Το ρίσκο του Εμανουέλ Μακρόν με τους νέους υποψηφίους

Περισσότεροι από τους μισούς υποψηφίους του κινήματος En Marche! δεν έχουν αναλάβει ποτέ δημόσιο αξίωμα και η μέση ηλικία είναι 46 ετών.

Το κίνημα En Marche! του Εμανουέλ Μακρόν δημοσίευσε μία μακροσκελή λίστα υποψηφίων για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα, που έδωσε σάρκα και οστά στη δέσμευση του νέου γάλλου προέδρου για πολιτική ανανέωση - αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή για λίγες ακόμη ημέρες στους συντηρητικούς βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων που είναι έτοιμοι να αποστατήσουν.

Αναφερόμενος στο πιο καυτό θέμα αυτής της εβδομάδας στη γαλλική πολιτική, ο Ρισάρ Φεράν, γενικός γραμματέας του κινήματος που δημιούργησε ο Μακρόν πριν από ένα χρόνο, δήλωσε ότι δεν θα έχει υποψήφιο σε τουλάχιστον μία από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας - την προαστιακή έδρα του Παρισιού του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς. Αρνούμενος να υποστηρίξει επίσημα τον Βαλς ή να τον πολεμήσει στις κάλπες, ο Μακρόν θέλει να δείξει ότι "απλά κάποιος δεν κλείνει την πόρτα σε έναν πρώην πρωθυπουργό που θέλει να βοηθήσει", δήλωσε ο Φεράν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Βαλς δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος με το En Marche, προκαλώντας πρόωρα σχόλια από τους εκπροσώπους του κινήματος ότι "δεν πληροί τα κριτήρια" - δηλαδή, ότι δεν είχε περάσει από την ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αιτήσεων που επιβλήθηκε από τον Μακρόν. Μερικοί από αυτούς φοβούνται ότι ο Βαλς, ένας μη δημοφιλής πρωθυπουργός που παραιτήθηκε πέρυσι για να είναι υποψήφιος πρόεδρος με τους Σοσιαλιστές, μπορεί να κοστίσει περισσότερες ψήφους από όσες θα φέρει στο κίνημα.

Το En Marche κυκλοφόρησε τα ονόματα 428 υποψηφίων και είπε ότι τα υπόλοιπα θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα. Ο Ferrand αναγνώρισε ότι αυτό είχε ως στόχο να δώσει περισσότερο χρόνο σε συντηρητικούς νομοθέτες που μπαίνουν στον πειρασμό να υποστηρίξουν τον Macron. Πολλές από αυτές τις μετριοπαθείς προσωπικότητες των Républicains περιμένουν τον Macron να ονομάσει τον πρωθυπουργό του για να εκτιμήσουν εάν θα τηρήσει την υπόσχεσή του.

Το En Marche έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 428 υποψηφίων και είπε ότι τα υπόλοιπα θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα. Ο Μακρόν είναι απίθανο να ανακοινώσει την επιλογή του για τον πρωθυπουργό προτού αναλάβει επίσημα από τον απερχόμενο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ την Κυριακή.

Ο πρώην συντηρητικός υπουργός Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος ήταν ο πιο πρόθυμος να συνεργαστεί με τον Μακρόν, δήλωσε ότι αναμένει να διοριστεί πρωθυπουργός από την κεντρώα πτέρυγα του κόμματος Ρεπουμπλικάνοι. Το En Marche δεν έδωσε υποψήφιο στην περιφέρεια Λε Μερ στη Νορμανδία. Επίσης απέφυγε να ανακοινώσει έναν υποψήφιο εναντίον του Ζιλ Μπογέρ, ο οποίος διαχειρίστηκε την εκστρατεία του Δήμαρχου της Μπορντό Αλέν Ζιπέ για τις προκριματικές εκλογές των συντηρητικών και τώρα είναι υποψήφιος για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο σε μία περιοχή κοντά στο Παρίσι.

Ο στενός φίλος του Μπογέρ, Εντουάρ Φιλίπ, ο συντηρητικός δήμαρχος της Χάβρης και ένας ακόμα σύμμαχος του Ζιπέ, φημολογείται ευρέως ότι είναι στη λίστα των πιθανών πρωθυπουργών του Μακρόν.

Συνολικά, ο υπάρχων κατάλογος των υποψηφίων του En Marche απεικονίζει τόσο το πεδίο του πολιτικού πειράματος του Μακρόν, όσο και τους εγγενείς κινδύνους του: περιλαμβάνει μόνο λίγες προσωπικότητες σε εθνικό επίπεδο και τηρεί την υπόσχεση του Μακρόν, την οποία έδωσε τον Ιανουάριο, όταν καθόρισε τα κριτήρια για τους βουλευτές του, να προωθήσει πολιτικούς πρωτάρηδες. Από τους υποψηφίους που κατονομάζονται μέχρι στιγμής, το 52% δεν έχει εκλεγεί ποτέ.

Η μέση ηλικία τους - 46 ετών- είναι 14 ετών μικρότερη από την ηλικία των βουλευτών που βρίσκονται σήμερα στην Εθνοσυνέλευση. Ο Φεράν δήλωσε ότι η επιτροπή των εννέα ατόμων που έχει επιφορτιστεί με την επιλογή υποψηφίων έλαβε περίπου 19.000 ηλεκτρονικές αιτήσεις από την έναρξη της διαδικασίας τον Ιανουάριο. Μέχρι στιγμής, μόνο 24 κοινοβουλευτικοί βουλευτές - λιγότερο από το 6% του συνόλου- υπάρχουν στη λίστα, όλοι από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. "Πολλοί" απορρίφθηκαν, δήλωσε ο Φεράν. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα ανακοινωθούν μέχρι την επόμενη Τετάρτη. Μέχρι τότε, ο Μακρόν θα έχει ορίσει τον πρωθυπουργό και το υπουργικό του συμβούλιο, το οποίο έχει υποσχεθεί ότι θα είναι ισορροπημένο από πλευράς φύλου και περιορίζεται σε 15 υπουργούς.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα