Βρετανία: Θριαμβευτική εκλογική νίκη των Συντηρητικών

11:37 8/5/2015 - Πηγή: Antinews

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσει έναν εκπληκτικό εκλογικό θρίαμβο, καθώς οι Συντηρητικοί «εξόντωσαν» τους Εργατικούς και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ακόμα και την απόλυτη πλειοψηφία. Τα

αποτελέσματα, τα οποία είναι καταστροφικά τόσο για τους Εργατικούς όσο και για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, ενώ αφήνουν τη Σκωτία σχεδόν ένα μονοκομματικό κράτος υπό τον έλεγχο του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος – αποτελούν ίσως την μεγαλύτερη έκπληξη από τις γενικές εκλογές

του 1945.

Ο Νικ Κλεγκ παραδέχθηκε ότι ήταν μια σκληρή νύχτα. Μετά βίας κέρδισε την έδρα του στο Sheffield Hallam, ενώ το κόμμα του θα επιστρέψει στο Westminster με λιγότερους από 10 βουλευτές, από 57. Ο Εντ Μίλιμπαντ, μιλώντας από Ντόνκαστερ, παραδέχθηκε την ήττα του και όπως είπε «λυπάται βαθύτατα» για το αποτέλεσμα. «Τα αποτελέσματα εξακολουθούν να έρχονται, αλλά η περασμένη νύχτα ήταν σαφώς πολύ απογοητευτική και δύσκολη για το Εργατικό Κόμμα. Δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα που θέλαμε στην Αγγλία και την Ουαλία και στη Σκωτία διαπιστώσαμε ένα κύμα εθνικισμού που κατέκλυσε το κόμμα μας». Δεν έκανε καμία αναφορά στην ηγεσία του, αλλά κατευθύνθηκε προς το Westminster για να περιμένει τα υπόλοιπα αποτελέσματα. Αναμένεται ο Μίλιμπαντ να ανακοινώσει την παραίτησή του, αλλά μπορεί να παραμείνει ως προσωρινός ηγέτης του κόμματος.

Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, ο Κάμερον θα επιστρέψει θριαμβευτικά στη Βουλή, χωρίς να χρειάζεται την υποστήριξη των πληγέντων Φιλελεύθερων Δημοκρατών ή ακόμα και των Δημοκρατικών Ενωτικών στη Βόρεια Ιρλανδία. Η δημοσκόπηση του BBC προβλέπει ότι θα μπορούσε να υπερβεί τις 316 έδρες. Μιλώντας από την έδρα του στο Oxfordshire, ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι ήταν μια «πολύ ισχυρή νύχτα» για τους Συντηρητικούς, που δείχνει ότι υπήρξε «θετική απάντηση σε μια θετική εκστρατεία». Παρά το γεγονός ότι προειδοποίησε για την απειλή του εθνικισμού της Σκωτίας στο Westminster κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, όπως είπε, τώρα είναι η ώρα να επιδιορθωθούν οι διαιρέσεις ανάμεσα στην Αγγλία και τη Σκωτία. «Πάνω απ 'όλα, θέλω να ενώσουμε την χώρα μας, το Ηνωμένο Βασίλειο, εφαρμόζοντας όσο πιο γρήγορα μπορούμε την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων, τόσο για την Ουαλία όσο και για τη Σκωτία», είπε.

Το αποτέλεσμα είναι μια συνολική δικαίωση της απόφασης του Κάμερον να βασίσει την εκστρατεία του στην απειλή της Αγγλίας από μια κυβέρνηση Μίλιμπαντ που θα εξαρτιόταν από την υποστήριξη του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος. Σε μια νύχτα σφαγής για τους Εργατικούς, ο Μίλιμπαντ φαίνεται να έχει χειρότερες επιδόσεις από τον Γκόρντον Μπράουν, χάνοντας έως και 20 έδρες σε σχέση με το 2010. Το «σεισμικό» αποτέλεσμα που φέρνει πιο κοντά την Σκοτσέζικη ανεξαρτησία, δείχνει την «εξαφάνιση» των Εργατικών στη Σκωτία, με τις 58 από τις 59 έδρες να πηγαίνουν στο SNP.

Οι Εργατικοί όμως απέτυχαν επίσης να κερδίσουν βασικές θέσεις-στόχους στην κεντρική Αγγλία, στα βορειοδυτικά και το Γιορκσάιρ, καθώς οι ψηφοφόροι του UKIP πήγαν με τους Συντηρητικούς. Στο νότο, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κατέρρευσαν, αλλά οι ψήφοι επίσης δεν πήγαν στους Εργατικούς. Το περιβάλλον του Μίλιμπαντ κατηγόρησε γι’ αυτό τη ρητορική της Νίκολα Στέρτζιον, ηγέτιδας του SNP.

Η αρχική πρόβλεψη του exit poll αφήνει τους Τόρις με 77 έδρες περισσότερες από τους Εργατικούς. Οι Εργατικοί ήλπιζαν ότι οι Τόρις δεν θα διασφαλίσουν πλειοψηφία, όσο περισσότερο όμως προχωρεί η καταμέτρηση, τόσο περισσότερο ενισχύονται οι Συντηρητικοί.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να πέσουν στις 10 έδρες, πέρα από τον χειρότερο εφιάλτη τους, θέτοντας το κόμμα στην κατάσταση των φιλελευθέρων τη δεκαετία του 1970. Ο Νικ Κλεγκ, ο ηγέτης ο οποίος το 2010 συνεργάστηκε με τους Συντηρητικούς, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραιτηθεί.

Το UKIP αναμένεται να κερδίσει δύο έδρες. Ο Νάιτζελ Φάρατζ αγωνίζεται να κερδίσει μία έδρα στο South Thanet και έχει δηλώσει ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική αν τη χάσει. «Θέλω να συγχαρώ τους συντάκτες της Sun και της Mail. Είναι ιδιοφυΐες. Είπαν ότι η ψήφος του UKIP θα χωρίσει την ψήφο των Συντηρητικών. Ο Θεός να μας βοηθήσει» δήλωσε ειρωνικά.

Τα αποτελέσματα του exit poll αποτελούν ιδιαίτερη έκπληξη επειδή δεν συνάδουν με τις εθνικές δημοσκοπήσεις που εμφάνιζαν τα δύο πρώτα κόμματα με ελάχιστη διάφορα και τους Εργατικούς να επωφελούνται από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Τα αποτελέσματα έγιναν δεκτά με ευφορία στην έδρα των Συντηρητικών. Ο Μάικλ Γκόουβ, στέλεχος των Συντηρητικών, δήλωσε στο BBC ότι αν το exit poll αποδειχθεί ακριβές θα είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση αυξάνει την πλειοψηφία της από το 1983 και θα αντιπροσωπεύουν μια άνευ προηγουμένου ψήφο εμπιστοσύνης στον Κάμερον. Ο Κάμερον έχει πλέον την εντολή να προχωρήσει με ένα δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα