Βρυξέλλες: Ποιοι είναι οι πιθανοί ύποπτοι τρομοκράτες;

Δύο ύποπτοι τρομοκράτες που η βελγική αστυνομία χαρακτήρισε ως συνεργούς στις επιθέσεις του Παρισιού του Νοεμβρίου είναι πιθανό να βρεθούν στο επίκεντρο των ερευνών για τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών.

Ο Νατζίμ Λααχραούι και ο Μοχάμετ Αμπρίνι καταζητούνται ακόμα μετά από τις επιδρομές της αστυνομίας που οδήγησαν στη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, βασικού υπεύθυνου για τις επιθέσεις στο Παρίσι, για τις επιθέσεις στις

Βρυξέλλες. Μια θεωρία είναι ότι μπορεί να έκαναν τις σημερινές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, έπειτα από την ανάκριση του Αμπντεσλάμ, ο οποίος πιθανόν να έδωσε στην αστυνομία πληροφορίες για αυτούς. Ο Λααχραούι, ένας 24χρονος Σύριος, φέρεται να αναχώρησε για τη Συρία το Φεβρουάριο του 2013 και να επέστρεψε στην Ευρώπη υπό το ψεύτικο όνομα Σουτάνε Καγιάλ, το οποίο και χρησιμοποίησε για να ταξιδέψει στην Ουγγαρία το Σεπτέμβριο με τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι το DNA του Λααχραούι βρέθηκε σε διάφορες εκρηκτικές ζώνες που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις του Νοεμβρίου. Το DNA του βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών στη βελγική πόλη Οβελέ και την περιοχή των Βρυξελλών Σάερμπεκ.

Ο Μοχάμετ Αμπρίνι, ένας 30χρονος Βέλγος υπήκοος μαροκινής καταγωγής, εθεάθη με τον Αμπντεσλάμ - παιδικό του φίλο - λίγο πριν από τις επιθέσεις του Νοεμβρίου. Καταγράφηκε σε κάμερα βενζινάδικου στο δρόμο για το Παρίσι, να οδηγεί ένα νοικιασμένο Renault Clio που χρησιμοποιήθηκε δύο ημέρες αργότερα στη σφαγή που σκότωσε 130 ανθρώπους στις 13 Νοεμβρίου του 2015.

Ο Αμπρίνι στη συνέχεια ταξίδεψε στο Παρίσι με τη συνοδεία μαζί με ένοπλους και βομβιστές. Λίγες ημέρες πριν από τις επιθέσεις, εθεάθη σε βίντεο CCTV σε ένα πρατήριο καυσίμων στη βόρεια Γαλλία να αγοράζει αναψυκτικά μαζί με τον Αμπντεσλάμ και να οδηγεί το ενοικιαζόμενο μαύρο Clio που αργότερα χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις.

Δεν εθεάθη ξανά πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι και ο ακριβής ρόλος του μέσα σε αυτά παραμένει ασαφής. Συγγενείς είπαν ότι ήταν στις Βρυξέλλες εκείνη τη νύχτα.

Μαθητευόμενος οξυγονοκολλητής στην εφηβεία του, ο Αμπρίνι πιστεύεται ότι παρασύρθηκε σε ριζοσπαστικούς κύκλους από την ηλικία των 18. Έχει φάκελο στην αστυνομία για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά και μικροεγκλήματα. Το 2014, ο νεώτερος αδελφός του Σουλεϊμάν, 20 ετών, πέθανε στη Συρία, ενώ αγωνίζονταν σε μια ισλαμική πολιτοφυλακή με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, επικεφαλής των επιθέσεων στο Παρίσι, ο οποίος σκοτώθηκε σε μια επιδρομή της αστυνομίας στις 18 Νοεμβρίου. Έχει αναφερθεί ότι κατά το έτος πριν από τις επιθέσεις, μπορεί να ταξίδεψε στη Συρία και επίσης επισκέφθηκε το Μπέρμιγχαμ, όπου οι επιτιθέμενοι στο Παρίσι πιστεύεται ότι έχουν διασυνδέσεις με άλλους φανατικούς.

www.telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα