Το Ισραήλ γύρισε την πλάτη στην Ελλάδα και στρέφεται στην αγκαλιά της Τουρκίας

Μετά κλάδων βαΐων περίμεναν τον ισραηλινό πρώην πρωθυπουργό και νυν υπουργό Άμυνας στρατηγό Μπένι Γκαντζ στην Ελλάδα, αλλά…  την τελευταία στιγμή ο ισραηλινός υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ακύρωσε την επίσκεψή του. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επιθεώρηση -μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο – του χώρου όπου θα γίνει το Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα το οποίο υποτίθεται ότι κατασκευάζεται σε

συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και την ανάδοχο ισραηλινή εταιρία ELBIT. Και το «υποτίθεται» δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά η πραγματικότητα μιας και τα έργα για την κατασκευή του βρίσκονται σε εμβρυϊκό στάδιο. Οι «κακές γλώσσες» λένε πως αυτό οφείλεται στη μη τήρηση των συμφωνηθέντων όρων πληρωμής από την Ελλάδα, αλλά και τις αμερικανικές πιέσεις να ακυρωθεί το συμβόλαιο και να δοθεί σε εταιρία αμερικανικών συμφερόντων.

Από την άλλη, θεωρώντας πως καλοί οι Έλληνες, αλλά στις πληρωμές είναι διαχρονικά καλύτεροι οι Τούρκοι, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο Μπένι Γκαντζ θα επισκεφθεί την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα! Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού υπουργού Άμυνας εδώ και μια δεκαετία. Ο Γκαντζ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και μάλιστα η επίσκεψή του θα έχει επίσημο χαρακτήρα με την προεδρική φρουρά να τον υποδέχεται στο αεροδρόμιο της Άγκυρας. Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, η άφιξη του Μπένι Γκαντζ, έρχεται δύο μήνες μετά την επίσκεψη στην Τουρκία του διευθυντή εξωτερικών σχέσεων ταξιάρχου (ε.α.) Ντρορ Σαλόμ. «Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ανοίξουν ξανά οι δίαυλοι για αμυντικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών. Κατά τις συναντήσεις, τα μέρη συμφώνησαν στα θέματα που θα συζητηθούν από τους υπουργούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας.

Η συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας και πρώην Α/ΓΕΕΘΑ των χωρών τους, έρχεται μερικές μέρες μετά από την επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, του Ταγίπ Ερντογάν με τον Αζέρο Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ. Σκοπός της επίσκεψης είναι -όπως διαρρέουν Τούρκοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι- η εκ νέου ενεργοποίηση της συνεργασίας μεταξύ των πολεμικών βιομηχανιών Τουρκίας και Ισραήλ με το κύριο βάρος να δίνεται στην από κοινού παραγωγή drones κάθε είδους, τα οποία θα πωληθούν στο Αζερμπαϊτζάν και στην Ουκρανία.

Είναι γνωστό φυσικά, πως και οι δύο χώρες επισήμως είχαν προσφέρει κάθε είδους βοήθεια στο Αζερμπαϊτζάν, στον πόλεμο κατά της Αρμενίας για την ανακατάληψη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ προμηθεύουν την Ουκρανία με στρατιωτικό υλικό τόσο διά της επισήμου οδού – η Τουρκία – όσο και της ανεπισήμου το Ισραήλ. 
 Το βέβαιο είναι πως αυτή η επαναπροσέγγιση Τελ Αβίβ και Άγκυρας, αλλάζει ριζικά τα μέχρι τώρα δεδομένα στη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή και χωρίς αμφισβήτηση «χρεώνεται» ως μια ακόμη «επιτυχία» στη διπλωματική πολιτική της παρούσας ελληνικής κυβέρνησης… 



Ζ.Χ.

The post Το Ισραήλ γύρισε την πλάτη στην Ελλάδα και στρέφεται στην αγκαλιά της Τουρκίας appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα