Βόμβα Μ. Βέμπερ: Να εξεταστεί η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν

Προκλητικός για ακόμη μια φορά ο Μ. Βέμπερ καταφέρεται κατά της Ελλάδας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, που αναδημοσιεύει η DW, ο αρχηγός της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα δεν προστατεύει τα σύνορά της σύμφωνα με όσα ορίζει η ισχύουσα Συνθήκη του Σένγκεν και κατά συνέπεια παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Όταν οι χώρες μέλη δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων τότε θα πρέπει η Frontex να αναλαμβάνει τη φύλαξη των επίμαχων συνοριακών σημείων. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί εδώ και δύο εβδομάδες και ελπίζω ότι θα έχει ευρεία στήριξη από τις χώρες μέλη. Σε περίπτωση όμως που ούτε η Frontex δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα σύνορα τότε θα πρέπει να εξεταστεί η προσωρινή έξοδος μιας χώρας από τον χώρο του Σένγκεν».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παρέμβασης της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα ακόμα και παρά τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης ο Μάνφρεντ Βέμπερ υπογραμμίζει ότι «στα ελληνοτουρκικά σύνορα διασφαλίζονται και τα γερμανικά σύνορα, όπως διαπιστώνουμε κάθε μέρα εδώ στη Γερμανία. Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει πλέον το επιχείρημα περί εθνικής κυριαρχίας. Όταν μια χώρα μέλος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί πια σε υποχρεώσεις, που με τη θέλησή του ανέλαβε, τότε η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει τα ηνία».

O περιορισμός των προσφύγων συμφέρει και την Τουρκία

Στο ερώτημα για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύουν οι προσωρινοί έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα των χωρών μελών του Σένγκεν ο Μάνφρεντ Βέμπερ απαντά: «Θέλω μια Ευρώπη με ανοιχτά σύνορα. Το βασικό ερώτημα είναι ωστόσο αν μειώνονται και αν βρίσκονται υπό έλεγχο οι προσφυγικές ροές. Και εδώ η Τουρκία έχει ρόλο-κλειδί. Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Τρίτον τρόπους διαχείρισης της μεγάλης πρόκλησης σε ανθρωπιστικό επίπεδο, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ήπειρός μας. Πρέπει να μας γίνει συνείδηση ότι η προσφυγική κρίση δεν θα επιλυθεί μέσα σε εβδομάδες ή μήνες. Θα μας απασχολήσει για χρόνια ίσως και δεκαετίες».

Κατά την άποψη του Μάνφρεντ Βέμπερ ο περιορισμός των προσφυγικών ροών δεν θα είναι μόνο προς το συμφέρον της ΕΕ, αλλά κα προς το συμφέρον της Τουρκίας: «Η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Η χώρα έχει κοινά σύνορα με εστίες κρίσεις, όπως η Συρία και το Ιράκ και την ίδια στιγμή προκαλεί ανησυχία η κατάσταση της οικονομίας της. Για την ανάπτυξη της χώρας απαιτείται εμβάθυνση των σχέσεων με την ΕΕ. Τίποτα δεν μας εμποδίζει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να επιλύσουμε από κοινού τα προβλήματα».

«Θύελλα» αντιδράσεων: Τι απαντά η Αθήνα στις απειλές Βέμπερ για έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ για ενδεχόμενη προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, με τον ελληνικό πολιτικό κόσμο να καταδικάζει την επαναφορά του θέματος στο προσκήνιο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η απάντηση στον Μάνφρεντ Βέμπερ ήρθε από την υπουργό Εξωτερικών της Βαυαρίας, η οποία επισκέφθηκε την Λέσβο και σε συνέντευξή της ακολούθως δήλωσε ότι η Ελλάδα και οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και ευθύνη το καθήκον τους στο προσφυγικό. Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ είναι θεμέλιο της ευρωπαϊκής ιδέας, είπε η ίδια.

Παρότι η ΝΔ δεν καταδίκασε κεντρικά τις δηλώσεις Βέμπερ, οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Μαρία Σπυράκη και Γιώργος Κουμουτσάκος έχουν ήδη τοποθετηθεί στο ζήτημα. Ο υποψήφιος για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του κ. Βέμπερ και υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας εντός Σένγκεν είναι αδιαπραγμάτευτη.

Τόνισε δε, ότι τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν στην εποικοδομητική επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του ΕΛΚ. «Η αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διαφυλάξει επαρκώς τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα είναι δεδομένη. Γι' αυτό άλλωστε η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την εμπλοκή της Frontex. Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος του ΕΛΚ, ως αρχιτέκτονας της Συνθήκης του Σένγκεν, αλλά και θεματοφύλακας της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, είναι να χαράσσει πολιτικές που θα κρατούν την Ε.Ε. ενωμένη και όχι να εκτοξεύει απειλές που διαρρηγνύουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη της. Συγχαίρω τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. για την άμεση αντίδρασή τους» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Αντίστοιχη θέση εξέφρασε και ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, που σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη θέση της χώρας μας στη συνθήκη ούτε το γεγονός ότι από τη γεωπολιτική της θέση είναι σύνορα και από επιλογή της είναι προπύργιο της ΕΕ στην «εξαιρετικά ασταθή και γεμάτη προκλήσεις περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό ισχύει και για την αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης, που συνιστά το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα» δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος, που δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η μάχη αυτή δίνεται σε δύο μέτωπα, το οικονομικό και το προσφυγικό.

«Θα συνεχίσουμε να επισημαίνουμε λάθη και παραλείψεις. Θα συνεχίσουμε, ταυτόχρονα, να προστατεύουμε την παραμονή της χώρας μας στη Συνθήκη του Σένγκεν. Αυτά οφείλουν να τα αναγνωρίζουν όλοι» τόνισε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις Βέμπερ προκάλεσαν και την αντίδραση της ευρωβουλευτού της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη. «Διαφωνώ με τη δήλωση του Mάνφρεντ Βέμπερ σχετικά με το Σένγκεν. Είναι υποχρέωση όλων των χωρών να τηρούν τους κανόνες για τη φύλαξη των συνόρων. Οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο χώρας από το Σένγκεν υπονομεύει την κατάκτηση των πολιτών της ΕΕ για ελεύθερη διακίνηση» δήλωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

«Ιταμές και προσβλητικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία έκανε ταυτόχρονα λόγο για «bullying» του αρχηγού της Κ.Ο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Μάλιστα, εκτίμησε ότι στόχος του κ. Βέμπερ δεν ήταν άλλος από το να «επιβάλλουν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες τις θέσεις τους σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργεί η Frontex από εδώ και στο εξής για τη φύλαξη των συνόρων».

Η κ. Χρυσοβελώνη έστρεψε τα «πυρά» της και εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, την οποία κατηγόρησε ότι «κάνει την πάπια» και δεν αντιδράει στο εν λόγω ζήτημα.

Πηγή:Imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα