Βραζιλία: πεδίο μάχης δρόμοι στην Κόπα Καμπάνα

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι δρόμοι στην φημισμένη περιοχή Κόπα Καμπάνα του Ρίο ντε Τζανέιρο από τις συγκρούσεις κατοίκων της κοντινής φαβέλας Παβάο – Παβαοζίνιο με δυνάμεις της αστυνομίας. Οι κάτοικοι έκλεισαν τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη χρήση ακραίας βίας από την αστυνομία. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι κάτοικοι έστησαν οδοφράγματα με καιόμενα λάστιχα, απέκλεισαν το σταθμό Οζόριο στην περιοχή Ιπανέμα και συγκρούστηκαν με σφοδρότητα με τους άνδρες των αστυνομικών δυνάμεων που έσπευσαν στην περιοχή για να τους απομακρύνουν.

Σημειώθηκαν και ανταλλαγές

πυρών με αποτέλεσμα, να χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένας άνθρωπος που φέρεται να σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι ενώ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε αρκετές γειτονιές της περιοχής. Τα επεισόδια έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις αρχές ενόψει της έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε λιγότερο από δύο μήνες και την αναμενόμενη άφιξη αθλητικών αποστολών αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών. Ο πονοκέφαλος είναι μεγάλος καθώς πχ η ομάδα της Αγγλίας θα καταλύσει σε παραλιακό ξενοδοχείο της περιοχής Σάο Κονράντο, του Ρίο ντε Τζανέιρο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την μεγαλύτερη φαβέλα της χώρας, την Ροτσίνχα.

Αφορμή για το τελευταίο ξέσπασμα οργής αποτέλεσε ο εντοπισμός του νεκρού σώματος ενός χορευτή, κατοίκου της φαβέλας, του 26χρονου Ντάγκλας Ραφαέλ ντα Σίλβα, το οποίο εντοπίστηκε σε σχολικό κτίριο ολοήμερης φροντίδας με πολλά σημάδια και μώλωπες. Η οικογένειά του υποστηρίζει ότι δολοφονήθηκε από αστυνομικούς που κυριολεκτικά τον σκότωσαν στο ξύλο όταν τον εντόπισαν στο κτίριο, όπου φαίνεται να είχε καταφύγει για να γλιτώσει από ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε αστυνομικούς και διακινητές ναρκωτικών. Κατά την οικογένεια πάντα, η αστυνομία θεώρησε ότι ανήκει στο δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών. Η πρώτη αντίδραση της αστυνομίας είναι ότι τα σημάδια στο σώμα του άτυχου νεαρού είναι συμβατά με μια απότομη πτώση και ότι δεν ευθύνεται για το θάνατό του, αν και έχει ήδη ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για το συμβάν.

Όπως όλα δείχνουν, όμως, η αιτία πίσω από τα βίαια επεισόδια είναι οι εντεινόμενες επιχειρήσεις της αστυνομίας στο πλαίσιο του προγράμματος «ειρήνευσης» των φτωχών συνοικιών, κατά τις οποίες αστυνομικές δυνάμεις εισέρχονται στις παραγκουπόλεις για να τις «εκκαθαρίσουν» από εγκληματικά στοιχεία. Η φαβέλα Παβάο Παβαοζίνιο συγκαταλέγεται μεταξύ των προς «εκκαθάριση» συνοικιών. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις αυτές έχουν προκαλέσει την αντίδραση των εκτεταμένων δικτύων διακίνησης ναρκωτικών και κοινού ποινικού εγκλήματος που δρουν στις φαβέλες εκμεταλλευόμενες τη φτώχεια και την απελπισία των κατοίκων τους, και ότι αυτά τα δίκτυα βρίσκονται πίσω από τα βίαια επεισόδια στην Κόπα Καμπάνα αλλά και πίσω από σειρά επιθέσεων κατά αστυνομικών τμημάτων που έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο καιρό.

Αντίθετη γνώμη έχουν, όμως, οι κάτοικοι των παραγκουπόλεων, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι η βία της αστυνομίας σε βάρος πολιτών που έχει, ουκ ολίγες φορές, καταλήξει ακόμη και στο θάνατό τους, έχει εκτιναχθεί και πάλι και παραμένει πάντα ατιμώρητη. Τα λεγόμενά τους δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Μεταξύ 1988 – 2008, καταγραφόταν, κατά μέσο όρο, ένας θάνατος σε κάθε 23 συλλήψεις, με ανθρωπιστικές οργανώσεις να εκτιμούν ότι η βραζιλιάνικη αστυνομία δολοφονεί περίπου 2.000 ανθρώπους το χρόνο. Εξ αυτών των περιστατικών σχεδόν κανένα δεν έφτασε στη δικαιοσύνη και κανείς δεν τιμωρήθηκε.

Από το 2008 και μετά, οι βραζιλιάνικες αρχές εγκαινίασαν το λεγόμενο πρόγραμμα «ειρήνευσης», ή αλλιώς «εκκάθαρισης» των παραγκουπόλεων από τα κυκλώματα ναρκωτικών και όπλων. Οι επιχειρήσεις εντατικοποιήθηκαν τον τελευταίο χρόνο λόγω της της πραγματοποίησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι κάτοικοι των παραγκουπόλεων καταγγέλλουν ότι σε πολλές επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» οι αστυνομικοί έχουν χρησιμοποιήσει ακραία βία προκαλώντας και θανάτους ακόμη και ανθρώπων που ουδεμία σχέση με τα κυκλώματα ναρκωτικών έχουν.

Τελευταία τέτοια επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου, στο συγκρότημα Μάρε, το οποίο περιλαμβάνει 15 παραγκουπόλεις, όπου κατοικούν τουλάχιστον 130.000 άνθρωποι σε μια περιοχή που δεν εκτείνεται περισσότερο από δύο χιλιόμετρα. Στην επιχείρηση πήραν μέρος μέλη των ειδικών δυνάμεων του στρατού και μετά την ολοκλήρωσή της στήθηκαν μόνιμα σημεία ελέγχου, και ορίστηκαν περιπολίες που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα