Τριγμοί στη συγκυβέρνηση για την ονομασία των Σκοπίων

Αντιμέτωπη με νέους τριγμούς βρίσκεται η κυβερνητική συνοχή των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς το μείζον ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων συμπιέζει τους δύο εταίρους, την ώρα που τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, με προεξάρχουσα τη Νέα Δημοκρατία,

καλούν το Μέγαρο Μαξίμου να λάβει ξεκάθαρη θέση.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αλλά και στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων επιμένουν στην άρνησή τους να συναινέσουν σε ένα όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία", αν και σπεύδουν να σημειώσουν πως αυτό δεν πρόκειται να φέρει νέα σύννεφα στον ουρανό της κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο κ. Καμμένος, δε, σε συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή το διετή απολογισμό της θητείας του στον υπουργείο Άμυνας, έσπευσε να υποστηρίξει, για μία ακόμα φορά, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει θετικά στη χρήση του όρου "Μακεδονία”, χωρίς να αποκλείει, παράλληλα, σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για το Σκοπιανό.

Ως αρχηγός κόμματος η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει μια εν ενέργεια απόφαση για μη χρήση του όρου Μακεδονία. Αυτό για να ανατραπεί θα πρέπει να γίνει σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας... Σε μια Κοινοβουλευτική Δημοκρατία όταν είναι να ληφθεί μια τέτοια απόφαση υπάρχει ο δρόμος της ψηφοφορίας στη Βουλή και ο άλλος δρόμος με διαδικασία πιο θεσμική. Αυτή του συμβουλίου των αρχηγών των κομμάτων. Όπως και να έχει, εμείς ως Ανεξάρτητοι Έλληνες δε θα ψηφίσουμε όνομα με τον όρο "'Μακεδονία”'. Άρα αν υπάρχει πλειοψηφία περνάει, αν δεν υπάρχει δεν περνάει", σχολίασε ο κυβερνητικός εταίρος του κ. Τσίπρα.

Απέφυγε δε να δώσει σαφή απάντηση, εάν θα προκύψει θέμα στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου. "Έχουμε διαφορετικές απόψεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλοι βάζουμε...νερό στο κρασί μας. Εκεί που υπάρχει θέμα αρχών δεν αλλάζουμε", ανέφερε ο κ. Καμμένος, που στήριξε τον κ. Κοτζιά στη διαπραγμάτευση που πραγματοποιεί.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, την ώρα που το εσωτερικό των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων μοιάζει...καζάνι έτοιμο να εκραγεί, επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία. "Ακούω τη ΝΔ και ειδικά την κ. Μπακογιάννη. Έχει μια εμμονή σε σχέση με το να λέει συνέχεια ότι έχουμε ψηφίσει τη θέση για συνθέτη ονομασία. Προσπαθεί να εγκλωβίσει την Ελλάδα για μια δίκη της θέση”, υποστήριξε.

Η Νέα Δημοκρατία, από την πλευρά της, έχει σπεύσει ήδη να θέσει ζήτημα δεδηλωμένης, σε περίπτωση που η συγκυβέρνηση δεν έχει κοινή γραμμή στην ψηφοφορία για ένα ζήτημα με τόσο μεγάλη εθνική σημασία.

"Σημασία έχει αυτή η κυβέρνηση να παρουσιάσει μία και ενιαία θέση. Εάν δε μπορεί αυτή η πλειοψηφία να τα βρει για το μείζον, ας παραιτηθεί”, τόνισε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "¨Σκάι”, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δημόσια παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος διεμήνυσε (Βήμα) πως δε νοείται εθνική συνεννόηση χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συγκεκριμένη και συμφωνημένη πρόταση από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, βγάζοντας εκτός πλάνου το σενάριο για σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

"Την εθνική γραμμή για το Σκοπιανό χάραξε η κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008. Μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων, - erga omnes όπως λέγεται - και επίλυση του ζητήματος του ονόματος ως προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Θυμίζω ότι υπουργός αυτής της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν και ο κ. Καμμένος που τότε δεν είχε εκφράσει καμία αντίρρηση. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τελείως αλλοπρόσαλλη στάση και σε αυτό το ζήτημα. Αν ο κ. Καμμένος δεν στηρίζει μια κεντρική κυβερνητική επιλογή τίθεται ξεκάθαρα ζήτημα δεδηλωμένης. Και περιμένουμε να τοποθετηθεί επιτέλους ο κ. Τσίπρας για το θέμα αυτό, αντί να ασχολείται με τον κ. Καμμένο μόνο για να τον καλύψει για τα σκάνδαλά του. Με απλά λόγια, αν δε μπορούν να συμφωνήσουν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος για ένα μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας, ας παραιτηθούν. Και για να προλάβω ένα πιθανό ερώτημά σας, είναι προφανές και αυτονόητο ότι δεν νοείται εθνική συνεννόηση, χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συγκεκριμένη και συμφωνημένη πρόταση από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ντόρα Μπακογιάννη: "Η κυβέρνηση είναι βαθιά διχασμένη"

Από την πλευρά της η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την θέση της σε σχέση με το Σκοπιανό, τονίζοντας ότι "η ευθύνη είναι τεράστια", ενώ κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για την στάση τους.

"Έχουμε μια κυβέρνηση που πάει στη διαπραγμάτευση με δυο διαφορετικές θέσεις και είναι καταδικασμένη να αποτύχει", είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "ΘΕΜΑ 104,6".

Αναφερόμενη σε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είπε, "αυτό που οφείλει να κάνει ο κύριος Τζανακόπουλος, είναι να μας πει με ποια θέση διαπραγματεύεται η κυβέρνηση. Εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Το μείζον θέμα είναι ποια είναι η εθνική θέση".

"Η κυβέρνηση είναι βαθιά διχασμένη", τόνισε. "Λυπάμαι που το λέω, αλλά ένας υπουργός Εξωτερικών δεν έχει εθνική θέση".

Όπως είπε η κυρία Μπακογιάννη, περιμένει να δει την πρόταση της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει μια πρόταση που θα φέρει μεμονωμένα ένα κόμμα".

Τέλος απαντώντας στην ερώτηση εάν το θέμα του Σκοπιανού, μπορεί να προκαλέσει εκλογές, η κυρία Μπακογιάννη είπε ότι "όλα τα σενάρια είναι πιθανά".

Απαντώντας στην κ. Μπακογιάννη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημείωσε πως η βουλευτής της ΝΔ "θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με tweets” και ως πρώην υπουργός Εξωτερικών.

"Όσο για την ουσία του ζητήματος, την ενημερώνουμε ότι η κυβέρνηση έχει και τη βούληση, αλλά και την ικανότητα να λύσει ένα πρόβλημα που κληροδότησε στη χώρα η δική της παράταξη. Μέχρι τότε αναμένουμε να μας πει αν η θέση της σημερινής Ν.Δ. είναι αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση λύσης”, πρόσθεσε.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα