Τραγωδία με τουλάχιστον επτά νεκρούς από την θεομηνία - αρκετοί αγνοούμενοι

Τραγωδία εξελίσσεται από το πρωί στην Αττική καθώς η κακοκαιρία στοίχισε την ζωή σε εννέα ανθρώπους, συμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μάλιστα εκφράζονται φόβοι και για άλλα θύματα καθώς αρκετοί είναι οι εγκλωβισμένοι και οι αγνοούμενοι.


Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 9 νεκροί από τις πλημμύρες που έπληξαν τη Μάνδρα και τα Μέγαρα. Έχουν μεταφερθεί στο Θριάσιο Νοσοκομείο, το οποίο έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα. Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 10 τραυματίες. Μία γυναίκα νοσηλεύεται διασωληνωμένη

στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), μία έχει λάβει εξιτήριο και οι υπόλοιποι οκτώ παραμένουν στο Νοσοκομείο, αλλα η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Το "Θριάσιο" έχει τεθεί σε ετοιμότητα, μετά από σχετική εντολή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Εν τω μεταξύ οι σοροί δύο ατόμων, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, εντοπίστηκαν πριν από λίγο στις θαλάσσιες περιοχές Ελευσίνας και ΕΛΠΕ Ασπροπύργου. εκτιμάται ότι πρόκειται για δύο άτομα που είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι, μετά τη σφοδρή πρωϊνή νεροποντή στη Νέα Πέραμο.

Οι σοροί εντοπίστηκαν από κυβερνήτη λάντζας και ειδοποιήθηκε άμεσα το Λιμενικό Σώμα. Στις θαλάσσιες περιοχές έσπευσαν άμεσα πλωτά του Λιμενικού αλλά και στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, προκειμένου να τις περισυνελέξουν. Παράλληλα, σκάφη του ΛΣ πραγματοποιούν περιπολίες από το πρωί στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Νέα Πέραμο, προκειμένου να επέμβουν εάν χρειαστεί.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα,για την τραγωδία στη Μάνδρα Αττικής, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 15:30.

Θα λάβουν μέρος οι: Π. Σκουρλέτης, Ν. Τόσκας, Δ.Βίτσας, ο γ.γ. του Υπουργείου Υποδομών, Γ. Δέδες, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου.

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα

Ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση θα αναζητήσει με κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα που διέταξε ο προιστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, για τις πρωτοφανείς καταστροφές που στοίχισαν και ανθρώπινες ζωές από τη θεομηνία στη Δυτική Αττική.

Ο Ηλίας Ζαγοραίος έδωσε μάλιστα εντολή να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία εάν διαπιστωθεί πως έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. Θα ερευνηθεί αν έχουν τελεστεί μεταξύ άλλων αδικήματα που συνδέονται με πολεοδομικές παραβάσεις.


Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, θύματα είναι:

- Γυναίκα, ηλικίας 75-80 ετών που ανασύρθηκε από οικία επί της οδού Κοροπούλη στη Μάνδρα.

- Ηλικιωμένος άνδρας που εντοπίστηκε πνιγμένος στο σπίτι του, που είχε πλημμυρίσει, στην οδό Αγαμέμνονος.

- Άνδρας ηλικίας περίπου 65 ετών, ο οποίος βρέθηκε σε προαύλιο χώρο, στην οδό Λεωνίδα Στάμου.

- Άνδρας 50 ετών που εντοπίστηκε νεκρός στην Εθνική οδό Αθηνών - Θηβών σε αύλειο χώρο οικείας.

Για τα υπόλοιπα θύματα δεν έχουν δοθεί ακόμα πληροφορίες.



Σημειώνεται ότι δύο γυναίκες και ένας οδηγός βυτιοφόρου διακομίστηκαν, πριν από λίγο, στο Θριάσειο νοσοκομείο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, λόγω των πλημμυρών. Ειδικότερα, οι δύο γυναίκες που διαμένουν στην οδό Κοροπούλη, στη Μάνδρα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με υποθερμία, ενώ ο οδηγός του βυτιοφόρου απεγκλωβίστηκε από το όχημα, το οποίο είχε ακινητοποιηθεί στο 6ο χλμ της Θηβών - Βιλίων και επίσης διακομίστηκε στο Θριάσειο.


Την οδύνη του για θύματα της θεομηνίας εξέφρασε ο Πρ. Παυλόπουλος

Την οδύνη του για θύματα της θεομηνίας, που έπληξε την Δυτική Αττική και την αμέριστη συμπαράστασή του στους κατοίκους της περιοχής εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας, ο κ. Παυλόπουλος, από τις πρωινές ώρες, ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης από την περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου.

Την βαθιά του θλίψη για τα θύματα εξέφρασε ο πρωθυπουργός

Την βαθιά του θλίψη για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από την καταστροφική καταιγίδα στη Μάνδρα Αττικής εξέφρασε ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Twitter.

Όπως αναφέρει, έδωσε "εντολή να μεταβεί στο σημείο κυβερνητικό κλιμάκιο προκειμένου να συντονίσει με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις επιχειρήσεις για την άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων και την αποκατάσταση των ζημιών από τη φυσική καταστροφή".

Νωρίτερα, είχε επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη και
τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Μάνδρα Αττικής και την πορεία των επιχειρήσεων.

Στον τόπο της τραγωδίας στη Μάνδρα και στις γύρω περιοχές μετέβησαν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος.

Μητσοτάκης: Ανείπωτη τραγωδία αυτό που συμβαίνει στη Μάνδρα

"Αυτό που συμβαίνει στη Μάνδρα είναι μια ανείπωτη τραγωδία", αναφέρει σε δήλωση του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει:

"Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τις καταστροφές, τις απώλειες περιουσιών και πάνω απ’ όλα για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν.

Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και να τους παράσχει το ταχύτερο δυνατόν κάθε δυνατή στήριξη".

Κικίλιας: Tραγικά όσα συμβαίνουν

"Είναι αδιανόητα τραγικά όσα συμβαίνουν στη Μάνδρα, τη Ν. Πέραμο, τα Μέγαρα", έγραψε στο Twitter ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ, Βασίλης Κικίλιας.

"Οι σκέψεις μας στις οικογένειες των νεκρών και η ευχή μας να μην υπάρξουν άλλοι.Είμαι σίγουρος πως οι γυναίκες και οι άνδρες της Πυροσβεστικής κάνουν τα πάντα για αυτό, με αυταπάρνηση".

Ολοκληρωτική καταστροφή στη Μάνδρα - αποκλεισμένη η Δήμαρχος

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στον Δήμο Μάνδρας, όπως δήλωσε η δήμαρχος της περιοχής, Ιωάννα Κριεκούκη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM".

Η κ. Κριεκούκη ανέφερε ότι "κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, το νερό έχει φθάσει το ένα μέτρο μέσα στις κατοικίες, έχει κοπεί το ρεύμα και το νερό στην περιοχή, έχουν παρασυρθεί ακόμη και μεγάλα οχήματα όπως βυτιοφόρα".

"Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο σε όλη την Μάνδρα, που θρηνεί για τους χαμένους συμπολίτες της" δήλωσε συντετριμμένη η δήμαρχος, που είναι και η ίδια εγκλωβισμένη στην κατοικία της. Μάλιστα νωρίτερα γείτονες έσωσαν την ίδια της τη μητέρα.

Μέτρα ανακούφισης ζητά η ΕΣΕΕ

Την λήψη άμεσων μέτρων ζητάει η ΕΣΕΕ για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την θεομηνία στην Δυτική Αττική και στην Σύμη.

H Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης στην οποία υπογραμμίζει ότι πολλές από τις επιχειρήσεις έχουν ήδη χάσει την εξοπλισμό τους και θα βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντικά έξοδα που δεν είχαν προϋπολογίσει. Παράλληλα, η αναμενόμενη καθίζηση της κίνησης των τοπικών αγορών, σε συνδυασμό με τις καταστροφές των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών, θα θέσουν σε αμφιβολία ακόμη και την συνέχιση της λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται τοπικά.

Συνεχίζεται η κακοκαιρία

Μιλώντας επίσης στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, είπε ότι "η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην περιοχή, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα τις επόμενες τρεις μέρες και τα προβλήματα θα είναι έντονα σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι".

Αύριο αναμένονται βροχές και καταιγίδες στην Αττική και σε όλη την υπόλοιπη χώρα και τη Μακεδονία και τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν από την Κυριακή το πρωί και θα περιοριστούν στα νησιά.

Πρωτοφανείς καταστροφές σε Μάνδρα, Νέα Πέραμο και Μέγαρα

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί, εκτός από τη Μάνδρα στη Νέα Πέραμο και την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων. Τα ορμητικά νερά που κατεβαίνουν από το βουνό έχουν κόψει δρόμους, γκρέμισαν μάντρες σπιτιών, παρέσυραν αυτοκίνητα και έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα.


Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν από το πρωί να απεγκλωβίσουν άτομα που είχαν παγιδευτεί στα σπίτια τους. Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από φερτά υλικά που έχουν κατέβει από το βουνό, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μάνδρα, Νέα Πέραμος και Μαγούλα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιοχές Μάνδρας, Νέας Περάμου και Μαγούλας, έπειτα από πρόταση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Ήδη, με πρωινή απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, παρέμειναν κλειστά σήμερα τα σχολεία Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των φήμων Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ελευσίνας, και Μεγάρων.



Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της διεύθυνσης Γιάννα Τσούπρα, διενεργούν ήδη αυτοψίες. Παράλληλα, με σωστικά συνεργεία συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής η οποία από νωρίς το πρωί δέχεται εκατοντάδες κλίσεις ενώ σκαπτικά μηχανήματα ενεργούν για τον καθαρισμό των δρόμων από φερτά υλικά. Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζουν οι πλημμυρισμένοι δρόμοι στις περιοχές του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας και ειδικότερα στην περιοχή Αγία Σωτήρα.

Ηδη μετά την πρώτη εικόνα στα γραφεία της ΠΕ Δυτ. Αττικής πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για την εκτίμηση και τον προγραμματισμό των δράσεων.

Από τις 10 το πρωί, συνεργεία διάσωσης με τη χρήση και θαλάσσιων μέσων ενεργούσαν, υπό την εποπτεία του διοικητή Αττικής της Π.Υ Κων. Γιόβα, για την ανεύρεση "αγνοούμενης" σύμφωνα με αρχικές πληροφορίες γυναίκας από τη Μάνδρα.

Νωρίτερα απεγκλώβισαν εργαζόμενους από το εργοστάσιο της Johnson & Johnson στη Μάνδρα όταν ο τοίχος του εργοστασίου στην αποθήκη υποχώρησε από τα ορμητικά νερά, ενώ το νερό έξω από τη Σχολή Πυροβολικού έχει φτάσει το 1,5 μέτρο".

"Σαν κοίτη ποταμού" την περιέγραψαν διερχόμενοι οδηγοί ενώ ο εκτελεστκός γραμματέας του δήμου Μάνδρας Ειδηλλίας, Στάθης Ραγκούσης, κάνει λόγο για "βιβλική καταστροφή", καθώς η στάθμη του νερού "παραμένει σταθερή στα 3 μέτρα ύψος, δύο ώρες μετά την καταιγίδα.



Από την ορμητικότητα των χείμαρρων του όρους Πατέρα, που έπληξε η "συσπειρωμένη μανία των καταιγίδων" στο σημείο, όπως περιέγραψε την εικόνα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος, ποτάμια, τόνοι νερού και λάσπης κύλισαν στις παρυφές, παρασύροντας και γκρεμίζοντας μάντρες, ενώ πλημμύρισαν καλλιέργειες σπίτια και καταστήματα. Κατάσταση στη οποία συνέβαλε στα μέγιστα η μεγάλη καταστροφή που συντελέστηκε το καλοκαίρι από την πυρκαγιά στη συγκεκριμένη περιοχή των Δερβενοχωρίων.

Πλημμύρισε η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου

Εν τω μεταξύ σε ποτάμι μετατράπηκε το πρωί η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου στη Νέα Πέραμο, από τις 7 το πρωί, λόγω ισχυρής βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλοί οδηγοί μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Ανάλογα προβλήματα παρατηρήθηκαν και στη Νέα Εθνική Οδό.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική, στο 39 χιλιόμετρο, από Νέα Πέραμο προς Μέγαρα, ενώ στην νέα εθνική η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Κόρινθο, στο 32 χιλιόμετρο, πραγματοποιούνταν μόνο από τη δεξιά και τη μεσαία λωρίδα.

Πάνω από 340 κλήσεις έλαβε η Πυροσβεστική

Περισσότερες από 340 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, στις περιοχές της Μάνδρας, της Νέας Περάμου και των Μεγάρων, που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, έχει δεχθεί έως τώρα η Πυροσβεστική.

Έκκληση στους οδηγούς, εάν έχουν τη δυνατότητα να μην κινούνται προς την περιοχή των Μεγάρων για τη δική τους ασφάλεια και τη διευκόλυνση των σωστικών συνεργείων, απηύθυνε η Πυροσβεστική λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.



Κλειστή από τις βροχοπτώσεις και η παλαιά εθνική οδός Ελευσίνας- Θήβας

Την διακοπή κυκλοφορίας και στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας έχει προκαλέσει η καταρρακτώδης βροχή. Σύμφωνα με την Αστυνομία, λόγω συσσώρευσης υδάτων διακόπηκε η κυκλοφορία στο 2ο χιλιόμετρο, στην περιοχή Αγία Σωτήρα.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
επτα, απε-μπε, ελπε, νέα, αθηνα, χλμ, θλίψη, twitter, εσεε, τσιπρας, ΕΜΥ, καλοκαιρι, σχολεια, κων, Johnson, ραγκουσης, capital, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, κικιλιας, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, πυρκαγιες, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ρενα δουρου, δουρου, θλίψη, αστυνομια, αυτοκινητα, γυναικα, εθνικη, θριασιο, θριασιο νοσοκομειο, μητερα, νησια, πυροσβεστικη, υψος, φυσικη, απε, απε-μπε, αττικη, βροχη, γραφεια, δεδες, δυνατοτητα, δηλωση, δικη, δοθει, δυτικη αττικη, δυτικη, εγινε, εσεε, ειπε, εκτιμηση, ελπε, εξελιξη, εξιτηριο, εξοδα, επικοινωνια, ερευνα, εσωτερικων, ετων, ζωη, ζητα, ιδια, υπηρεσιες, υποθερμια, εικονα, ιωαννα, ληψη, λιμενικο σωμα, λιμενικο, λογο, μακεδονια, μαξιμου, μητσοτακης, νερο, νικο, μπε, παντα, οδηγος, οδος, οικια, οκτω, οχηματων, οχηματα, οχημα, πολιτεια, προβληματα, πρωι, ρευμα, σιγουρος, συμη, σκαφη, σκεψεις, σωμα, σπιτι, σπιτια, τοιχος, το βουνο, χλμ, οδυνη, ωρες, ασφαλεια, εννεα, χωρα, ιδιαιτερα, κων, κυριακη, λαλος, μεινει, νεκροι, νοσοκομειο, οδηγοι, πηγες, πληροφοριες, ποταμια, υγειας, θηβας, υλικα, βουνο
Τυχαία Θέματα
Τραγωδία,tragodia