Βρετανία - ΕΕ: Μια σκληρή συμφωνία για την αποφυγή Brexit

Η Βρετανία ανακοίνωσε την συμφωνία σαν …πρώτη μεταξύ ίσων, σχολιάζει η απεσταλμένη του BBC στις Βρυξέλλες, Katya Adler.

"Reino Unido, Grossbritannien, Storbritannien, Grande-Bretagne" - σε όποια γωνιά αυτού του συνωστισμένου, θορυβώδους κέντρο Τύπου και αν σκόνταφτες τις τελευταίες ημέρες, σε αυτήν την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, θα άκουγε τις λέξεις "Μεγάλη Βρετανία", από δημοσιογράφους που τις έλεγαν δυνατά, με πολλά χειρονομίες, και σε δεκάδες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Η

Βρετανία τα κατάφερε και πάλι. Παρέλασε στη σκηνή της ΕΕ, ως πιο ίση από τους άλλους ίσους στην ένωση των 28. Στο παρελθόν, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταφέρει να διαπραγματευτεί μια έκπτωση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, να απαλλαχθεί από την υιοθέτηση του ευρώ και έχει ρυθμίσει πολλές "εξαιρέσεις" σχετικά με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Ως "ειδική συμφωνία καθεστώτος" περιέγραψε ο οικοδεσπότης της συνόδου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, το πακέτο μεταρρυθμίσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, που αποφασίσθηκε αργά την Παρασκευή μετά από τις διαπραγματεύσεις του Ντέιβιντ Κάμερον.

Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ειδική μεταχείριση. Η παράδοση υπαγορεύει η πρώτη μετά την σύνοδο κορυφής συνέντευξη Τύπου να πραγματοποιείται από τον Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Συνήθως ακολουθείται από μια μαζική κακοφωνία συνεντεύξεων των ηγετών της ΕΕ, που λαμβάνουν χώρα λίγο-πολύ την ίδια στιγμή. Την Παρασκευή όμως, ο Κάμερον είχε το δικαίωμα να προεδρεύει στο βάθρο μόνος επί 20 ολόκληρα λεπτά, αναλύοντας και μιλώντας για τη συμφωνία του, αναφερόμενος στην ΕΕ σε μεγάλο βαθμό ως εργαλείο πλουτισμού για τους Βρετανούς. Σαν ένα σώμα από το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να επωφεληθεί ή να αγνοήσει ανάλογα με τη χρησιμότητά του. "Είναι το καλύτερο και των δύο κόσμων", είπε.

"Δεν αγαπώ τις Βρυξέλλες"

Οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του - οι οποίοι έχουν περάσει εβδομάδες και μήνες σε αυτές τις διαπραγματεύσεις για τη Βρετανία - πρέπει να δάγκωσαν τη γλώσσα τους - σκληρά - όταν άκουσαν τον τόνο του. Είδα πολλούς συναδέλφους σε αυτές τις κυρίως ευρωπαϊκές αίθουσες Τύπου να εκνευρίζονται. Η διπλωματία του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επένδυσε τόσα πολλά στην γοητεία του, είχε εξαφανιστεί, καθώς τον άκουγαν να πουλά το σχέδιο μεταρρύθμισής του σε άλλους ηγέτες της ΕΕ.

Στη θέση του ήταν ένας Βρετανός συντηρητικός πρωθυπουργός που ετοιμάζεται για ένα διχαστικό δημοψήφισμα στο εσωτερικό, σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ. "Δεν αγαπώ τις Βρυξέλλες. Αγαπώ τη Βρετανία" ομολόγησε ο Ντέιβιντ Κάμερον. "Όσον αφορά την Ευρώπη, η δική μου αξιολόγηση είναι σκληρή για το τι είναι προς το εθνικό μας συμφέρον".

Σκληρή απόφαση

Όμως, και οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ ενήργησαν προς το εθνικό τους συμφέρον. Η σκληρή απόφασή τους ήταν ό,τι είναι καλύτερο για αυτούς, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμείνει στην ΕΕ. "Αν η Βρετανία φύγει, οι υπόλοιποι από εμάς δεν θα έχουμε τίποτα", είπε ο Εσθονός Πρωθυπουργός Τάαβι Ρούιβας. Εν τω μεταξύ, ο ίδιος και οι άλλοι έδρασαν ημι-θεατρικά για τους ψηφοφόρους τους, προστατεύοντας τα δικαιώματά τους κατά τις μεταρρυθμίσεις του Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι Ευρωπαίοι της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης υποχώρησαν στο θέμα της περικοπής των επιδομάτων των μεταναστών της ΕΕ. Η Γαλλία απείλησε για την προστασία του Σίτι από τη νομοθεσία της ευρωζώνης. Αλλά στο τέλος, λίγο-πολύ, έδωσε στον Κάμερον αυτό που ήθελε. Μία αξιοπρεπή συμφωνία για τα στενά, αλλά βασικά ζητήματα. Δεν είναι η ριζική αλλαγή στις σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας που είχε αρχικά υποσχεθεί, αλλά αρκετά, ελπίζει, για να ενθαρρύνει την πλειοψηφία του κόμματός του και του βρετανικού λαού να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο επερχόμενο δημοψήφισμα.

Η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η απερίφραστη πρόεδρος της Λιθουανίας, έγινε η αγαπημένη των μέσων ενημέρωσης σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, κερδίζοντας τις καρδιές όλων όταν προέβλεψε από την πρώτη στιγμή ότι: "Όλοι θα έχουν το δικό τους δράμα. Και μετά θα συμφωνήσουμε".

Κι έτσι έγινε. Και τώρα οι ηγέτες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ - της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους Συμβουλίου, στους οποίους σαφώς άρεσε να είναι στο επίκεντρο και να πυροδοτούν πρωτοσέλιδα για τα πεινασμένα για όλες τις λεπτομέρειες βρετανικά Μέσα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων - θα πρέπει να υπομείνουν την επιστροφή στην σχετική αφάνεια της Βρετανίας για άλλη μια φορά. Επειδή τα Μέσα ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου θα στραφούν πλέον στο Westminster και στο ίδιο το δημοψήφισμα.

bbc.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα