Το φετινό καλοκαίρι θα είναι το θερμότερο των τελευταίων χρόνων;

Μπορεί το βόρειο ημισφαίριο να ζει έναν από τους ψυχρότερους χειμώνες των τελευταίων ετών, αλλά οι επιστήμονες είναι κατά 75 τοις εκατό βέβαιοι ότι το 2014 θα είναι το πιο καυτό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί. Ο καιρός συνδέεται με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο συμβαίνει όταν τα ύδατα στον ισημερινό Ειρηνικό είναι ασυνήθιστα ζεστά και μπορεί να οδηγήσει σε καταλυτικές αλλαγές στα ωκεάνια ρεύματα και στον άνεμο σε όλο τον κόσμο.

Σε μια

μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PNAS», οι επιστήμονες στη Γερμανία ισχυρίζονται ότι είναι σε θέση να προβλέψουν τις τάσεις του Ελ Νίνιο ένα χρόνο νωρίτερα, και όχι έξι μήνες όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Justus Liebig στο Γκίσεν έκαναν την πρόβλεψή τους χαρτογραφώντας τη σχέση μεταξύ των θερμοκρασιών στη λεκάνη του Ελ Νίνιο και στον υπόλοιπο Ειρηνικό –αντί να χαρτογραφούν τις θερμοκρασίες του νερού στον ανατολικό Ειρηνικό που επιτυγχάνει μόνο εξαμηνιαία πρόβλεψη, επειδή η μέθοδος επηρεάζεται από ανέμους πέρα από τον ισημερινό.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι με τη χρήση της νέας μεθόδου είχαν προβλέψει σωστά ότι δεν θα εκδηλωθεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο κατά τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά λένε ότι θα υπάρξει ένα ξέσπασμα στα τέλη του 2014. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τις χώρες να προετοιμαστούν καλύτερα για τον ταραχώδη καιρό που μπορεί να προκαλέσει το Ελ Νίνιο. Ωστόσο, ο κλιματολόγος Tim Barnett, του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps στη Λα Χόγια, είπε στο LiveScience ότι η μέθοδος που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές ήταν ξεπερασμένη.
«Οι τεχνικές που οι ερευνητές χρησιμοποίησαν με έκαναν να αισθάνομαι σαν να ήμουν στη δεκαετία του 1980 και του 1990» είπε ο Barnett σε μια συνέντευξη. Άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η προσέγγιση αυτή αναλύει μόνο τα στατιστικά πρότυπα της θερμοκρασίας και όχι τη φυσική των θαλασσών ή της ατμόσφαιρας.

«Ο κίνδυνος να εμφανιστεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 έχει αυξηθεί, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι εγγυημένο σε αυτό το σημείο του χρόνου» δήλωσε ο Andrew Watkins, επικεφαλής της Πρόβλεψης Κλίματος στην Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας, προσθέτοντας ότι θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα το δεύτερο τρίμηνο.
Ελ Νίνιο σημαίνει «μικρό αγόρι» ή «ο μικρός Ιησούς» στα ισπανικά και πήρε το όνομά του από τους Νοτιοαμερικάνους αλιείς που παρατήρησαν ότι ο ωκεανός θερμαίνει γύρω στα Χριστούγεννα. Το …θηλυκό ανάλογό του, το La Niña, ή «κοριτσάκι», εμφανίζεται όταν τα νερά του ισημερινού Ειρηνικού είναι ασυνήθιστα κρύα. Το El Niño και το La Niña μαζί είναι γνωστά ως Ελ Νίνιο Νότια Ταλάντωση, ή ENSO.

http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/weather-summer-2014-to-be-hottest-on-record-9122575.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα