Τσαβούσογλου: Μπορεί να κηρύξουμε ΑΟΖ- Οι ΗΠΑ να δουν τα λάθη τους και να μην κατηγορούν την Τουρκία

Σε έντονο τόνο απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, στις χθεσινές κατηγορίες του προέδρου των ΗΠΑ- σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι- περί τουρκικής υπονόμευσης του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Όπως αναφέρει το Anadolu, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ "αντί να κατηγορεί

την Τουρκία, να εγκαταλείψει τις δικές της λανθασμένες πολιτικές”. Μάλιστα πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να είναι πιο ειλικρινής με τους Αμερικανούς πολίτες και το αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιτέθηκε και στον Αμερικανό πρόεδρο αναφέροντας ότι "καταρχάς, αυτό το γράμμα ήταν copy-paste. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν αυτές τις προτάσεις και τις παραγράφους”. Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αυτή η επιστολή "δεν αναφέρει την αλήθεια”. Ο Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον Μπάιντεν για στήριξη τρομοκρατίας, αναφερόμενος στην στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους του ΥPG, την ώρα που η Ουάσινγκτον θεωρεί το ΡΡΚ τρομοκρατική οργάνωση. Και βέβαια ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε συνολικά τις ΗΠΑ για την υποστήριξη τους "σε έναν αποσχιστικό, τρομοκρατικό οργανισμό που προσπαθεί να διαμελίσει τη Συρία”.

Μπορεί να κηρύξουμε ΑΟΖ

Ανοιχτό άφησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου το ενδεχόμενο να κηρυχθεί ΑΟΖ στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το skai.gr, δήλωσε πως η Τουρκία έχει καθορίσει τα δυτικά σύνορα της , πριν από το τουρκο-λυβικό μνημόνιο και όσους επιχειρούν να παραβιάσουν αυτή την γραμμή, ανέφερε χαρακτηριστικά πως "εμείς τους εμποδίζουμε όπως κάναμε με Ελλάδα και Κύπρο"

Εντύπωση όμως προκάλεσε η απάντηση του σε ερώτηση για το αν προτίθεται η Τουρκία να ανοίξει ΑΟΖ στην ίδια περιοχή που έχει καθορίσει την υφαλοκρηπίδα της , λέγοντας πως ενδέχεται να κηρύξει ΑΟΖ όσον αφορά στην αλιεία και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να το κάνει σύντομα.

Πηγή: capital.gr, με πληροφορίες από Anadolu, skai.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα