Το ΔΝΤ προειδοποιεί την Κίνα για την "επικίνδυνη" αύξηση του χρέους

Η οικονομική στρατηγική της Κίνας που τροφοδοτείται με πιστώσεις χαρακτηρίστηκε επικίνδυνη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με μια έντονη διατύπωση που προειδοποιεί ότι η προσέγγισή της κινδυνεύει με χρηματοπιστωτική αναταραχή. Το ΔΝΤ χρησιμοποίησε τον ετήσιο έλεγχο για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, υπογραμμίζοντας ότι η ταχύτερη

επέκταση το 2017 έπληξε το χρέος του ιδιωτικού τομέα και την αυξανόμενη χρήση σύνθετων χρηματοπιστωτικών μέσων.

Ενώ το ΔΝΤ αύξησε την πρόβλεψή του για κινεζική επέκταση το 2017 από 6,2% σε 6,7%, τόνισε ότι αυτό ήταν το αποτέλεσμα της δράσης των αρχών του Πεκίνου που δίνουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στην επίτευξη του στόχου ανάπτυξης παρά στην ποιότητα της οικονομικής παραγωγής. Η κινεζική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διπλασιάσει το μέγεθος της οικονομίας μεταξύ 2010 και 2020 και έχει προετοιμαστεί να αυξήσει γρήγορα το χρέος του μη χρηματοπιστωτικού τομέα προκειμένου να επιτύχει το στόχο της. Το σύνολο του χρέους έχει τετραπλασιαστεί από τότε που η χρηματοπιστωτική κρίση έφθασε στα 28 τρισ. δολάρια στα τέλη του περασμένου έτους.
Το ΔΝΤ δήλωσε ότι το χρέος ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος θα αυξηθεί από 235% σε σχεδόν 300% μέχρι το 2022. Προηγουμένως, το ΔΝΤ, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον και δημοσιεύει ετήσιες εκθέσεις για τις χώρες-μέλη του- είπε ότι το χρέος θα ανέλθει στο 270% . "Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η πιστωτική επέκταση της Κίνας βρίσκεται σε μια επικίνδυνη τροχιά, με αυξανόμενο κίνδυνο διαταραχής της προσαρμογής ή/και μια έντονη επιβράδυνση της ανάπτυξης", ανέφερε το ΔΝΤ.

Καθώς πολλές από τις προηγμένες οικονομίες της Δύσης αγωνίζονται χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2007-2009, η Κίνα ενήργησε ως μηχανισμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, το ΔΝΤ εξέφρασε την ανησυχία του για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την ταχεία επέκταση της οικονομίας - την αύξηση των κρατικών δαπανών για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων υποδομής και την προθυμία να δοθεί η δυνατότητα στις κρατικές ελεγχόμενες τράπεζες να δανείσουν περισσότερα για υποθετικές επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων. Ανέφερε ότι η συσσώρευση δημόσιου και ιδιωτικού χρέους θα περιορίσει την ικανότητα του Πεκίνου να ενεργήσει σε περίπτωση οικονομικής κρίσης.

Στην έκθεσή της, το ΔΝΤ σημείωσε ότι το χρέος καθίσταται όλο και λιγότερο αποτελεσματικό ως μέσο τόνωσης της δραστηριότητας, σημειώνοντας ότι η Κίνα χρειάζεται τριπλάσια πίστωση το 2016 για να επιτύχει την ίδια ανάπτυξη όπως και το 2008. "Από το 2008, το χρέος του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 80 ποσοστιαίες μονάδες στο 175% περίπου - τόσο μεγάλες αυξήσεις έχουν συνδεθεί διεθνώς με απότομες επιβραδύνσεις της ανάπτυξης και συχνά με χρηματοπιστωτικές κρίσεις", ανέφερε το ΔΝΤ. Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη κατά τα πέντε έτη μεταξύ του 2012 και του 2016 θα ήταν κατά μέσο όρο 5,5% και όχι 7,25% εάν η πιστωτική επέκταση διατηρούνταν σε ένα βιώσιμο επιτόκιο.

Το ταμείο δήλωσε ότι τώρα αναμένει από την Κίνα να αναπτυχθεί κατά μέσο όρο 6,4% τα επόμενα τρία χρόνια. "Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης έχουν σταθεροποιηθεί αλλά με την επιφύλαξη υψηλότερων μεσοπρόθεσμων κινδύνων. Η στήριξη της πολιτικής, η ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης και η πρόοδος της μεταρρύθμισης συνέβαλαν στη διατήρηση της ανάπτυξης. Εν μέσω ισχυρής δυναμικής και προσδοκίας ότι οι αρχές θα κάνουν ό, τι χρειάζεται για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού στόχου τους, το προσωπικό έχει αυξήσει τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τη βασική ανάπτυξή τους", ανέφερε το ΔΝΤ. "Ωστόσο, οι κίνδυνοι γύρω από αυτή τη γραμμή βάσης έχουν επίσης αυξηθεί. Το κύριο κόστος αυτής της ισχυρότερης προοπτικής ανάπτυξης είναι περαιτέρω μεγάλες αυξήσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους. Τέτοιες μεγάλες αυξήσεις έχουν συσχετιστεί διεθνώς με απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης και συχνά με οικονομικές κρίσεις. Το προσωπικό συνιστά λοιπόν να αντικατασταθούν ακριβείς αριθμητικοί στόχοι ανάπτυξης με δέσμευση για μεταρρυθμίσεις που θα προσφέρουν την ταχύτερη βιώσιμη πορεία ανάπτυξης".

Το ΔΝΤ υπογράμμισε επίσης τις ανησυχίες του για την ταχεία ανάπτυξη του τραπεζικού τομέα της Κίνας, που είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. "Η Κίνα έχει πλέον έναν από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς τομείς στον κόσμο. Στο 310% του ΑΕΠ, ο τραπεζικός τομέας της Κίνας βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της προηγμένης οικονομίας και είναι σχεδόν τριπλάσιος του μέσου όρου των αναδυόμενων αγορών. "Η απότομη αύξηση των τελευταίων ετών αντανακλά τόσο την αύξηση των πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία όσο και τις απαιτήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η αύξηση του μεγέθους, η πολυπλοκότητα και η διασύνδεση αυτών των ανοιγμάτων έχουν οδηγήσει σε έντονα αυξανόμενους κινδύνους".

Το Πεκίνο απέρριψε τις επικρίσεις του ΔΝΤ, λέγοντας ότι οι ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης για το 2017 ήταν αποτέλεσμα μιας επανεξισορρόπησης της οικονομίας και του κυβερνητικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και όχι της εξάρτησης από το χρέος.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα