"Βουτιά" 12% στα έσοδα από το ασφαλιστικό χαράτσι το 2018

Μειωμένα κατά 300 εκατ. ευρώ αναμένονται να είναι τα έσοδα του ΕΦΚΑ, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΑΕΔ από τις εισφορές των μη μισθωτών το 2018 σε σχέση με φέτος.

Η μείωση αυτή θα οφείλεται στο γεγονός ότι οι επαγγελματίες δήλωσαν χαμηλότερο καθαρό εισόδημα για το 2016 σε σχέση με το 2015. Έτσι τα έσοδα από τις εισφορές,

τα οποία θα υπολογιστούν από τον ερχόμενο Οκτώβριο με βάση το εισόδημα του 2016, αναμένονται αναλόγως χαμηλότερα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη τα οποία ετοιμάζουν το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του επόμενου έτους, τα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών από ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες θα καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυταπασχολούμενοι και οι αγρότες υπέρ του κλάδου κύριας σύνταξης, της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης, των ανέργων και της αγροτικής εστίας θα ανέλθουν το 2018 σε 2,160 δισ.. ευρώ.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις τις οποίες έχουν στα χέρια τους οι ίδιες πηγές, τα αντίστοιχα έσοδα θα ανέλθουν φέτος στα 2,460 δισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, στην κυβέρνηση αναμένουν μείωση των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών κατά 12% (2,460 δισ. ευρώ μείον 2,160 δισ. ευρώ).

Η διαφορά αυτή μεταξύ των εισπράξεων των ασφαλιστικών οργανισμών από τους μη μισθωτούς το 2018 σε σχέση με το 2017 θα φανεί στο διάστημα μεταξύ του Νοεμβρίου του 2017 (οπότε θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη μηνιαία δόση των εισφορών με βάση το 1/12 του εισοδήματος του 2016) και του Νοεμβρίου του 2018, οπότε θα καταβληθεί η τελευταία μηνιαία δόση των εισφορών αυτών.

Παράλληλα, με τις τρέχουσες εισφορές με βάση το εισόδημα του 2016, οι οποίες θα καταβληθούν για πρώτη φορά τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα "τρέξουν" πιθανότατα και οι συμψηφισμοί με τις εισφορές που καταβλήθηκαν προσωρινά από τους μη μισθωτούς με βάση το εισόδημα του 2015.

Δεδομένου, ότι αναμένεται μείωση στα συνολικά έσοδα από τις εισφορές των μη μισθωτών, φαίνεται πως οι περισσότεροι και, πιθανόν, οι μεγαλύτεροι συμψηφισμοί (μεταξύ των καταβληθέντων εισφορών με βάση το εισόδημα του 2015 και των καταβλητέων εισφορών με βάση το εισόδημα του 2016) θα είναι αρνητικοί, δηλαδή ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να προχωρήσει ως επί τω πλείστον σε αναδρομικές μειώσεις στις νέες τρέχουσες εισφορές από τον ερχόμενο Νοέμβριο και για τους επόμενους 9 -10 μήνες.

Πάντως από την κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχούν για την "τρύπα" 12% στο κομμάτι του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, του ΕΟΠΥΥ και του ΟΑΕΔ που θα προέρχεται από τα χαμηλότερα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών από τις εισφορές των μη μισθωτών ,μιας και ήδη φέτος καταγράφεται αύξηση 10% -15% στα έσοδα από τις εισφορές των μισθωτών και των εργοδοτών σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Ανάλογη και πιθανόν ακόμα καλύτερη πορεία προβλέπεται και για το 2018, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Εξάλλου, στελέχη του ΓΛΚ επισημαίνουν πως τα έσοδα από τις εισφορές των μη μισθωτών αντιστοιχούν μόλις στο 1/6 των συνολικών εσόδων των ασφαλιστικών οργανισμών. Με άλλα λόγια, το "ειδικό βάρος" των εισφορών των μη μισθωτών σε σχέση με εκείνες των μισθωτών είναι εξαιρετικά χαμηλό.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα