Υπάρχει Plan B;

Τα αποτελέσματα των γεγονότων και η ιστορία είναι αυτά που κρίνουν τελικά τα πρόσωπα. Αν κάποιος είναι αποτυχημένος ή επιτυχημένος κρίνεται στο τέλος της ημέρας.

Από το ποιο είναι τελικά το ισοζύγιο των θετικών με τα αρνητικά. Έτσι και η κυβέρνηση ΝΔ μέχρι να πέσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα κριθεί για το αν έκανε καλά για την πατρίδα ή όχι.

Κι αυτό το λέμε μετά το πρόσφατο, ντροπιαστικό για τη χώρα non paper

του Μαξίμου με το οποίο χαρακτήριζε αποτυχημένο υπουργό τον Στουρνάρα μιας αποτυχημένης κυβέρνησης.

Αν η κυβέρνηση Σαμαρά, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών ή όποιος άλλος ενεπλάκη στην προσπάθεια διάσωσης της χώρας είναι επιτυχημένοι ή αποτυχημένοι θα κριθούν τόσο στη σύγκριση με τους επόμενους όσο και με το πώς θα γραφτεί η ιστορία.

Και την ιστορία δεν μπορεί κανείς να την γράψει κατά πώς θέλει. Κανείς δεν θα επιτρέψει στην αριστερά να γράψει την ιστορία της χώρας τα τελευταία χρόνια με βάση τη δικής της συλλογιστική. Το έκανε μια φορά μετά τον Εμφύλιο και τώρα πληρώνουμε την παραχάραξή της.

Λίγες ημέρες πριν ο Μάριο Ντράγκι είπε αυτό που είπε και ο Στουρνάρας. Ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης μετά το επόμενο καλοκαίρι. Όπως θα θυμάστε, η διαρροή του Μαξίμου ήταν ότι ο Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ του είπε «να λείπει το βύσσινο».

Τότε κανείς δεν τόλμησε να χαρακτηρίσει αποτυχημένο τον Ντράγκι, με τον διοικητή της ΤτΕ έχουν μια ιδιαίτερη σχέση στον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ένας από τους πιο αποτυχημένους υπουργούς που πέρασαν ποτέ, ο πρώην πασόκος Χρ. Σπίρτζης, προερχόμενος εκ… βοσκοτοπίων, χαρακτήριζε χθες τον Στουρνάρα «υπουργό του Σαμαρά», θέλοντας να τον απαξιώσει, τότε καταλαβαίνουμε γιατί στον Ντράγκι δεν τολμούν να βγάλουν άχνα και στο εσωτερικό μέτωπο κάνουν τους τζάμπα μάγκες.

Όμως, κι αν ο Ντράγκι και ο Στουρνάρας έχουν δίκιο; Αν πράγματι δεν βγαίνει το «αφήγημα» της κυβέρνησης και χρειαστούμε νέα χρηματοδότηση; Μπορεί ο Τσίπρας να λέει ότι θα βγούμε στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο, όμως, του είπε κανείς ότι είναι άλλο να δανείζεσαι 2-3 δις ευρώ κι άλλο πάνω από 50 δις που θα χρειαστεί η χώρα; Τότε τα επιτόκια θα είναι υψηλά και το κόστος μεγάλο για την οικονομία.

Αυτό το ξέρουν στο υπουργείο Οικονομικών και πολλοί συντάσσονται με τα λεγόμενα του Στουρνάρα. Οι φήμες λένε ότι και ο Παπαδόπουλος του ΟΔΔΗΧ που αποφάσισε να φύγει ενδεχομένως να το κάνει γιατί δεν συμφωνεί με το Μαξίμου και το σχέδιό του για τυφλή έξοδο στις αγορές.

Όμως, επικρατούν οι Ταλιμπάν της κυβέρνησης, αυτοί που δεν έχουν και κανέναν ενδοιασμό, δεν τους ενδιαφέρει τι θα χάσει η Ελλάδα.

Το ερώτημα είναι αν έχει δίκιο η ΤτΕ και άδικο η κυβέρνηση τότε τι γίνεται; Υπάρχει Plan B; Εδώ κάνανε «σχέδιο Β» άλλες εποχές δεν θα έπρεπε να έχουν και τώρα;

Είναι προφανές ότι δεν έχουν. Είναι προφανές ότι βαδίζουν στα τυφλά εμπιστευόμενοι τη Ρότσιλντ και όλους τους οίκους που βγάζουν λεφτά για να δίνουν συμβουλές.

Εμπιστεύονται επίσης αποτυχημένους και ξεπερασμένους οικονομολόγους όπως ο Δραγασάκης αλλά και δύο – τρία μεγαλοστελέχη της ΤτΕ που είχαν ειδοποιήσει για το τι θα έλεγε ο διοικητής. Όπως, όμως, γνωρίζουμε, οτιδήποτε προέβλεψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από το 2015 και μετά έπεσε έξω. Τι να πρωτοθυμηθείς. Τα νταούλια που θα βαράγανε; Την Μέρκελ και όλη την Ευρώπη που θα ικέτευε, τις αγορές που θα χορεύανε στο ρυθμό του Τσίπρα;

Και πιο πρόσφατα να θυμηθούμε τις προβλέψεις για ένταξη στο QE; Να θυμηθούμε ότι το χρέος έχει κουρευτεί καμιά δεκαριά φορές ως τώρα ή έχει λυθεί; Να πούμε για τα λεφτά των γερμανικών αποζημιώσεων που κάλυπταν το χρέος;

Ό,τι κι αν θυμηθούμε είναι μια αποτυχία του Τσίπρα και της παρέας του. Μια ακόμη με την έξοδο στις αγορές είναι εξαιρετικά πιθανή.

Όμως, η οργή που βγάζουν για τον Στουρνάρα είναι και οργή κατά του Ντράγκι. Τους χάλασε το πάρτι που ετοίμαζαν για την 21η Αυγούστου που θα τελειώσει το μνημόνιο. Και τους χάλασε ο σχεδιασμός για κάλπες το επόμενο φθινόπωρο με κραυγές τύπου «εμείς σας βγάλαμε από τα μνημόνια, οι άλλοι ήταν αποτυχημένοι».

Η μεγάλη χαλάστρα, λοιπόν, τους κυνηγά σαν εφιάλτης και γι’ αυτό έχουν λυσσάξει. Και θα συνεχίσουν να λυσσομανούν. Δεν είναι δα κι εύκολο να διαχειριστούν την αποτυχία τους.

Δεν είναι εύκολο να αποδεχθούν ότι οι ίδιοι είναι αποτυχημένοι όσο κανείς.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα