Το iPhone κάνει τις ηθικές επιλογές για σάς

Ως γνωστόν ή άγνωστον, το Σίρι είναι ένα πρόγραμμα του iPhone (μη εκδοθέν στα ελληνικά) το οποίο αναγνωρίζει την φωνή και απαντά ρεαλιστικά σε αιτήματα – περίπου μια πιο συμπαθητική εκδοχή του HAL 9000 από την Οδύσσεια του Διαστήματος. Επί παραδείγματι, το ρωτάς προφορικά πού υπάρχει κοντά κάποιο εστιατόριο, αναζητά στο διαδίκτυο και απαντά κλπ.

Γνωρίζουμε ότι σε διάφορες ερωτήσεις το Σίρι απαντά αλλόκοτα ή αναπάντεχα. Ας πούμε, στην ερώτηση «πιό είναι το νόημα της ζωής» μία από τις απαντήσεις που ενδέχεται να δώσει το Σίρι είναι

«42» (κάτι που αποτελεί λογοτεχνική και κινηματογραφική αναφορά). Παλαιότερες εκδόσεις του Σίρι απαντούσαν κανονικότατα σε ερωτήσεις όπως «πού μπορώ να κρύψω ένα πτώμα».

Μολαταύτα, ένας Αμερικανός μπλόγκερ διαπίστωσε ένα ζήτημα με ηθικές και πολιτικές προεκτάσεις: όταν ο χρήστης ζητά από το Σίρι οδηγίες για να φτάσει σε μια κλινική εκτρώσεων (Abortion Clinic), το Σίρι είτε κάνει ότι δεν καταλαβαίνει είτε τον οδηγεί μεταξύ άλλων σε… Crisis Pregnancy Centers, ήτοι κέντρα για όσους ζητούν να “αλλάξουν γνώμη” σχετικά με την έκτρωση και την εγκυμοσύνη τους.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Αμερική η στάση απέναντι στο ζήτημα των εκτρώσεων αποτελεί μείζον θέμα στην δημόσια σφαίρα, και το στοιχείο αυτό του Σίρι ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια να μεταπείσει το λογισμικό τον χρήστη πάνω στο ηθικό και πολιτικό αυτό θέμα. Η American Civil Liberties Union καθώς και οργανώσεις υπέρ των εκτρώσεων δημοσίευσαν σχετικά ανακοινωθέντα, το ζήτημα έγινε θέμα σε διάφορα μέσα όπως στην Boston Herald και στο Slate ενώ η Apple δηλώνει ότι το συγκεκριμένο λάθος λαμβάνει χώρα απολύτως τυχαία και θα διορθωθεί.

Η ιστοσελίδα γκάτζετ Gizmodo προτείνει μιαν εξήγηση για τον θρυλούμενο τυχαίο χαρακτήρα του λάθους: για λόγους ευφημισμού, οι περισσότερες κλινικές εκτρώσεων δεν χρησιμοποιούν την λέξη «έκτρωση» στην διαδικτυακή περιγραφή τους ή στο όνομά τους: δεν αυτοαποκαλούνται «κλινικές εκτρώσεων». Εν αντιθέσει, τα κέντρα πρόληψης, αντιμετώπισης και διατήρησης της εγκυμοσύνης χρησιμοποιούν την λέξη «έκτρωση», με αποτέλεσμα όταν το λογισμικό του Σίρι αναζητά την φράση «κλινική εκτρώσεων» στο διαδίκτυο να εντοπίζει τις δεύτερες αλλά όχι τις πρώτες.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον στοιχείο σε αυτήν την ιστορία δεν είναι οι κλινικές εκτρώσεων, αλλά το πώς η τεχνολογία και η εξέλιξή της θέτουν εκ νέου με αλλόκοτους τρόπους τα ζητήματα πολιτικής και ηθικής στην δημόσια σφαίρα. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, μια απλή έλλειψη διορατικότητας στον σχεδιασμό του λογισμικού κατέληξε πολιτικό ζήτημα με υπόνοιες για πολιτικές θέσεις της Apple και δεκάδες άρθρα. Μη χειρότερα!

Α.Κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα