδομάδα, με μεγάλες φανφάρες,

ο Νικολάς Μαδούρο παρουσίασε αυτό το νέο παράρτημα της κυβέρνησης, που όπως είπε θα επιβλέπει και θα αντιμετωπίζει περίπου 30 χωριστές κοινωνικά προγράμματα, γνωστά συλλογικά στη Βενεζουέλα ως «αποστολές».
«Πρέπει να ανυψώσουμε τις αποστολές στον ουρανό, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον Τσάβες», ανακοίνωσε ο Μαδούρο στην εθνική τηλεόραση, χαιρετίζοντας τον ιδρυτή της λεγόμενης Μπολιβαριανής Επανάστασης, που διανύει το 14ο έτος της.

Το νέο υπουργείο «θα φροντίζει τους ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες μας και τα αγόρια και τα κορίτσια μας» ανακοίνωσε ο Μαδούρο, σύμφωνα με το πνεύμα «του πιο μεγαλειώδους και αγαπητού επαναστατικού λαού» και στο όνομα της ώθησης «πέρα από την καπιταλιστική τάξη πραγμάτων». Η ανακοίνωση ακολούθησε μια άλλη πρόσφατη οργουελική δημιουργία, την «Ημέρα Πίστης και Αγάπης στον Ούγκο Τσάβες», μια νέα καταχώρηση στο Μπολιβαριανό ημερολόγιο, που έχει σκοπό να συσπειρώσει τους πιστούς του κινήματος, ενόψει των δημοτικών εκλογών στις 8 Δεκεμβρίου.
Σε μια χώρα φθαρμένη από την εγκληματικότητα, τον χειρότερο πληθωρισμό του ημισφαιρίου (50 τοις εκατό το χρόνο) και διακοπές ρεύματος που άφησαν το 70 τοις εκατό της χώρας στο σκοτάδι κάποτε τον Σεπτέμβριο, η κουβέντα για μια ακόμη μεγάλη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό και σημαντικό δημόσιο χλευασμό.
Αμέσως, η μπλογκόσφαιρα της Λατινικής Αμερικής γέμισε με αστεία και παρωδίες. Πολλοί επικριτές υπενθύμισαν το απόκρυφο βασίλειο της Ωκεανίας του Όργουελ, όπου ένα Υπουργείο Αφθονίας είναι επιφορτισμένο με τη διαχείριση των λιγοστών αγαθών και το Υπουργείο Ειρήνης είναι υπεύθυνο για τη συνεχή διεξαγωγή πολέμων.
«Υπουργείο υπέρτατης ευτυχίας; Θα πουλάν τίποτα ναρκωτικά» έγραψε ένας χρήστης του Ίντερνετ από τη Βενεζουέλα. «Πέρασαν μόλις 24 ώρες από τη δημιουργία του νέου Υπουργείου Ανώτατης Κοινωνικής Ευτυχία και ήδη νιώθω χαρούμενος» έγραψε στο Twitter ο κωμικός της Βενεζουέλας Luis Chátaing. «Ποιος θα είναι υπεύθυνος του Υπουργείου; Η Lady Gaga, ο Charlie Sheen, ο Jim Carey ή ο Anton Kollisch» έγραψε ο βολιβιανός οικονομολόγος Roberto Laserna. Άλλοι ήταν πιο καυστικοί. Ο πρώην παρουσιαστής της τηλεόρασης, Leopoldo Castillo, αποκάλεσε τη νέα γραφειοκρατία της κυβέρνησης μια κίνηση «ντροπής» που υποβάλλει τη Βενεζουέλα σε «διεθνή γελοιοποίηση».

Για τον Μαδούρο, δεν ήταν για γέλια. Με βασικά κυβερνητικά πόστα της πόλης να διακυβεύονται και το Καράκας να προσπαθεί να διαχειριστεί τη χειρότερη κοινωνική κρίση της δεκαετίας, ο ηγέτης της Βενεζουέλας έχει ψευδαισθήσεις. Η άνοδος του πληθωρισμού έχει αφανίσει τους επίσημους ελέγχους των τιμών, αδειάζοντας τα ράφια των σούπερ μάρκετ και κάνοντας τους καταναλωτές να ψάχνουν τα πάντα, από αλεύρι μέχρι χαρτί τουαλέτας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει τα φώτα αναμμένα στο Καράκας, το πολιτικά ευαίσθητο κεφάλαιο, αλλά η υπόλοιπη χώρα είναι έρμαιο των συνεχών διακοπών ρεύματος, που βυθίζουν στο σκοτάδι σπίτια, καταστήματα και εργοστάσια, από μερικά λεπτά έως και πολλές ώρες κάθε φορά.

Αυτό βολεύει πολύ τους εγκληματίες της χώρας, οι οποίοι έχουν μετατρέψει την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας σε μια επικίνδυνη ζώνη, με 119 δολοφονίες ανά 100.000 κατοίκους. Αν και κανένα από τα τρέχοντα δεινά της Βενεζουέλας δεν είναι νέο, επιδεινώνονται ακριβώς επειδή η υπομονή εξαντλείται σε αυτό το έθνος των 29 εκατομμυρίων. Παραδόξως, οι κάτοικοι της Βενεζουέλας δεν είναι απελπισμένοι. Η χώρα της Νότιας Αμερικής που ισορροπεί μεταξύ της Καραϊβικής και του Ατλαντικού κατέχει μια αξιοσέβαστη 20η θέση στην πιο πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την παγκόσμια ευτυχία. Είναι καλύτερη από της Γερμανίας, της Γαλλίας και ακόμη και της Βραζιλίας, όπου το κέφι είναι σχεδόν θρησκεία.
Κι όμως, η επιβίωση μπορεί να είναι μια δοκιμασία. Η Παγκόσμια Τράπεζα χαρακτηρίζει την Βενεζουέλα ως μία από τις χειρότερες χώρες για την ανάληψη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, κατατάσσοντας την Μπολιβαριανή Δημοκρατία στην 181η από 189 χώρες, μαζί με τη Μιανμάρ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, και τελευταία στη Λατινική Αμερική. Υπό τον Τσάβες, έναν σόουμαν που καυχιόταν ακόμα και στις χειρότερες εποχές, πολλές από τις χειρότερες αμαρτίες της χώρας είχαν συγχωρεθεί ή διαγραφεί ως έργο των εχθρών, ιδιαίτερα των «γκρίνγκος». Όταν εμφανίστηκε η κρίση το 2003, ο Τσάβες πήρε ένα σύνθημα από το σύμμαχο και μέντορά του Φιντέλ Κάστρο και ξεκίνησε με πάθος κάποια επιθετικά κοινωνικά προγράμματα. Το αποτέλεσμα ήταν οι «αποστολές», η πλούσια χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, της παιδικής θνησιμότητας και της φτώχειας, που συχνά τα κακοδιαχειρίζονταν κατάφωρα, αλλά έφερναν μετρητά στις φτωχότερες γειτονιές. Επίσης, βοήθησαν στην πολιτική επιβίωση του Τσάβες, δίνοντάς του δύναμη πριν από μια κρίσιμη ψηφοφορία.

Ακριβώς όπως ο Τσάβες στράφηκε στην Αβάνα, τώρα ο Μαδούρο ελπίζει να «επικοινωνήσει» με τον αγαπημένο του προκάτοχο, ενισχύοντας τις αδύναμε «αποστολές» πριν από τις εκλογές στις 8 Δεκεμβρίου, όπου η αντιπολίτευση αναμένεται να κερδίσει αρκετά. «Πρέπει να βελτιώσουμε τις αποστολές, δήλωσε πρόσφατα ο Μαδούρο, ανακοινώνοντας μια στρατηγική «αναθεώρησης, διόρθωσης και επανεκκίνησης» στα δύστροπα κοινωνικά προγράμματα. Το πρόβλημα είναι ότι ο Μαδούρο έχει όλα τα προβλήματα και τίποτα από τη γοητεία ή την πολιτική ισχύ του θρυλικού καουντίγιο που διαδέχθηκε. Με την κυβέρνηση να ακροβατεί, οι κάτοικοι της Βενεζουέλας θα πρέπει να δικαιολογηθούν αν αρχίσουν να ψάχνουν αντίτυπα του «1984».

http://www.thedailybeast.com/articles/2013/10/31/venezuela-unveils-orwellian-ministry-of-supreme-social-happiness.html

Keywords
υπουργειο, ούγκο τσάβες, διακοπες ρευματος, lady gaga, charlie sheen, mac, τσαβες, νέα, ημερολόγιο, twitter, lady, gaga, roberto, γαλλια, τραπεζες, μιανμάρ, ψηφοφορία, εκλογες, ισχύ, http, html, εθνικη τραπεζα, εθνος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, ιταλια εκλογες, χωρες, ημερολόγιο, δημοκρατια, εγκληματικοτητα, εθνικη, ηγετης, τηλεοραση, lady gaga, mac, αβανα, αμερικη, ανοδος, αστεια, βενεζουελα, γοητεια, δυναμη, δημοσιο, δολοφονιες, εγινε, ευτυχια, ειπε, εκθεση, εβδομαδα, εποχες, ετος, ζωνη, ιντερνετ, υπομονη, θρησκεια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κινηση, κονγκο, μιανμάρ, παντα, ονομα, οργουελ, παθος, προβληματα, προγραμματα, ραφια, σουπερ μαρκετ, σπιτια, σουπερ, τοις εκατο, το εθνος, ισχύ, φανφαρες, φιντελ καστρο, φορα, ψευδαισθησεις, ψηφοφορία, ωρες, αγορια, charlie sheen, gaga, γελια, χωρα, ιδιαιτερα, κωμικος, lady, ουγκο, roberto, τραπεζα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα