Βραζιλία: Ο Λούλα υπουργός και ο λαός στους δρόμους

Διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε αρκετές πόλεις της Βραζιλίας την Τετάρτη, μετά από την απόφαση της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ να διορίσει τον προκάτοχό της Λουίς Ινάσιο "Λούλα" ντα Σίλβα επικεφαλής του προσωπικού, ενώ μια ηχογραφημένη συνομιλία πυροδότησε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης που ισχυρίζεται ότι η κίνηση είχε ως στόχο να προστατεύσει τον Λούλα από την ποινική δίωξη.

Στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, η αστυνομία αντιμετώπισε περισσότερους από 5.000 διαδηλωτές, οι οποίοι γέμισαν τους δρόμους

έξω από το προεδρικό μέγαρο και το Κογκρέσο. Κρατούσαν πανό, ζητώντας την παραίτηση της αριστερής ηγέτιδας και τη σύλληψη του Λούλα. Χιλιάδες άλλοι διαδηλωτές κατέκλυσαν την κεντρική λεωφόρο Paulista στο Σάο Πάολο, οικονομικό κέντρο της Βραζιλίας. Οι διαδηλώσεις προσέλκυσαν πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους, οι οποίοι ζητούσαν την παραίτηση της Ρούσεφ.

Με την οικονομία της Βραζιλίας βυθισμένη στη χειρότερη ύφεση της εδώ και χρόνια, η λαϊκή οργή ενάντια στη Ρούσεφ αυξάνεται, καθώς η έρευνα για δωροδοκίες και μίζες πολιτικών στην κρατική εταιρεία πετρελαίου Petrobras πλησιάζουν επικίνδυνα τον κύκλο της. Ο διορισμός του Λούλα από τη Ρούσεφ, ο οποίος κατηγορήθηκε την περασμένη εβδομάδα για ξέπλυμα χρήματος και απάτη, θεωρήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως μια απεγνωσμένη προσπάθεια να συσπειρώσει την υποστήριξη στο Κογκρέσο κατά την πρόταση μομφής που αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη.

Ο Λούλα, ένας 70χρονος πρώην συνδικαλιστής, η κυβέρνηση του οποίου την περίοδο 2003-2010 βοήθησε να βγουν περίπου 40 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι από τη φτώχεια, παραμένει ένας από τους πιο σημαίνοντες πολιτικούς της Βραζιλίας. Ωστόσο, η έρευνα για διαφθορά έχει αποδυναμωθεί επιρροή του στο Κογκρέσο και υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο κύριος εταίρος του συνασπισμού της Ρούσεφ ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. "Η Βραζιλία δεν μπορεί να συνεχίσει μαζί τους πια" είπε ο Ρούμπενς Μουένο, ένας από τους δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης που διέκοψε μια συνεδρία ζητώντας από την Ρούσεφ να παραιτηθεί. "Χρησιμοποιούν τις θέσεις τους για να παραμείνουν στην εξουσία με κάθε κόστος".

Η βιαστική δημοσίευση του διορισμού του Λούλα ως επικεφαλής του προσωπικού της Ρούσεφ σε μία ειδική έκδοση της Επίσημης Εφημερίδας της Κυβέρνησης την Τετάρτη του έδωσε ασυλία σε όλα, εκτός από το Ανώτατο Δικαστήριο, καθυστερώντας κάθε προσπάθεια για να του ασκηθεί δίωξη. Ο ομοσπονδιακός δικαστής που ερευνά την υπόθεση είπε σε μια κατάθεση δικαστήριο που κυκλοφόρησε την Τετάρτη ότι οι ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις δείχνουν ότι ο Λούλα και η Ρούσεφ προσπάθησαν να επηρεάσουν τους εισαγγελείς και τα δικαστήρια υπέρ του πρώην προέδρου. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι όντως πραγματοποιήθηκαν οι επιθυμίες τους. Μια ηχογράφηση, που δημοσιοποιήθηκε από το δικαστήριο, δείχνει ότι η Ρούσεφ προσφέρθηκε να στείλει στον Λούλα ένα αντίγραφο του διορισμού του "σε περίπτωση που τη χρειαστεί". Αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες της κυβέρνησης επειδή επέτρεψε την δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων, ο δικαστής Σέρχιο Μόρο - του οποίου η αδιάλλακτη τακτική έχει επανειλημμένα επικριθεί από τις αρχές - είπε ότι επέτρεψαν στο λαό να ελέγχει τους ηγέτες της Βραζιλίας. "Η δημοκρατία σε μια ελεύθερη κοινωνία απαιτεί ότι αυτοί που τους κυβερνάνε θα πρέπει να ξέρουν τι κάνουν οι ηγέτες τους, ακόμα και όταν προσπαθούν να δράσουν σκιωδώς", έγραψε.

Η κυβέρνηση υπόσχεται δράση

Ο δικηγόρος του Λούλα, Κριστιάνο Ζανίν Μάρτινς, δήλωσε ότι η απόφαση για την δημοσιοποίηση των υποκλοπών από το δικαστήριο ήταν αυθαίρετη και είχε σκοπό να προκαλέσει διαδηλώσεις. Το προεδρικό μέγαρο ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει δράση εναντίον του δικαστή και ότι η ορκωμοσία του Λούλα θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί, την Πέμπτη το πρωί.

Η Ρούσεφ είπε ότι ο Λούλα είχε επιλεγεί ως επικεφαλής του προσωπικού για την εμπειρία του και ότι έχει μια ιστορία στην υπεράσπιση υγιών οικονομικών πολιτικών και την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Είπε επίσης ότι ο διορισμός του δεν σημαίνει ότι ήταν υπεράνω της έρευνας, καθώς θα μπορούσε να δικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο. Η επιστροφή του πρώην προέδρου στην πολιτική σκηνή επισκιάστηκε την Τρίτη από την δημοσιοποίηση της απολογίας του γερουσιαστή Ντελσίδιο ντο Αμαράλ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Λούλα και η Ρούσεφ γνώριζαν για τις δωροδοκίες στην Petrobras και ένας από τους υπουργούς της είχε προσπαθήσει να εξαγοράσει τη σιωπή του.

Ο Λούλα, η Ρούσεφ και οι υπουργοί της έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία. Το περιοδικό Veja ανέφερε την Τετάρτη ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Ροντρίγκο Τζανότ αποφάσισε να ζητήσει τη διερεύνηση της Ρούσεφ με βάση τη μαρτυρία.

Η επιστροφή του Λούλα προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές, ότι θα μπορούσε να ωθήσει την Ρούσεφ να εγκαταλείψει τα μέτρα λιτότητας που αποσκοπούν στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τα οποία έπληξαν πάνω από το 10 τοις εκατό του ΑΕΠ το προηγούμενο έτος. Ο Λούλα ζήτησε δημόσια περισσότερες δημοσιονομικές δαπάνες για να βγει η Βραζιλία από την ύφεση.

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's, ο οποίος υποβάθμισε το χρέος της Βραζιλίας σε καθεστώς "junk" τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι ο διορισμός του σηματοδότησε μια στροφή προς πολιτικές σκοπιμότητες σε βάρος των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων. Το νόμισμα της Βραζιλίας υποχώρησε μέχρι και 2 τοις εκατό την Τετάρτη και έχει χάσει περίπου 6 τοις εκατό αυτή την εβδομάδα, καθώς η πρόσκληση της Ρούσεφ στον Λούλα τροφοδότησε φόβους για πολιτική αστάθεια.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα