Βόμβα το πόρισμα – εγκληματική οργάνωση στην αρχή του «Führerprinzip»

Τον Νίκο Μιχαλολιάκο αρχηγό και τον Χρίστο Παππά υπαρχηγό της οργάνωσης χρίζει το 9σέλιδο πόρισμα του αντεισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη. Η Χρυσή Αυγή περιγράφεται ως οργάνωση που λειτουργούσε με την αρχή της Führerprinzip, δηλαδή της αρχής (εξουσίας) του ενός ανδρός.

Στο δικαστικό πόρισμα περιγράφεται βήμα προς βήμα η δομή, η διάρθρωση και η ιεραρχία της οργάνωσης, η οποία περιγράφεται ως εγκληματική, που λειτουργούσε στη βάση αυστηρότατης πειθαρχίας και με κανόνες συνωμοτισμού.

Η

δομή και η λειτουργία της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης στοιχειοθετείται στη βάση μιας ιστορικής αναδρομής που κάνει ο αντεισαγγελέας για τον τρόπο διάρθρωσης και δράσης ανάλογων οργανώσεων, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις δικογραφίες, τις μαρτυρικές καταθέσεις και τις τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφηκαν μετά από εντολές της Εισαγγελίας για άρση απορρήτου.

Ο δικαστικός λειτουργός αναφέρει ότι η οργάνωση λειτουργεί στην αρχή του «Führerprinzip», στην αρχή δηλαδή του ηγέτη, ο οποίος είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος, που εμφανίζεται να συντόνιζε και να οργάνωνε τη δράση της οργάνωσης σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ρόλο υπαρχηγού στην οργάνωση έχει, σύμφωνα με το πόρισμα, ο βουλευτής Νίκος Παππάς, ενώ σημαντικός είναι και ο ρόλος των άλλων τεσσάρων βουλευτών, Κασιδιάρη, Παναγιώταρου, Λαγού, Μίχου.

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι η οργάνωση έχει διακλαδώσεις σε όλη την Ελλάδα και είναι ενεργή μέχρι και σήμερα.

Ο κ. Βουρλιώτης αναφέρει στο πόρισμα τουλάχιστον 10 περιπτώσεις κακουργηματικών πράξεων, μεταξύ των οποίων η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η δολοφονία ενός Πακιστανού στα Πετράλωνα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος ενός Αιγυπτίου στην Ιχθυόσκαλα.

Αναφορά γίνεται και σε άλλες απόπειρες ανθρωποκτονιών, σε επιθέσεις με βαριές σωματικές βλάβες ανά την επικράτεια καθώς και σε εκβιάσεις.

Συνολικά, στο πόρισμα κατονομάζονται 32 πρόσωπα, ωστόσο ο αντεισαγγελέας ζητά να αναζητηθούν οι ευθύνες και άλλων για συμμετοχή στην οργάνωση και για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Όμως, ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Εκεί περιγράφεται ότι έγινε μια οργανωμένη επιχείρηση την οποία καθοδηγούσε ο καταζητούμενος Χρίστος Παππάς ο οποίος έδωσε τις εντολές για να πάει το τάγμα εφόδου στην Αμφιάλη. Είχε ειδοποιηθεί από τον Γιάννη Λαγό και τον Πατέλη κι έδωσε την εντολή για τη σύγκρουση η οποία οδήγησε στη δολοφονία.

Keywords
Τυχαία Θέματα