Βαθμός στην εκπαίδευση από τον ΟΟΣΑ, αλλά στους…γονείς

Πρώτη μέρα σχολείου χθες και αυτό που μας έλειπε (μόνο) είναι η αξιολόγηση του Pisa για το εκπαιδευτικό σύστημα. Το Πρόγραμμα για τη Διεθνή Αξιολόγηση των Μαθητών (Programme for International Student Assessment) του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δημοσιεύθηκε, δίνοντάς μας την ευκαιρία να δούμε πού βρισκόμαστε σε σχέση με τις άλλες αναπτυγμένες χώρες (όπου υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα επειδή σε πολλές κατηγορίες δεν υπάρχουν).

Ιδού λοιπόν κάποια

αποτελέσματα του PISA: Τα περισσότερα χρήματα για την παιδεία ως κράτος δαπανά η Δανία (το 8.7% του ΑΕΠ της).  Οι Ιρλανδοί δαπανούν τα περισσότερα χρήματα για την εκπαίδευσή τους, δηλαδή 19.324 ανά μαθητή. Στις εκπαιδευτικές δαπάνες του ιδιωτικού τομέα, πρώτη είναι η Κορέα με 40,8%, ενώ από τις ευρωπαϊκές χώρες η Βρετανία.

Μέχρι εδώ Ελλάδα πουθενά, η επόμενη ερώτηση όμως σίγουρα θα μας ανταμείψει. Στο θέμα «Ποιοι μαθητές λαμβάνουν καλύτερη εκπαίδευση από τους γονείς τους» η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση, μετά την Πολωνία, την Τουρκία και την Ουγγαρία – γεγονός που καταδεικνύει προφανώς την αγωνία των μαθητών σε αυτές τις χώρες να έχουν ένα καλύτερο μέλλον από τους γονείς τους μέσω της μόρφωσης. Και τώρα το κρίσιμο ερώτημα: Σχετικά με τις πληρωμές των δασκάλων σε αυτές τις χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται στην ένατη θέση, με τον μέσο μισθό του δασκάλου το 2010 να φτάνει τις 32.387 ευρώ.

Τις πιο πολυπληθείς αίθουσες έχουν η Τουρκία και η Βρετανία με 30 και 28 μαθητές ανά τάξη αντίστοιχα. Το ποσοστό των μεταναστών που φοιτούν σε ελληνικά σχολεία φτάνει το 19.9%, ποσοστό σχετικά χαμηλό συγκριτικά με άλλες χώρες, ενώ το 15% δεν μιλούν την ελληνική στο σπίτι τους. Στοιχεία για απεργιακές κινητοποιήσεις δεν υπήρχαν, κάτι που σαφώς θα μας έδινε την πρωτιά. Είπαμε, τα στοιχεία αφορούν τις αναπτυγμένες χώρες…

Δείτε τα στοιχεία αναλυτικά εδώ: http://www.guardian.co.uk/

Keywords
Τυχαία Θέματα