Το πιο μεγάλο ντέρμπυ του Αντώνη Σαμαρά αρχίζει τώρα

Το πιο μεγάλο ντέρμπυ του Αντώνη Σαμαρά αρχίζει τώρα. Επί ένα χρόνο ο ίδιος και η κυβέρνησή του έδωσαν πολλούς δύσκολους αγώνες, αλλά το πραγματικό ματς αρχίζει από εδώ και πέρα. Η Αθήνα πρέπει να φανεί συνεπής έναντι της τρόικας.

Το Eurogroup ήταν αυστηρό και ξεκάθαρο στην προχθεσινή του συνεδρίαση. «Άλλη ανοχή δεν υπάρχει». Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να τρέξει πιο γρήγορα και να εμφανίσει άμεσα αποτελέσματα, ενώ δεν χωρούν άλλες δικαιολογίες.

Ο Πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται πλήρως τη

δύσκολη συγκυρία και ελπίζει στη στήριξη πρωτίστως της κοινωνίας και δευτερευόντως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να προχωρήσει η υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Η κατάθεση χθες το βράδυ στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου αποτελεί την έναρξη μιας επίπονης διαδικασίας για την δικομματική κυβέρνηση που εισέρχεται κυριολεκτικά σε μια «διαβολοβδομάδα».

Από την έκβαση της κοινοβουλευτικής μάχης, θα εξαρτηθεί εάν η κυβέρνηση θα παραδώσει την ψυχή της στα…τελώνια που περιμένουν να την αρπάξουν και την ρίξουν στις πύλες της Κολάσεως, από την οποία σώθηκε πριν ένα χρόνο με την συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης και τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού και των άλλων δυο εταίρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Κανείς δεν λέει ότι η δικομματική πλέον κυβέρνηση (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) κερδίζοντας την κοινοβουλευτική μάχη θα εγκατασταθεί στις πύλες του Παραδείσου. Όλοι ξέρουν ότι θα παραμείνει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και θα κινείται σε ένα μεταβατικό στάδιο, μη γνωρίζοντας που τελικά θα καταλήξει η ψυχή της.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με… προσευχές δεν κερδίζεται η μάχη και θα βγουν μαχαίρια και η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη για να κερδίσει η κυβέρνηση τη μάχη. Ουσιαστικά μιλάνε στο Μαξίμου για μια…σταυροφορία με στόχο τη σωτηρία της χώρας.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν επιδιώκει την σύγκρουση, αλλά είναι διατεθειμένος να μην δεχθεί αμφισβήτηση των επιλογών του, καθώς κρίνεται η χρηματοδότηση της χώρας. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων και ως εκ τούτου η σύγκρουση, εάν γίνει, δεν θα είναι από επιλογή του, αλλά θα τον ωθήσουν οι συνθήκες και η στάση των συνδικαλιστών και της αντιπολίτευσης που υποδαυλίζει τις κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση, παρά το πολεμικό κλίμα που διαμορφώνουν οι κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές, όπως η ΠΟΕ-ΟΤΑ που σήμανε το σύνθημα για την κατάληψη των δημαρχείων, θέλει να χαμηλώσουν οι τόνοι. Αυτό όμως, με βάση το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ώρες, φαντάζει ουτοπία και ήδη η δικομματική κυβέρνηση προετοιμάζεται για την αντιπαράθεση με τις συντεχνίες.

Ο Αντ. Σαμαράς, όπως λένε οι συνεργάτες του, δεν έχει σκοπό να χάσει αυτή τη μάχη και επιμένουν ότι δεν θα βρεθεί μόνος, αλλά έχει τη σιωπηλή πλειοψηφία μαζί του.

«Έχω μαζί μου την κοινωνία. Ας ακούσουμε και ας παλέψουμε για την σιωπηλή πλειοψηφία που δεν μιλάει, αλλά θέλει τις ρήξεις και ανατροπές» λέει στους συνομιλητές του.

Παλαιοί και νέοι βουλευτές στηρίζουν τον Πρωθυπουργό και ετοιμάζονται να υπερασπιστούν την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αντ. Σαμαρά σε μια από τις πιο δύσκολες μάχες του.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, λέει ότι «κανένας δεν δικαιούται να βάζει εμπόδια στην πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη» και προσθέτει πως «όποιος το κάνει αυτό προφανώς θα πρέπει να απολογηθεί στην ίδια την κοινωνία που αγωνία και θέλει να τελειώσει μια και καλή η βασανιστική διαδικασία με τις δόσεις».

Μάρκος Αυρήλιος

Keywords
Τυχαία Θέματα