Βιτάλι Κλίτσκο, ένας πυγμάχος με προπονήτρια τη Μέρκελ

Απ’ όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις υπέρ της ΕΕ έναντι της ουκρανικής κυβέρνησης, ο πρώην μποξέρ Βιτάλι Κλίτσκο έχει αναδειχθεί ως ένας από τους κύριους αντιπάλους του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς. Έχοντας ήδη τη στήριξη των Χριστιανοδημοκρατών της γερμανίδας καγκελαρίου, θα μπορούσε σύντομα να κερδίσει και άλλους ευρωπαίους ηγέτες, γράφει το Spiegel.
Μέχρι την Πέμπτη της περασμένης εβδομάδας, ήταν απολύτως σαφές

ότι οποιαδήποτε φιλία μεταξύ της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και του πρόεδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε τελειώσει. Είχαν συγκεντρωθεί σε ένα εορταστικό δείπνο στο πρώην παλάτι του Μεγάλου Δούκα της Λιθουανίας, στην πόλη Βίλνιους, μαζί με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Πριν ακόμα αρχίσει το σερβίρισμα, ο Ουκρανός πρόεδρος άρχισε έναν μονόλογο για τη δύσκολη σχέση της χώρας του με την Ευρώπη, αφενός, και με τη Ρωσία, από την άλλη. Αλλά σε κάποιο σημείο η Μέρκελ διέκοψε αιφνιδίως τον Γιανούκοβιτς και τον ενημέρωσε ότι θα μπορούσε κάλλιστα να σταματήσει να μιλάει. «Δεν πρόκειται να υπογράψεις ούτως ή άλλως», είπε χωρίς περιστροφές. Ο πρόεδρος της Αρμενίας, ο οποίος καθόταν δίπλα στη Μέρκελ, την κοίταξε με έκπληξη.

«Η πόρτα παραμένει ανοικτή για την Ουκρανία» τόνισε η Μέρκελ επανειλημμένα μετά την πανωλεθρία, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι ήταν ακόμα πρόθυμοι να συζητήσουν. Και πριν αρχίσει ο επόμενος γύρος, η καγκελάριος σχεδιάζει να φέρει ένα νέο παίκτη στο παιχνίδι: τον Βιτάλι Κλίτσκο. Ο ψηλός πρωταθλητής βαρέων βαρών της πυγμαχίας προετοιμάζεται ως ο φιλοευρωπαίος αντίπαλος του φιλορώσου προέδρου Γιανούκοβιτς και όλοι ελπίζουν ότι αυτός θα υπογράψει μια συνθήκη υπέρ της ΕΕ, η οποία εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα υλοποιηθεί. Ενώ η «αλλαγή καθεστώτος» είναι ένας πολύ ισχυρός όρος για αυτό που επιδιώκει η Γερμανία, δεν είναι εξ ολοκλήρου εκτός βάσης. Η κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ (CDU) και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), μια ομάδα ευρωπαϊκών συντηρητικών κομμάτων, επέλεξαν τον Κλίτσκο ως de facto εκπρόσωπό τους στην Ουκρανία. Η δουλειά του είναι να ενώσει και να οδηγήσει την αντιπολίτευση – στους δρόμους, στο κοινοβούλιο και, τέλος, στις προεδρικές εκλογές του 2015. «Ο Κλίτσκο είναι ο άνθρωπος μας», λένε ανώτερα στελέχη του ΕΡΡ, και «έχει μια σαφή ευρωπαϊκή ατζέντα> Επιπλέον, η Μέρκελ έχει ακόμη ανοιχτούς λογαριασμούς με τον Πούτιν.

Παρακάμπτοντας τα πολιτικά χτυπήματα

Πολύ δουλειά γίνεται παρασκηνιακά. Το κόμμα του Κλίτσκο, η Ουκρανική Δημοκρατική Συμμαχία για τη Μεταρρύθμιση (UDAR) που σχηματίστηκε το 2010, απέκτησε την ιδιότητα του παρατηρητή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πρόσφατα. Τα γραφεία του ΕΡΡ στις Βρυξέλλες και τη Βουδαπέστη εκπαιδεύουν προσωπικό του UDAR για το κοινοβουλευτικό έργο και παρέχουν υποστήριξη για την ανάπτυξη μιας εθνικής κομματικής δομής. Το Ίδρυμα Konrad Adenauer, το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με το CDU , παίζει επίσης σημαντικό ρόλο και ο Κλίτσκο έχει ζητήσει φανερά συμβούλους της Μέρκελ από το ίδρυμα για βοήθεια.
Αλλά ο ίδιος ο Κλίτσκο παραμένει στο επίκεντρο της προσπάθειας. Έχει συναντηθεί με τον Ρόναλτν Ποφάλα, επικεφαλής της Μέρκελ για το προσωπικό, που έχει διατηρήσει δεσμούς με τα μέλη της αντιπολίτευσης στην Ανατολική Ευρώπη εδώ και χρόνια, ιδίως στην αυταρχική Λευκορωσία. Έχει δώσει στον Κλίτσκο μια σειρά από συμβουλές τις οποίες ζήτησε. Για παράδειγμα, ο Κλίτσκο θέλει να ξέρει πώς να ανταποκριθεί στις φήμες σχετικά με τις υποτιθέμενες «σχέσεις του με γυναίκες» που διαδίδει η κυβέρνηση της Ουκρανίας προσπαθώντας να τον αποδυναμώσει.

Ο Κλίτσκο μπορεί επίσης να βασίζεται στη διακριτική βοήθεια του Ποφάλα και της γερμανικής κυβέρνησης, όταν έρθουν οι προεδρικές εκλογές του 2015. Η υποψηφιότητά του, επί του παρόντος, έχει ανασταλεί με νόμο, ο οποίος προφανώς συντάχθηκε έχοντας αυτόν κατά νου, σύμφωνα με τον οποίο ένας πολίτης με άδεια διαμονής σε άλλες χώρες δεν θεωρείται κάτοικος της Ουκρανίας. Αυτό εμποδίζει τον Κλίτσκο να αποδείξει ότι έζησε στην Ουκρανία για 10 χρόνια πριν από τις εκλογές, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την υποψηφιότητα στο σύνταγμα της χώρας. Αλλά μπορεί να υπολογίζει στο ότι η Μέρκελ θα απευθύνει έκκληση προς τον Πρόεδρο Γιανούκοβιτς ώστε να διασφαλίσει ότι ο νόμος δεν θα εκτροχιάσει την υποψηφιότητα Κλίτσκο.

Στα μεγάλα πρωταθλήματα
Ο επαγγελματίας πυγμάχος θα πρέπει να προετοιμαστεί ως σοβαρός πολιτικός, τόσο στην Ουκρανία όσο και στο εξωτερικό, πράγμα το οποίο και συμβαίνει. Ο Κλίτσκο παρακολούθησε μια προκαταρκτική συνάντηση των συντηρητικών ευρωπαίων ηγετών στο Βίλνιους πριν από περίπου δύο εβδομάδες, συνομιλώντας πολλές ώρες με βασικά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αλλά δεν συναντήθηκε άμεσα με την Μέρκελ.

Ωστόσο, η Μέρκελ θα παρακολουθήσει την προκαταρκτική συνεδρίαση του ΕΡΡ πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα μέσα Δεκεμβρίου και το τρέχον σχέδιο είναι να καλέσει και πάλι τον Κλίτσκο. Αυτή τη φορά προβλέπονται στην ημερήσια διάταξη και επίσημες φωτογραφίες με τους ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και μια συνάντηση με την καγκελάριο. Θα ενισχύσει σημαντικά τα πολιτικά διαπιστευτήρια του Κλίτσκο και θα σηματοδοτήσει μια σημαντική δέσμευση για τη Μέρκελ.
Μπορεί όμως ο Κλίτσκο να ενώσει την εμφανώς διαιρεμένη αντιπολίτευση, η οποία αποτελείται κυρίως από το κόμμα του UDAR, την Κόμμα της Πατρίδας της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος της Ελευθερίας; Οι υποστηρικτές του Κλίτσκο στο ΕΡΡ ελπίζουν ότι μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2015 η αντιπολίτευση θα είναι σε θέση να στηρίξει έναν κοινό υποψήφιο ενάντια στον Γιανούκοβιτς και να κερδίσει. Τότε η Μέρκελ θα έχει πετύχει τον ενδιάμεσο στόχο της φιλοευρωπαϊκής ηγεσίας στην Ουκρανία και το πραγματικά δεύτερο παιχνίδι θα μπορούσε να αρχίσει: οι προσπάθειες για την αναδιάρθρωση των σχέσεων της ΕΕ με την Ανατολική Ευρώπη – ένας αγώνας ανάλογος με αυτόν της ΕΕ ενάντια στον Πούτιν.

http://www.presseurop.eu/en/content/article/4396401-klitschko-fighter-coached-merkel

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα