Τους ρώσους χάκερ φοβούνται οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών στη Γερμανία έχει προειδοποιήσει ότι οι γενικές εκλογές του επόμενου έτους θα μπορούσαν να γίνουν στόχος ρώσων χάκερ, με σκοπό την παραπληροφόρηση και την υπονόμευση της δημοκρατικής διαδικασίας. Ο Μπρούνο Καλ, πρόεδρος της BND, δήλωσε πως η Ρωσία μπορεί να κρύβεται πίσω από τις προσπάθειες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ να παρέμβουν στην

ψηφοφορία.

"Έχουμε αποδείξεις ότι οι κυβερνοεπιθέσεις που συμβαίνουν έχουν σκοπό να προκαλέσουν πολιτική αβεβαιότητα", δήλωσε στη Süddeutsche Zeitung, στην πρώτη του συνέντευξη από τότε που διορίστηκε πριν από πέντε μήνες. "Οι δράστες ενδιαφέρονται για την απονομιμοποίηση της δημοκρατικής διαδικασίας, ανεξάρτητα από το ποιον καταλήγουν τελικά να βοηθήσουν. Έχουμε ενδείξεις ότι οι επιθέσεις προέρχονται από την περιοχή της Ρωσίας. Το να είσαι σε θέση να τις αποδώσεις σε έναν κρατικό παράγοντα είναι τεχνικά δύσκολο, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι αυτό είναι τουλάχιστον ανεκτό ή επιθυμητό από το κράτος".

Ο Καλ δήλωσε πως υποψιάζονται ότι ένα μεγάλο ποσοστό επιθέσεων είχαν διεξαχθεί απλά για να επιδείξουν τεχνική ικανότητα. "Τα ίχνη που άφησαν πίσω τους στο διαδίκτυο δημιουργούν την εντύπωση κάποιου που θέλει να αποδείξει ότι είναι ικανός", είπε. Πολλοί σημαντικοί Γερμανοί εξέφρασαν πρόσφατα τις ανησυχίες τους για την ανάμιξη της Ρωσίας, ιδίως μέσω της διάδοσης των πλαστών ειδήσεων.

Ο Χανς-Γκεόργκ Μάασεν, ο πρόεδρος της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών BFV, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο κυβερνοχώρος είχε γίνει "ένα μέρος υβριδικού πολέμου" στον οποίο η Ρωσία ήταν ένας βασικός παίκτης. "Πιο πρόσφατα, είδαμε την προθυμία των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών να πραγματοποιήσουν σαμποτάζ", είπε. Ο Μάασεν δήλωσε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν διεξάγει επιθέσεις σε συστήματα υπολογιστών στη Γερμανία, τα οποία, στο βαθμό που η υπηρεσία του ήταν σε θέση να εξακριβώσει, είχαν "στόχο την ολοκληρωμένη στρατηγική συλλογής δεδομένων". Μόνο όταν οι άνθρωποι ήρθαν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα ότι οι πληροφορίες που λάμβαναν ήταν αναληθείς "τα τοξικά ψέματα έχασαν την αποτελεσματικότητά τους", είπε.

Χάκερς λέγεται ότι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις στην Deutsche Telekom, την Κυριακή και τη Δευτέρα, που παρέλυσαν το διαδίκτυο και την τηλεφωνική πρόσβαση σε σχεδόν ένα εκατομμύριο πελάτες στη Γερμανία. Η εταιρεία δήλωσε ότι η παραβίαση της ασφάλειας ήταν μέρος μιας παγκόσμιας επίθεσης σε δρομολογητές. Εμπειρογνώμονες της ασφάλειας είπαν ότι οι χάκερ μπορεί να ήταν Ρώσοι, αλλά δεν είχαν καμία απόδειξη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν γνώριζε ποιος ήταν υπεύθυνος για την επίθεση, αλλά "τέτοιες κυβερνοεπιθέσεις, ή υβριδικές συγκρούσεις όπως είναι γνωστές στο ρωσικό δόγμα, είναι πλέον μέρος της καθημερινής ζωής και πρέπει να μάθουμε να τις αντιμετωπίζουμε". "Πρέπει να ενημερώσουμε τους ανθρώπους και να εκφράσουμε τις πολιτικές μας πεποιθήσεις σαφώς", είπε, καλώντας τους ανθρώπους να μην συγχύζονται από τέτοιες επιχειρήσεις. "Απλά πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει κάτι τέτοιο και να μάθουν να ζούνε με αυτό", είπε.

Ο Άρνε Σένμπομ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια Πληροφοριών και γνωστή ως Γερμανός "σερίφης του κυβερνοχώρου", χαρακτήρισε ανησυχητικές τις επιθέσεις της Deutsche Telekom: "Αυτό δείχνει σε ποιο βαθμό οι κυβερνοεπιθέσεις μπορεί να επηρεάσουν κάθε πολίτη. Πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι στο μέλλον οι επιθέσεις στους υπολογιστές θα γίνουν πολύ χειρότερες".

Το 2015, οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγόρησαν ρώσους χάκερ για μια επίθεση στο διαδίκτυο στο γερμανικό κοινοβούλιο. Ρώσοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν έντονα τις κατηγορίες. Η Γερμανία αντιμετωπίζει μια θερμή προεκλογική εκστρατεία το επόμενο έτος, κυρίως λόγω της πίεσης στην Μέρκελ για την φιλελεύθερη πολιτική για τους πρόσφυγες της και την άνοδο του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD), το οποίο προβλέπεται ότι θα μπει στην Μπούντεσταγκ για πρώτη φορά.

Η δημόσια απογοήτευση προς την Μέρκελ - η οποία δέχεται πυρά επίσης και για την επικριτική στάση της προς τη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας- γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους πολιτικούς αντιπάλους της, αρκετοί από τους οποίους, όπως το AFD, έχουν σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Η Μέρκελ έχει επίσης προειδοποιήσει ότι οι λαϊκιστές και οι πλατφόρμες των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης που διαδίδουν προπαγάνδα κινδυνεύουν να προκαλέσουν πρωτοφανή ζημιά στη δημοκρατία. Μιλώντας στην Μπούντεσταγκ την περασμένη εβδομάδα, είπε: "Σήμερα έχουμε πλαστές ιστοσελίδες, bots, trolls - πράγματα που αναγεννιούνται, ενισχύοντας απόψεις με συγκεκριμένους αλγόριθμους και πρέπει να μάθουμε πώς να τα αντιμετωπίσουμε".

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα από το Ατλαντικό Συμβούλιο για τη ρωσική επιρροή στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο επεσήμανε μια εκτεταμένη ρωσική "εκστρατεία παραπληροφόρησης" που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, η οποία είπε ότι είχε "ανοίξει ευκαιρίες στο Κρεμλίνο για να επηρεάσει τη γερμανική πολιτική και τη δημόσια συζήτηση". Το αντι-ισλαμικό κίνημα Pegida έχει επανειλημμένα δηλώσει στις συγκεντρώσεις του ότι η επιρροή της Ρωσίας και του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γερμανία είναι μια ευπρόσδεκτη εναλλακτική λύση για τα αυτοκρατορικά σχέδια των ΗΠΑ και των Βρυξελλών.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα