Τρίζουν η Ισπανία και το ευρώ

07:33 7/6/2012 - Πηγή: Antinews

Την σύμπηξη  μιας «αντιγερμανικής», νοτιοευρωπαϊκής συμμαχίας υποδηλώνουν τόσο η χθεσινή συνάντηση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί με τον Ισπανό ομόλογό του Λουίς ντε Γκίντος στο Παρίσι όσο και το εξαγγελθέν για τις 14 Ιουνίου τετ-α-τετ Μάριο Μόντι – Φρανσουά Ολάντ στη Ρώμη. Η ιταλική «Il Messaggero» διαβλέπει χωρίς περιστροφές την απαρχή δημιουργίας ενός γαλλοϊταλικού άξονα, με βασικό στόχο να αποτραπεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ!

Ο

αναλυτής Μάριο Κόντι επισημαίνει πως «η ελληνική αποπομπή θα λειτουργούσε, κατά τη γερμανική λογική, ως καμπανάκι σε μη ενάρετες χώρες, όπως η Ιταλία». «Όμως, οι δύο ηγέτες θα επισημοποιήσουν μια κοινή γραμμή, με σκοπό να φέρουν στα νερά τους και τη Βρετανία, ώστε το Βερολίνο να νιώσει μεγαλύτερη απομόνωση».

Σύμφωνα με τον Ιταλό αρθρογράφο, τόσο η Γαλλία όσο και η Ιταλία θεωρούν πραγματικό εφιάλτη μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, «με συνέπειες που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο».

Οι πρωτοβουλίες αυτές λαμβάνονται τη στιγμή που το ισπανικό δράμα κορυφώνεται, όπως αποτυπώνει ανάγλυφα το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Libération» με τίτλο «SOS Espagne» δίπλα σε ένα ραγισμένο ευρώ. Μια εικόνα που αντανακλά πλήρως την ψυχολογία των Ισπανών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους.

Το 90% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Μελετών (CIS) θεωρεί πως η Ισπανία πηγαίνει «άσχημα» ή «πολύ άσχημα», ενώ το 73% πιστεύει ότι σε ένα χρόνο τα πράγματα θα είναι «ίδια» ή και «χειρότερα».

Ακόμη και ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος εξέπεμψε SOS κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Χιλή, λέγοντας πως η χώρα του αντιμετωπίζει τη χειρότερη στιγμή της κρίσης και απευθύνοντας έκκληση για αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η αποξένωση της Γερμανίας από τους υπόλοιπους φάνηκε από την επιμονή του συνεργάτη της Μέρκελ (επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU) Φόλκερ Κάουντερ να ενταχθεί η Ισπανία σε μηχανισμό στήριξης όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, σε πείσμα των αντίθετων δηλώσεων του Ισπανού υπουργού Οικονομικών και του επιτρόπου Ολι Ρεν.

H «Sueddeutsche Zeitung» αποκάλυψε ότι εξετάζεται ένα «ημι-μνημόνιο» για την Ισπανία με τη μορφή μιας ειδικής γραμμής στήριξης των τραπεζών της, ώστε να αντιμετωπιστεί το άμεσο πρόβλημα. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε 10-15 μέρες, όταν, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ντε Γκίντος, θα έχει ολοκληρωθεί η έκθεση των εταιριών συμβούλων Roland Berger και Οliver Wyman σχετικά με την πραγματική κατάσταση και τους «σκελετούς στα ντουλάπια» των τραπεζών της Ισπανίας. Kορυφαίος Ισπανός τραπεζίτης εκτίμησε πως το τραπεζικό σύστημα της χώρας θα χρειαστεί ένεση 40 δισ. ευρώ, αλλά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανεβάζουν το ποσό στα 75 ή και 100 δισ.

Σε μια σημαντική χθεσινή εξέλιξη, προκειμένου να σπάσει το απόστημα της κακοδιαχείρισης του τραπεζικού τομέα και να «ικανοποιηθεί το κοινωνικό αίτημα για διαφάνεια και απόδοση ευθυνών» για το πηγάδι χωρίς πάτο, η Φορολογ

Keywords
Τυχαία Θέματα