Υποθαλάσσιο καλώδιο ρεύματος θα συνδέει Ισραήλ – Ελλάδα

Λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της χώρας

Νέα σχέδια ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ βρίσκονται υπό επεξεργασία. Μετά τις κοινές ενέργειες Λευκωσίας και Τελ Αβίβ προς την κατεύθυνση της έρευνας, εκμετάλλευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ), τώρα σχεδιάζεται η μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος με υποθαλάσσιο καλώδιο από το Ισραήλ στην Κύπρο

και την Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα στη Λευκωσία ο πρόεδρος της κοινοπραξίας εταιριών ΔΕΗ-Quantum Energy, κ. Νάσος Κτωρίδης, πρόκειται για το EuroAsia Interconnector. Ένα υποθαλάσσιο καλώδιο, το οποίο θα διασυνδέσει ενεργειακά το Ισραήλ με την Κύπρο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Είδηση η οποία έκανε το γύρο του κόσμου μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Το σχέδιο αυτό αποτελεί τμήμα ενός τεράστιου δικτύου ενεργειακής διασύνδεσης -σε φυσικό αέριο και σε ηλεκτρικό- πολλών χωρών της Βορείου Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και μεσογειακών κρατών-μελών της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, χθες, σε ημερίδα του Παντείου Πανεπιστημίου για τις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επικεφαλής του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών, Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ), κ. Σωτήρης Ρούσσος, σημείωσε: «Προχωρεί συμφωνία ανάμεσα σε κυπριακές και ισραηλινές εταιρίες για την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου, το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει 2.000 MW από το Ισραήλ στην Κύπρο και την Ελλάδα, και από εκεί στη συνέχεια στη Νοτιοανατολική και Ανατολική Ευρώπη».

Το έργο, το οποίο πάντως αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις από ειδικούς στη Μεγαλόνησο, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, θα τεθεί σε λειτουργία το 2016. Το κόστος του εκτιμάται σε 1,5 δισ. ευρώ. Οι εταιρίες που θα το υλοποιήσουν είναι η κυπριακή ΔΕΗ-Quantum Energy, που αποτελεί σύμπραξη της ΔΕΗ με την Quantum, η ΔΕΗ από την Ελλάδα και φορείς του Ισραήλ. Τη χρηματοδότηση θα αναλάβει η ΔΕΗ-Quantum Energy.

Απόδοση 17,5 δισ. ευρώ

Ο κυπριακός Τύπος, ωστόσο, σημειώνει ότι στην κοινοπραξία δεν μετέχει η κρατική κυπριακή εταιρία ηλεκτρισμού. Τo μήκος του καλωδίου μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ υπολογίζεται σε 155 ναυτικά μίλια. Μεταξύ Κύπρου-Κρήτης 320 ν.μ. και μεταξύ Κρήτης-Πελοποννήσου 65 ν.μ. Το μέγιστο βάθος πόντισης του καλωδίου είναι τα 2.000 μέτρα. Τα έργα θα γίνονται παράλληλα και στα τρία τμήματα της σύνδεσης. Το 2012 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες του έργου και να παρουσιαστούν στις κυβερνήσεις των τριών χωρών. Η αναμενόμενη απόδοση του έργου ανέρχεται σε 17,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια ζωής του καλωδίου. Ως γνωστόν, πέρυσι το καλοκαίρι κατεστράφη από έκρηξη πυρομαχικών σε γειτονικό στρατόπεδο ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ρεύματος της Κύπρου.

Ο κ. Κτωρίδης, αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι η χώρα μας είναι ελλειμματική σε ενέργεια κατά 1.000 MW το χρόνο και αναγκάζεται να εισάγει επιπρόσθετη ηλεκτρική ενέργεια, ενώ εξήγησε ότι το υποθαλάσσιο καλώδιο «είναι το πλέον μεγαλεπήβολο έργο που έγινε μέχρι στιγμής

Keywords
Τυχαία Θέματα