Βραζιλία: Αστυνομική έρευνα για τον Λουίς Ινάσιο "Λούλα" ντα Σίλβα

15:49 4/3/2016 - Πηγή: Antinews

Η αστυνομία της Βραζιλίας έκανε έφοδο στο σπίτι του Λουίς Ινάσιο "Λούλα" ντα Σίλβα, πρώην προέδρου της χώρας, ο οποίος ερευνάται για τις σχέσεις του με την εθνική εταιρεία πετρελαίου Petrobras. Αξιωματικοί της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας κατέκλυσαν το σπίτι του ντα Σίλβα στο Σάο Πάολο, σύμφωνα με τηλεοπτικά ρεπορτάζ. Ο πρώην πρόεδρος καταζητείται επίσης για ανάκριση, σχετικά με υποψίες ότι κρατικές κατασκευαστικές

εταιρείες πλήρωσαν τις ανακαινίσεις για ένα κτήμα και το παραθαλάσσιο διαμέρισμα της οικογένειάς του.

Παγκοσμίως γνωστός ως Λούλα, ο ντα Σίλβα, ο οποίος υπηρέτησε από το 2003 έως το 2010, παραμένει η πιο ισχυρή μορφή στο κυβερνών αριστερό Κόμμα των Εργαζομένων. Η έφοδος της αστυνομίας έρχεται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας στη Βραζιλία σχετικά με τις προσπάθειες για να αποδυναμώσει την έρευνα της Petrobras, η οποία έχει θέσει την κυβέρνηση του διαδόχου του ντα Σίλβα, Ντίλμα Ρούσεφ, σε αμυντική θέση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της παραιτήθηκε αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενος "πολιτικές πιέσεις" από φατρίες στο κόμμα.

Ο 70χρονος πολιτικός έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από νομικές προκλήσεις που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τους στενούς δεσμούς του με κατασκευαστικές εταιρείες-κολοσσούς που επωφελήθηκαν από τις συμβάσεις της κυβέρνησης. Ο ίδιος συνεχίζει να ασκεί σημαντική επιρροή στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια, και κατατάσσεται μεταξύ των πιο ισχυρών προσωπικοτήτων της Βραζιλίας.

Οι αυξανόμενοι έλεγχοι στον ντα Σίλβα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τον ίδιο και τους υποστηρικτές του. Ένα ρεπορτάζ υποστήριξε ότι ο Ντελσίδιο ντο Αμαράλ, γερουσιαστής του Κόμματος των Εργαζομένων, διαπραγματευόταν μια συμφωνία προκειμένου να καταθέσει ότι ο ντα Σίλβα είχε κάνει παράνομες πληρωμές προς τον Μάρκος Βαλέριο ντε Σούζα, έναν επιχειρηματία που καταδικάστηκε για μια επιχείρηση εξαγοράς ψήφων κατά τη διάρκεια της θητείας του ντα Σίλβα. "Ο Λούλα ποτέ δεν συμμετείχε, άμεσα ή έμμεσα, σε οποιαδήποτε παράνομη πράξη κατά τη διάρκεια ή μετά την κυβέρνησή του" σχολίασε εκπρόσωπος του ινστιτούτου του πρώην προέδρου.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα