«Τριπλές εκλογές» το 2014;

11:02 2/8/2013 - Πηγή: Antinews

«Οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2014. Με βάση αυτό το δεδομένο να επεξεργαστείτε την όποια πρόταση πολιτικού σχεδιασμού». Αυτό προκύπτει από την συζήτηση στα ενδότερα της κυβέρνησης που δεν διαφαίνεται διάθεση για πρόωρες εκλογές εντός του φθινοπώρου του 2013, παρά τα όσα κυκλοφορούν εσχάτως.

Άλλωστε χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού

συμβουλίου το απόγευμα της Πέμπτης, ότι «μέχρι τον Ιούνιο του 2014 η κυβέρνηση πρέπει να δώσει τον καλύτερο εαυτό της για να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί»

Ωστόσο, σε αυτό δεν μπορεί να μην συνυπολογιστεί και η προ ημερών κίνηση που πέρασε απαρατήρητη από τα ΜΜΕ.

Ο Αντώνης Σαμαράς συμφώνησε με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, να υπάρχει από κοινού προεδρία της Ε.Ε. ουσιαστικά από την Ιταλία και την Ελλάδα. Οι δυο χώρες συμφωνήθηκε να συνεργαστούν καθώς μετά την Ελλάδα που έχει την προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014, ακολουθεί η Ιταλία, το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Τίποτα δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο. Ο σχεδιασμός για εθνικές εκλογές, μαζί με τις ευρωεκλογές, δεν έχει εγκαταλειφθεί. Βέβαια, ουδέποτε επισήμως είχε τεθεί σε αμφισβήτηση η προοπτική ολοκλήρωσης της τετραετίας.

Στην πραγματικότητα, όμως, ήταν κοινό μυστικό στους κορυφαίους κυβερνητικούς και κομματικούς κύκλους ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει γίνει αποδέκτης πολλών και διαφορετικών εισηγήσεων, ορισμένες εκ των οποίων κατέληγαν στο σενάριο των «τριπλών εκλογών» το 2014.

Ουδείς εκ των συνομιλητών του Πρωθυπουργού αποκομίζει την εντύπωση ότι ο Αντ. Σαμαράς δείχνει την πρόθεση να ενεργοποιήσει αυτό το σενάριο. Αλλά εκ των πραγμάτων μόνο το γεγονός ότι η συζήτηση επί του θέματος ήταν «ανοιχτή» δικαιολογεί την αίσθηση ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός σταθμίζει την κάθε πρόταση και επομένως φαίνεται ότι είναι και ο ίδιος «ανοιχτός» στον σχετικό προβληματισμό.

Με βάση αυτή τη συζήτηση που γίνεται στα ενδότερα της κυβέρνησης, μόνο τυχαία δεν είναι η απαίτηση του Πρωθυπουργού για έναν πολιτικό σχεδιασμό που έχει ως ακρογωνιαίο λίθο τη διενέργεια της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.

Παράλληλα, δόθηκε εντολή για τη συνολική πολιτική αντεπίθεση της ΝΔ από τις αρχές του Σεπτεμβρίου με ανανέωση του ιδεολογικού και πολιτικού λόγου της, αλλά κυρίως με αναδιαμόρφωση των προτεραιοτήτων στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Παρά την κριτική που ασκείται, την κοινωνική δυσαρέσκεια και πολλές φορές και οργή για κυβερνητικές δράσεις, αλλά και την εκβιαστική τακτική των πιστωτών που δοκιμάζουν τα νεύρα και τις αντοχές ενός ολόκληρου λαού, το επιτελείο του Πρωθυπουργού θεωρεί ότι μπορεί όλα να αλλάξουν σύντομα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να ανατρέψει το οπωσδήποτε δυσμενές κλίμα που αποτυπώνεται, όχι στις δημοσκοπήσεις, αλλά στην ίδια την καθημερινή δράση των πολιτών, στηριγμένη σε μια προσεκτική και υπεύθυνη αναμόρφωση των κοινωνικών πολιτικών της που θα καταστεί ορατή από το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Το ζήτημα είναι τι θα κάνει από εδώ και πέρα, και ειδικά μετά τις Γερμανικές εκλογές ο Πρωθυπουργός και πως θα διαμορφώσει τις συμμαχίες της Ελλάδας για την επόμενη φάση, που είναι και η πιο δύσκολη.

Η επίσκεψη στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα και η συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μια πιο ευνοϊκής περιόδου για την χώρα…

Μάρκος Αυρήλιος

Keywords
Τυχαία Θέματα