Τουρκία: Επικύρωσαν τον νόμο για την απόλυτη εξουσία του Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενέκρινε ένα σημαντικό νομοσχέδιο για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, που του παρέχει ευρείες νέες εξουσίες στο πλαίσιο ενός εκτελεστικού προεδρικού συστήματος, ανοίγοντας το δρόμο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το νομοσχέδιο στις 16 Απριλίου. Το νομοσχέδιο με τα 18 άρθρα ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, χωρίς να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για να γίνει νόμος.

Η έγκριση θα επιτρέπει τις αλλαγές που θα οδηγήσουν σε δημοψήφισμα, στη βαθιά πολωμένη χώρα, η οποία βρίσκεται ακόμα υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η συνταγματική μεταρρύθμιση θα επιτρέψει στον Ερντογάν να είναι υποψήφιος για δύο ακόμα θητείες, κυβερνώντας ενδεχομένως με συγκεντρωμένες στα χέρια του τις εξουσίες μέχρι το 2029. Την στηρίζει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και οι εθνικιστές σύμμαχοί τους στο κοινοβούλιο. Οι επικριτές του νομοσχεδίου λένε ότι θα οδηγήσει στην απόλυτη εξουσία του Ερντογάν, με ελάχιστους ελέγχους και ισορροπίες στον πρόεδρο από τους "πιστούς" του στο κοινοβούλιο, επιτρέποντας στον Τούρκο πρόεδρο να εδραιώσει την εξουσία του εν μέσω μιας ευρείας κλίμακας εκκαθάρισης δημοσίων υπαλλήλων και καταστολής των μέσων ενημέρωσης της αντιπολίτευσης και των πολιτικών κομμάτων.

Οι υποστηρικτές του προέδρου υποστηρίζουν ότι το εκτελεστικό προεδρικό σύστημα θα απομακρύνει την αστάθεια των "βρώμικων" κοινοβουλευτικών συμμαχιών που οδήγησε την Τουρκία σε οικονομική κατάρρευση στη δεκαετία του 1990 και θα συμβάλλει στην δημιουργία μιας "ισχυρής Τουρκίας". Η συζήτηση έχει προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις σε μια ήδη πολωμένη χώρα και η κατάσταση θα συνεχίσει να χειροτερεύει στην πορεία προς το δημοψήφισμα. Οι φιλοκυβερνητικοί υποστηρικτές έχουν επανειλημμένα δηλώσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι τρομοκρατικές ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτος και οι Κούρδοι αντάρτες, θα ωφεληθούν αν δεν περάσει το νομοσχέδιο σε ένα εθνικό δημοψήφισμα. Οι αντίπαλοι προειδοποιούν ότι οδηγεί στη δικτατορία.

Η Τουρκία παραπαίει μετά από μια σειρά από θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις, καθώς και τις "μετασεισμικές δονήσεις" μιας απόπειρας πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο που συγκλόνισαν το έθνος και μεταμόρφωσαν την πολιτική της. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν διωχθεί από τις θέσεις τους στην κυβέρνηση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την ακαδημαϊκή κοινότητα, την αστυνομία, τις στρατιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες, κατηγορούμενοι για σχέσεις με το κίνημα του Γκιουλέν, ο οποίος και κατηγορείται ότι σχεδίασε την απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι μεταρρυθμίσεις στο νομοσχέδιο περιλαμβάνουν την κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού, δίνοντας στον πρόεδρο μεγαλύτερη εξουσία για να διαμορφώσει το δικαστικό σώμα, εκτός από το υπουργικό συμβούλιο, μειώνοντας το ελάχιστο όριο ηλικίας των πολιτικών στα 18 και επεκτείνοντας το μέγεθος της Βουλής. Ο πρόεδρος θα είναι σε θέση να διαλύσει το κοινοβούλιο, αλλά η Βουλή με τη σειρά της θα μπορεί να απαιτήσει νέες προεδρικές εκλογές.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα