Τρέχουν όλοι στον Πειραιά για φάρμακα

Αδειασαν τα ράφια των φαρμακείων στον Πειραιά, καθώς χθες για τέταρτη μέρα (εργάσιμη) εκατοντάδες κάτοικοι της Αττικής, ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, έσπευσαν στο μεγάλο λιμάνι για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους χωρίς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η μεγάλη ζήτηση σε φάρμακα για την υπέρταση, την υπερλιπιδαιμία, τα καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα,

υποχρέωσαν ως εκ τούτου κάποιους φαρμακοποιούς να κατεβάσουν ρολά, καθώς δεν προλάβαιναν να παραλαμβάνουν νέες παρτίδες σε πολλά σκευάσματα. «Δεν προλαβαίνουμε να εφοδιαστούμε σχεδόν με όλα τα φάρμακα, ακόμα και τα πιο απλά. Συνιστούμε στον κόσμο να προτιμά -εφόσον κάνει τον κόπο να κατέβει στον Πειραιά- τα συνοικιακά φαρμακεία που έχουν ακόμα σχετική επάρκεια», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, K. Κούβαρης.

Ετσι, μετά τους χρόνια πάσχοντες και τα «ακριβά φάρμακα» των νοσοκομειακών και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, σειρά στην… ταλαιπωρία έχουν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου που χρειάζονται απλά φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία, αλλά καλούνται να πληρώσουν στο ακέραιο την αξία τους καθώς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) συνεχίζει τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή την κινητοποίησή του. Ο Σύλλογος του Πειραιά (ΦΣΠ) έχει από την προηγούμενη εβδομάδα λήξει την κινητοποίηση και δίνει φάρμακα με πίστωση στον ΕΟΠΥΥ, αποτελώντας έτσι μία λύση για τους κατοίκους διαφόρων περιοχών του Λεκανοπεδίου…

Τραβούν το σχοινί

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί της Αττικής (ΦΣΑ), τραβώντας το σχοινί της αντιπαράθεσης, όχι μόνο δήλωσαν ότι δεν θα κάνουν νέα συνέλευση πριν από το Σάββατο, αλλά κατέθεσαν χθες καιεξώδικο προς τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για τις συνταγές που υπερβαίνουν τις πέντε μέρες από τη στιγμή της συνταγογράφησης. Ο ΦΣΑ χαρακτηρίζει παράνομη την εκτέλεση των συνταγών αυτών και ζητά από τον πρόεδρο του Οργανισμού, Γ. Βουδούρη, να ανακαλέσει τη σχετική του απόφαση με την οποία προβλεπόταν ότι μπορούν προσωρινά να εκτελούνται συνταγές που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιουνίου, με σκοπό να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού.

Εν τω μεταξύ, εντολή για λεπτομερή έλεγχο των προμηθειών φαρμάκων στο ΕΣΥ την περίοδο 2004-2009 έδωσε ο πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, Β. Φλωρίδης. Με επιστολή του προς το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), ο κ. Φλωρίδης ζητά τη διενέργεια ελέγχου σχετικά με την προμήθεια των νοσοκομειακών φαρμάκων, ο οποίος πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 20ή Αυγούστου. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη (ασφαλιστικά ταμεία και δημόσια νοσοκομεία) ανερχόταν στα 2,4 δισ. ευρώ το 2004 και εκτινάχτηκε στα 5,28 δισ. το 2009. Με απόφασή του, ο κ. Φλωρίδης «μπλόκαρε» προ ημερών και την προμήθεια αντιδραστηρίων για τον έλεγχο του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου – δαπάνης 1,2 εκατ. ευρώ- επειδή δεν θα γινόταν μέσω διαγωνισμού.

Από τον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα