Ύφεση, απαισιοδοξία, στασιμοχρεοκοπία...

(Ανανεωμένο) Σε ύφεση παραμένει για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο η ελληνική οικονομία.

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,7% το β’ τρίμηνο του 2016, συγκριτικά με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.

Μεταξύ άλλων, ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο συρρικνώθηκε κατά 6,44% τον Μάιο, οι εξαγωγές έπεσαν κατά 7,29% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε οριακά σταθερό τον Μάιο (23,52% από 23,48% τον Απρίλιο του 2016), με τον ρυθμό αύξησης της απασχόλησης

να εμφανίζει σημάδια κάμψης, και ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ένας δείκτης που ενσωματώνει τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για την πορεία της οικονομίας, παρουσίασε ελαφρά πτώση το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Ωστόσο , το υπουργείο Οικονομικών παραμένει αισιόδοξο ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει από το Β’ εξάμηνο και θα παραμείνει ισχυρή έως το 2020.

Σε εγκύκλιο για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2017 στο σκέλος των εσόδων που απέστειλε προ ημερών στις δημόσιες υπηρεσίες ο αρμόδιος αναπληρωτής Γ. Χουλιαράκης, καταγράφεται εκτίμηση για ύφεση 0,3% φέτος (στο 1,4% εκτιμούσε η ΕΛΣΤΑΤ την ύφεση το πρώτο τρίμηνο στις μέχρι πρότινος ανακοινώσεις).

Το ΥΠΟΙΚ υπολογίζει επίσης ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7% το 2017, κατά 3,1% το 2018, κατά 2,8% το 2019 και κατά 2,5% το 2020 φτάνοντας τότε σε 205,9 δισ. ευρώ από 175,14 δισ. ευρώ φέτος.

Ακόμη και πολύ καλά να πάει το β΄ εξάμηνο η ύφεση θα είναι σημαντική. Και πώς θα πάει καλά αν τα έσοδα από τους φόρους και τον τουρισμό δεν είναι καλά, όπως εκτιμάται ότι δεν θα είναι τα αναμενόμενα;

Από το 2008 η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση με εξαίρεση το 2014 όπου καταγράφηκαν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Πριν τις εκλογές του 2015 η πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη που θα έφτανε το 2,5%.

Τι ήταν το 2014; Ποιος ήταν στην κυβέρνηση; Ναι. Η επάρατη δεξιά ήταν. Ο κακός Σαμαράς που «πρόδωσε» τη ΝΔ, όπως έλεγαν κάτι δεξιά μαντρόσκυλα, γιατί συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ. Σχεδόν 1,5 χρόνο από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ο κακός Σαμαράς έφερε τη χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και θα πήγαινε ακόμη καλύτερα η χώρα αν δεν γίνονταν εκείνες οι καταραμένες εκλογές.

Ήρθε ο Τσίπρας, έφτασε και ο Βαρουφάκης και ξεκίνησε η κατάρρευση. Μαζί με τα capital controls η χώρα γύρισε ξανά στα προ 2014 επίπεδα και όλοι ζουν με την ελπίδα να πληρώσουν οι Έλληνες τους φόρους και να δηλώσουν οι τουριστικοί παράγοντες τα έσοδα αλλιώς…

Δεν άρεσε στον κόσμο ο Σαμαράς και η ΝΔ. Δεν τους άρεσε ο Στουρνάρας ή ο Χαρδούβελης. Ήθελαν τον Τσίπρα, τον Τσακαλώτο και τον Βαρουφάκη. Ορίστε λοιπόν η ύφεση, η απαισιοδοξία, η στασιμοχρεοκοπία.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα