Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση του Τέξας

15:57 5/5/2015 - Πηγή: Antinews

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που έγινε το Σαββατοκύριακο σε ένα κέντρο κοντά στο Ντάλας του Τέξας, όπου παρουσιαζόταν μια έκθεση με γελοιογραφίες του Μωάμεθ. Η ομάδα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Al-Bayan που ελέγχει ότι «δύο στρατιώτες του χαλιφάτου» πραγματοποίησαν την επίθεση της Κυριακής και υποσχέθηκε ότι θα γίνουν και άλλες παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον. Η δήλωση δεν παρείχε λεπτομέρειες και δεν είναι σαφές αν ισχύει ή αν απλά η ομάδα βρήκε την ευκαιρία να «διεκδικήσει» την επίθεση. Επίσης δεν είναι σαφές αν οργανώθηκε από

το Ισλαμικό Κράτος ή αν οι δράστες, οι οποίο σκοτώθηκαν, έδρασαν μόνοι τους. Είναι η πρώτη φορά που το ISIS αναλαμβάνει την ευθύνη για μία επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ως δράστες αναγνωρίστηκαν οι Elton Simpson και Nadir Soofi, οι οποίοι ήταν συγκάτοικοι.

Άνοιξαν πυρ ενάντια σε έναν άοπλο αστυνομικό που βρισκόταν έξω από το κέντρο της έκθεσης. Σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση, οποιαδήποτε φυσική απεικόνιση του προφήτη Μωάμεθ - ακόμη και σεβάσμια- θεωρείται βλάσφημη και σχέδια παρόμοια με αυτά που παρουσιάζονται στην εκδήλωση του Τέξας έχουν πυροδοτήσει βία σε όλο τον κόσμο.

Πράκτορες του FBI και αστυνομία έψαξαν το σπίτι των δύο ανδρών στο βορειοκεντρικό Φοίνιξ. Ο Soofi δεν είχε ποινικό μητρώο. Δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι ο Simpson ήταν υπό παρακολούθηση από αμερικανούς ομοσπονδιακούς πράκτορες από το 2006 και καταδικάστηκε το 2011 επειδή είπε ψέματα σε πράκτορες του FBI σχετικά με την επιθυμία του να συμμετάσχει στη τζιχάντ στη Σομαλία. Ο Simpson, που περιγράφεται ως ήσυχος και ευσεβής, ήταν υπό παρακολούθηση λόγω της παρουσίας του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά οι αρχές δεν είχαν καμία ένδειξη ότι σχεδίαζε επίθεση, είπε ένας ομοσπονδιακός που εμπλέκεται στην έρευνα. Ο πατέρας του Simpson δήλωσε στο ABC News ότι ο γιος του ήταν «πάντα ένα καλό παιδί», αλλά είπε ότι «είχαν κάποιες πολύ σοβαρές διαφορές». «Είμαστε Αμερικανοί και πιστεύουμε στην Αμερική» είπε ο Dunston Simpson. «Αυτό που έκανε ο γιος μου έχει πολύ άσχημο αντίκτυπο στην οικογένειά μου».

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα