"Το στοίχημα του Πούτιν με το εμβόλιο μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ"

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν προσπαθεί μέσω της ανακοίνωσης για το νέο εμβόλιο κατά του κορονοϊού να επιτύχει μια "νίκη στο εσωτερικό", μετά την αποτυχία του στον χειρισμό της πανδημίας και στο πεδίο της ανάκαμψης της οικονομίας, ανέφερε ανώτερο στέλεχος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το οποίο "λειτουργεί αποτελεσματικά" και "έχει περάσει όλους τους απαραίτητους ελέγχους", ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους αντιμετωπίζει τον σκεπτικισμό επιστημόνων και αξιωματούχων του

χώρου της υγείας σε διεθνή κλίμακα.

"Ας είμαστε ξεκάθαροι: ο Πούτιν χρειάζεται μια νίκη, μια νίκη για το εσωτερικό του μέτωπο", τονίζει ο J. Stephen Morrison, ανώτερος αντιπρόεδρος του think tank, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

"Απέτυχε στον χειρισμό της πανδημίας στο εσωτερικό της χώρας του, έχασε την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, η οικονομία βαραίνει τις πλάτες του, δεν μπορεί να προχωρήσει με κανένα από τα μεγάλα project στις υποδομές που υποσχέθηκε στην τελευταία εκλογική του καμπάνια", προσθέτει ο Morrison.

Η Ρωσία έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα επισήμως περισσότερα από 895.000 καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού και άνω των 15.100 θανάτους από Covid-19.

Όπως και άλλοι ειδικοί, ο Morrison αμφισβητεί την ταχύτητα με την οποία η Ρωσία προχώρησε στη δοκιμή του εμβολίου. Οι κλινικές μελέτες ολοκληρώθηκαν σε λιγότερο από δύο μήνες, ενώ οι πλέον εντατικές δοκιμές της "Φάσης 3" αναμένεται να αρχίσουν σήμερα Τετάρτη.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν δημοσιευθεί επιστημονικά στοιχεία για τις προηγούμενες φάσεις δοκιμών, οπότε η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου παραμένουν άγνωστες.

Παρ' όλα αυτά, η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι από τον Σεπτέμβριο ξεκινά κανονικά την παραγωγή του.

"Υπάρχει μεγάλος, πολύ μεγάλος κίνδυνος να τους γυρίσει μπούμερανγκ, ειδικά εάν υπάρξουν παρενέργειες και προσπαθήσουν να τις συγκαλύψουν. Δεν κινούνται με βάση τους ορθούς κανόνες και αυτό δημιουργεί ανησυχία", τονίζει ο αναλυτής.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα