Το deal με την Εθνική έσωσε την Eurobank του Λάτση

H συγχώνευση Εθνικής και Eurobank είναι πλέον θέμα χρόνου και θα γίνει μέσω ανταλλαγής μετοχών διότι που να βρεθούν μετρητά τη σήμερον ημέρα. Η δημιουργία του Εθνικού Πρωταθλητή που τόσα χρόνια ακούγαμε και τόσα χρόνια δε βλέπαμε είναι γεγονός και ασφαλώς είναι μια θετική εξέλιξη σε μακροοικονομικό επίπεδο.

Μόνο με το deal αυτό δημιουργείται μια τράπεζα που θα έχει ενεργητικό 180

δις ευρώ, δηλαδή σχεδόν το ΑΕΠ της Ελλάδας. Οι χορηγήσεις θα ξεπερνούσαν τα 115 δις ευρώ και οι καταθέσεις πάνω από 90 δις ευρώ. Και φυσικά η νέα τράπεζα θα έχει στην Ελλάδα δίκτυο 944 καταστημάτων με πάνω από 18.835 εργαζόμενους, μέχρι βέβαια να κλείσουν τα καταστήματα που είναι κοντά το ένα με το άλλο.

Να σημειωθεί επίσης ότι η έκθεση της κάθε μιας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αντιστοιχεί σε εγγυήσεις ύψους 7,4 δισ. ευρώ για την Εθνική και 4,2 δισ. για την Eurobank.

Στη συνέχεια, κι αφού γίνει η ανακεφαλαιοποίηση στο τραπέζι θα πέσει και η συγχώνευση με το ΤΤ στο οποίο οι δύο τράπεζες έχουν λίγο πάνω από 6% η κάθε μια, σύνολο δηλαδή 13%. Για να γίνει αυτό φυσικά χρειάζεται η ενίσχυση του ΤΤ με κεφάλαια και μετά ο τριπλός γάμος. Ακούγεται εντόνως δε ότι στο νέο σχήμα μπορεί να μπει και η μικρή Millenium.

Όλα αυτά είναι υπέροχα για τους οικονομολόγους, τους μετόχους των τραπεζών, κυρίως δε τους μεγαλομετόχους, τους παίκτες στο Χρηματιστήριο. Για τον απλό πολίτη, μπορεί κανείς να μας εξηγήσει τι σημαίνει αυτή η συγχώνευση; Πόσο θα ωφεληθεί δηλαδή από τη δημιουργία της υπερτράπεζας; Θα πέσουν κεφάλαια στην αγορά, θα ξανανοίξουν οι κάνουλες, θα υποχωρήσουν τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών στα δάνεια χιλιάδων νοικοκυριών, θα σταματήσει το άγριο κυνηγητό ανθρώπων που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και που κινδυνεύουν να χάσουν σπίτια και περιουσίες; Όλα αυτά είναι καλό να τα δούμε πριν βγούμε να πανηγυρίσουμε στην… Ομόνοια για το μεγάλο τραπεζικό deal. Γιατί όπως άλλες περιπτώσεις έχουν δείξει οι περισσότεροι κερδισμένοι είναι οι μεγαλομέτοχοι, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Στην περίπτωσή μας για παράδειγμα, φημολογείται ότι η Eurobank του ομίλου Λάτση, μετά το κούρεμα των ομολόγων είχε σοβαρό πρόβλημα, ακόμη και επιβίωσης. Μόνο μια συγχώνευση θα έσωζε τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, αφού ο βασικός μέτοχος, Σπύρος Λάτσης, ετοιμαζόταν να κουνήσει μαντίλι. Το deal με την Εθνική διασώζει την τράπεζα η οποία με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, ήταν θέμα χρόνου να σκάσει, όπως λένε οι γνωρίζοντες τα εσωτερικά της. Τώρα οι μεγαλομέτοχοι και διευθύνοντες την τράπεζα όπως οι κ. Νανόπουλος και Καραμούζης τρίβουν τα χέρια τους αφού πιθανότατα στο νέο σχήμα θα έχουν ισχυρό ρόλο και δε θα χάσουν και την πλουσιοπάροχη εργασία τους.

Οι ανατροπές που φέρνει η κρίση σε οικονομικό επίπεδο είναι πάρα πολλές, κι όπως έχουμε ξαναγράψει η μοιρασιά θα είναι πολύ προσεκτική. Ήδη στον τραπεζικό χώρο βλέπουμε ότι κανείς δε μένει παραπονούμενος, εκτός ίσως από το «χρυσό» Ταμιευτήριο, την τράπεζα – στολίδι με την καλύτερη οι

Keywords
Τυχαία Θέματα