Β. Κορέα: Απολύτως επιτυχημένη η δοκιμή βόμβας υδρογόνου

13:28 3/9/2017 - Πηγή: Antinews

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

"Η απόλυτη επιτυχία της δοκιμής της βόμβας υδρογόνου (…) σηματοδότησε ένα πολύ σημαντικό βήμα στον (…) τελικό στόχο της ολοκλήρωσης της (…) πυρηνικής δύναμης" της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε το KCNA.

Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο, η δοκιμή της βόμβας υδρογόνου έγινε προκειμένου

να εξεταστεί "η ακρίβεια (…) της κατασκευής μιας βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)".

"Δεν υπήρξε ούτε (…) διαρροή ραδιενεργών υλικών ούτε κάποια επίπτωση στο περιβάλλον της γύρω περιοχής", κατέληξε το KCNA.

Ρωσία: Η Πιονγκγιάνγκ δημιουργεί σοβαρή απειλή

Τη βαθιά του ανησυχία για την πυρηνική δοκιμή που φέρεται να πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα εξέφρασε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μόσχα ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα δημιουργεί "σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια" στην περιοχή.

Ν. Κορέα: Δραστική απάντηση στη Βόρεια Κορέα τώρα!

Σκληρή και δριμεία ήταν η απάντηση της Νότιας Κορέας μετά τη νέα πυραυλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν ζήτησε σήμερα να δοθεί "η πιο ισχυρή" απάντηση στη Βόρεια Κορέα.

Ο Μουν επεσήμανε ότι θα πιέσει ώστε να ληφθούν "όλα τα διπλωματικά μέτρα, και κυρίως ενέργειες από το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα", τόνισε ο σύμβουλός του Τσουνγκ Έουι-Γιονγκ μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα Ουάσινγκτον και Σεούλ συζήτησαν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν στην κορεατική χερσόνησο αμερικανικά στρατηγικά στρατιωτικά μέσα, πρόσθεσε ο Τσουνγκ.

Κίνα σε Β. Κορέα: Μην επιδεινώνετε την κατάσταση

Το Πεκίνο κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να "σταματήσει να επιδεινώνει την κατάσταση" με "κινήσεις που δεν είναι προς το συμφέρον της".

Η Βόρεια Κορέα "αγνόησε τη γενική αντίθεση της διεθνούς κοινότητας και πραγματοποίησε μια νέα πυρηνική δοκιμή. Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράζει την αποφασιστική αντίθεσή της και καταδικάζει έντονα" την ενέργεια αυτή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΗΠΑ σε Ιαπωνία: Θα σας υπερασπιστούμε

Τη δέσμευσή τους στη συμφωνία με την Ιαπωνία επανέλαβε η αμερικανική πλευρά μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τη Βόρεια Κορέα. Ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χ.Ρ. Μακμάστερ δήλωσε σήμερα στον Ιάπωνα ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ είναι απολύτως δεσμευμένες στην υπεράσπιση της Ιαπωνίας.

Ο ΜακΜάστερ έδωσε αυτές τις διαβεβαιώσεις στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Σοτάρου Τανιούτσι, γενικό διευθυντή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Βάσει της συμφωνίας που έχουν συνάψει Ιαπωνία και ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον έχει δεσμευθεί να υπερασπίζεται το Τόκιο. Εξάλλου έχει θέσει την Ιαπωνία κάτω από την πυρηνική της ομπρέλα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Τόκιο με πυρηνικά όπλα.

Macron: Να αντιδράσουμε "με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα"

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, από την πλευρά του, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει "με τη μέγιστη αυστηρότητα".

"Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν καταδικάζει με τον πιο ισχυρό τρόπο τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε σήμερα το βράδυ η Βόρεια Κορέα, η οποία αποτελεί συνέχεια σε μια σειρά δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, επιβεβαιώνοντας την επιθυμία της Πιονγκγιάνγκ, την οποία έχει εκφράσει επανειλημμένα, να πλήξει τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα", ανάφερε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

"Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιδράσουν άμεσα σε αυτή τη νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Βόρεια Κορέα (…) Επιθυμεί επίσης μια συντονισμένη και ξεκάθαρη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση", τονίζεται στην ανακοίνωση.

"Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα αυτή πρόκληση με τον πιο αυστηρό τρόπο, προκειμένου να οδηγήσει τη Βόρεια Κορέα πίσω στον δρόμο του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις και στην πλήρη εγκατάλειψη των πυρηνικών και βαλλιστικών της προγραμμάτων", καταλήγει η ανακοίνωση.

Ευθεία πρόκληση στον Trump

Αξιωματούχοι των μετεωρολογικών υπηρεσιών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε κοντά στο σημείο όπου η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές, μεγέθους 6,3 βαθμών σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), ήταν περίπου 10 φορές πιο ισχυρή από τις προηγούμενες.

Η κίνηση αυτή της Πιονγκγιάνγκ αποτελεί ευθεία πρόκληση προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε λίγες ώρες νωρίτερα για την "κλιμακούμενη" πυρηνική κρίση στην περιοχή.

Η Ιαπωνία αμέσως αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας, με τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα να κάνει λόγο για περιορισμό στο εμπόριο πετρελαϊκών ειδών.

Έως και 20 φορές ισχυρότερη η νέα δοκιμή

Πριν την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ένας αμερικανός αξιωματούχος που μελετά τον στρατό και την πολιτική της Βόρειας Κορέας είχε επισημάνει ότι αναλύονται οι σεισμικές δονήσεις, αν και λόγω της τοποθεσίας τους εκτιμάται ότι πρόκειται για πυρηνική δοκιμή.

Ο Kim Jong-un επιθεωρεί τη βόμβα υδρογόνου (Πηγή: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP).

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είχε προσθέσει ότι είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί με βεβαιότητα αν η δοκιμή, στην περίπτωση που όντως πρόκειται για τέτοια, επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας ότι κατάφερε να αναπτύξει θερμοπυρηνικό όπλο, "και μάλιστα ένα το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και να επανέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης χωρίς να καεί".

Ένας άλλος ειδικός δήλωσε ότι η σημερινή δόνηση ενδέχεται να οφείλεται σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

"Η ισχύς είναι 10 ή 20 φορές ή ακόμη μεγαλύτερη από τις προηγούμενες", σημείωσε ο Κούνε Ι. Σουχ καθηγητής πυρηνικής μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Σεούλ. "Η αναλογία αυτή είναι στο επίπεδο που μπορεί κανείς να κάνει λόγο για δοκιμή βόμβας υδρογόνου", τόνισε.

Οι σεισμοί στη Βόρεια Κορέα που προκαλούνται από πυρηνικές δοκιμές αυξάνουν σε ισχύ σταδιακά από το 2006, γεγονός που υποδηλώνει ότι η χώρα σταθερά βελτιώνει την πυρηνική της τεχνολογία.

Μετά την πέμπτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ τον Σεπτέμβριο του 2016, το USGS κατέγραψε σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών.

Οι βασικές ημερομηνίες του βαλλιστικού-πυρηνικού προγράμματος

- Τέλη της δεκαετίας του 1970: Η Βόρεια Κορέα ξεκίνησε να εργάζεται πάνω σε μια εκδοχή του σοβιετικού πυραύλου Scub-B, βεληνεκούς 300 χιλιομέτρων. Δοκιμάστηκε το 1984.

- 1987-1992: Αναπτύχθηκαν εκδοχές του Scud-C, με βεληνεκές 500 χιλιομέτρων, ο πύραυλος Rodong-1 (βεληνεκές 1.300 χιλιόμετρα), ο Taepodong-1 (2.500 χιλιόμετρα), ο Musudan (3.000 χιλιόμετρα) και ο Taepodong-2 (6.700 χιλιόμετρα).

- Αύγουστος 1998: Δοκιμαστική εκτόξευση του Taepodong-1 πάνω από την Ιαπωνία. Η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει ότι στόχος της ήταν να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο. Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι επρόκειτο για πύραυλο.

- Σεπτέμβριος 1999: Η Βόρεια Κορέα κήρυξε μορατόριουμ στις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς με στόχο τη βελτίωση των σχέσεών της με την Ουάσινγκτον.

- 12 Ιουλίου 2000: Αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ για το πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, η οποία ζήτησε ένα δισεκατομμύριο δολάρια προκειμένου να σταματήσει την εξαγωγή των πυραύλων της.

- 3 Μαρτίου 2005: Η Πιονγκγιάνγκ τερματίζει το μορατόριουμ στις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, αναφερόμενη στην "εχθρική" πολιτική της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους.

- 9 Οκτωβρίου 2006: Η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί την πρώτη της υπόγεια πυρηνική δοκιμή.

- 5 Απριλίου 2009: Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό κατά την προσπάθεια, σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο. Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα απάντησαν ότι επρόκειτο για δοκιμή του Taepodong-2.

- 25 Μαΐου 2009: Δεύτερη υπόγεια πυρηνική δοκιμή, πιο ισχυρή από την πρώτη.

- 13 Απριλίου 2012: Εκτόξευση πυραύλου από τη βάση Τονγκσάνγκ-ρι. Το αεροσκάφος εκτόξευσης διαλύθηκε λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση.

- 12 Δεκεμβρίου 2012: Επιτυχημένη εκτόξευση πυραύλου με στόχο επισήμως να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο παρακολούθησης, η οποία όμως θεωρήθηκε από τη διεθνή κοινότητα κεκαλυμμένη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου.

- 12 Φεβρουαρίου 2013: Τρίτη υπόγεια πυρηνική δοκιμή.

- 6 Ιανουαρίου 2016: Τέταρτη υπόγεια πυρηνική δοκιμή. Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, κάτι όμως που οι ειδικοί αμφισβήτησαν.

- 7 Φεβρουαρίου 2016: Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία τη δεύτερη εκτόξευση πυραύλου στο διάστημα και έθεσε σε τροχιά έναν δορυφόρο.

- 9 Μαρτίου 2016: Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης ΚιμΓιονγκ Ουν επεσήμανε ότι η χώρα του κατάφερε να κατασκευάσει σε μικρό μέγεθος μια θερμοπυρηνική κεφαλή.

- 23 Απριλίου 2016: Δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου από υποβρύχιο.

- 8 Ιουλίου 2016: Ουάσινγκτον και Σεούλ ανακοινώνουν τα σχέδιά τους για την ανάπτυξη στη Νότια Κορέα του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD.

- 3 Αυγούστου 2016: Για πρώτη φορά η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει βαλλιστικό πύραυλο στη θαλάσσια αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας.

- 9 Σεπτεμβρίου 2016: Πέμπτη πυρηνική δοκιμή.

- 6 Μαρτίου 2017: Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους για να προσομοιώσει, όπως ανακοίνωσε, μια επίθεση εναντίον των αμερικανικών βάσεων στην Ιαπωνία.

- 7 Μαρτίου 2017: Οι ΗΠΑ ξεκινούν την ανάπτυξη του THAAD.

- 14 Μαΐου 2017: Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει πύραυλο που διανύει 700 χιλιόμετρα προτού πέσει στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Οι ειδικοί εκτίμησαν ότι το πραγματικό του βεληνεκές έφτανε τα 4.500 χιλιόμετρα και ότι μπορούσε να πλήξει την αμερικανική βάση στο νησί Γκουάμ του Ειρηνικού.

- 4 Ιουλίου 2017: Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει πύραυλο το βεληνεκές του οποίου εκτιμήθηκε στα 6.700 χιλιόμετρα, και θα μπορούσε να απειλήσει την Αλάσκα. Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε την "ιστορική" δοκιμή του Hwasong-14, ο οποίος παρουσιάστηκε ως διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος.

- 28 Ιουλίου 2017: Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε πύραυλο βεληνεκούς 10.000 χιλιομέτρων, απειλώντας μεγάλο μέρος της αμερικανικής ηπείρου.

- 26 Αυγούστου 2017: Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

- 29 Αυγούστου 2017: Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία προτού πέσει στον Ειρηνικό. Σύμφωνα με τη Σεούλ, διένυσε 2.700 χιλιόμετρα σε μέγιστο ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων.

- 3 Σεπτεμβρίου 2017: Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε έκτη πυρηνική δοκιμή

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press, BBC

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορέα, Απολύτως,korea, apolytos