Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να απαλλαγεί από τον εαυτό του

Προτάσεις για κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών που είναι φαντάσματα, συγχωνεύσεις προβληματικών φορέων και πώληση άλλων, προβλέπει έκθεση συμβούλων του δημοσίου που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ κι έχει την ονομασία «Οριζόντια Μελέτη Σκοπιμότητας Συγχωνεύσεων-Καταργήσεων Φορέων του Δημοσίου».

φωτό Σπ. Τσακίρης

Η έκθεση αυτή δεν είναι απαραίτητα «κόλαση» για το κράτος και τους πολίτες, θα μπορούσε δε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει το κλειδί ώστε η επόμενη κυβέρνηση να μη χρειαστεί να προχωρήσει σε σκληρά μέτρα περικοπών και φόρων.

Το θέμα είναι ότι οι προτάσεις

των συμβούλων θα μπορούσαν να έχουν υλοποιηθεί εδώ και καιρό. Όπως, όλα δείχνουν, όμως, το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να τα βάλει με την κομματική νομενκλατούρα που του ανήκει και που στελεχώνει το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με τις προτάσεις:

*Προτείνεται η συγχώνευση του Ολυμπιακού Σταδίου με το Ειρήνης και Φιλίας σε έναν φορέα. Θα μπορούσαν τα δύο στάδια να παραχωρηθούν σε ιδιώτες για την εκμετάλλευσή τους ώστε το κράτος να γλιτώσει την ετήσια επιχορήγηση και να εισπράττει και έσοδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ίδια έσοδα του ΟΑΚΑ το 2010 ήταν 9,5 εκατ. ευρώ και οι επιχορηγήσεις που εισέπραξε από τον τακτικό προϋπολογισμό 18,7 εκατ. όταν τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν 26,8 εκατ. ευρώ. Στο ΟΑΚΑ απασχολούνται 240 άτομα. Τα ίδια έσοδα του Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» το 2010 ήταν 3,7 εκατ., οι επιχορηγήσεις 5,7 εκατ. και τα λειτουργικά έξοδα 12,2 εκατ. ευρώ.

*Προτείνεται η συγχώνευση του Μεγάρου Μουσικής με τη Λυρική Σκηνή. Ετσι θα μειώνοντας το λειτουργικό κόστος και θα γλίτωνε το κράτος μεγάλο μέρος των επιχορηγήσεων που δίνονται για να κάνουν κάποιοι το κομμάτι τους.

*Προτείνεται η κατάργηση του Αθηναϊκού Πρακτορείο. Το μέτρο προκαλεί σοκ διότι θα μείνουν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι. Οι σύμβουλοι του δημοσίου αναφέρουν πως «η ετήσια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού είναι υψηλή ενώ η επιχειρηματική δραστηριότητα θα έπρεπε να αποτελεί την πηγή των εσόδων του». Τα ίδια έσοδα το 2010 ήταν 2,6 εκατ. ευρώ και το 2011 2,2 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν το 2010στα 14,1 εκατ. και το 2011 στα 11,3 εκατ. ευρώ. Οι επιχορηγήσεις που πήρε το ΑΠΕ το 2011 ανήλθαν στα 8,8 εκατ. ενώ το 2010 ήταν 11,5 εκατ. ευρώ.

*Προτείνεται επίσης η συγχώνευση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων με έναν-δύο συναφείς φορείς ελέγχου και έρευνας τροφίμων και σκευασμάτων, η διχοτόμηση του ΕΟΤ και η μεταφορά μεγάλου μέρους των δραστηριοτήτων του στις Περιφέρειες, η αναδιάταξη της λειτουργίας δεκάδων μουσείων, η κατάργηση ή συγχώνευση πλήθους φορέων στο χώρο του Αθλητισμού, η κατάργηση ή απορρόφηση από τρίτες δημοσίων επιχειρήσεων στο χώρο της άμυνας , η μεταφορά του έργου επιχειρήσεων όπως η Διώρυγα της Κορίνθου σε άλλες όπως ο ΟΛΠ και η συνολική αναδιάταξη μεγάλου μέρους του επιχειρηματικού ιστού του κράτους που δραστηριοποιείται στην Έρευνα και την Τεχνολογία.

Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλες προτάσεις για το σπάταλο δημόσιο. Εκεί δηλα

Keywords
Τυχαία Θέματα