Βόρεια Κορέα: η τελευταία απομονωμένη χώρα

Η περίπτωση της Βόρειας Κορέας είναι ιδιάζουσα.

Διπλωματικά απομονωμένη, οικονομικά εξαθλιωμένη, με μια κατασταλτική κυβερνητική πολιτική, και συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων… αυτή είναι η χώρα που αφήνει πίσω του ο άρτι θανών «λατρεμένος» ηγέτης της Kim Jong Il.

Και βέβαια, να μη ξεχνάμε πως η χώρα αποτελεί και πυρηνική στρατιωτική δύναμη!

Ο Kim Jong Il μεγάλωσε στη χρυσή εποχή των δεκαετιών 1960-70, όταν η Βόρεια Κορέα ανθούσε οικονομικά,

και εκβιομηχανίζονταν με ραγδαίους ρυθμούς.

Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του  ως στέλεχος του κόμματος στον τομέα της προπαγάνδας, και το 1974 χρίστηκε επίσημα ως διάδοχος του πατέρα του, κάτι που αποτέλεσε τότε την πρώτη κληρονομική διαδοχή στην ιστορία του κομμουνισμού.

Βέβαια, παρά τις τότε οικονομικές της επιτυχίες, η χώρα έτεινε αργά αλλά σταθερά προς τον απομονωτισμό  και την φτώχεια, μια πορεία που αυξήθηκε με ταχείς ρυθμούς μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, οπότε και όλες οι χρηματοδοτήσεις προς την Β. Κορέα στέρεψαν.

Έτσι, η χώρα βούτηξε με το κεφάλι στην πλήρη εξαθλίωση, γνωρίζοντας ακόμη και λιμούς, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός εκατομμυρίου ανθρώπων μεταξύ 1995-1999.

Παρόλα αυτά, ο «λατρεμένος πατερούλης» μπόρεσε και έκανε τη χώρα του πυρηνική, άσχετα αν η ίδια είχε συμφωνήσει να μη το αποπειραθεί ποτέ.

Σήμερα, ολόκληρη η χώρα  είναι βουτηγμένη στο πένθος, με εκατομμύρια πολιτών να κλαίνε «με μαύρο δάκρυ» για τον χαμό του ηγέτη τους.

Περιέργως όμως, σήμερα  το πρωί, πολλοί είναι αυτοί που ανησύχησαν, αφού η Β. Κορέα προχώρησε σε δοκιμή πυρηνικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των ακτογραμμών της.

Η συγκεκριμένη ενέργεια αποκτά διττή σημασία, αφού έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά τον θάνατο του ηγέτη της χώρας.

Σύμφωνα όμως με πηγές της Νοτίου Κορέας, η δοκιμή ήταν μάλλον  προγραμματισμένη, και δεν είχε σχέση με τον θάνατο του Kim Jong Il.

Παρόλα αυτά, η Ν. Κορέα έθεσε σε πλήρη ετοιμότητα τις ένοπλες δυνάμεις της.

Πηγές: The Guardian, AP

Απόδοση: S.A.

Keywords
Τυχαία Θέματα