Το αόρατο χέρι της δύσης στη συριακή εξέγερση

Ο Πολωνός Σιωνιστής ιδεολόγος Vladimir Jabotinsky, ο πατριάρχης της ισραηλινής δεξιάς, είχε πει πριν από έναν αιώνα, ότι ο αραβικός κόσμος είναι ένα εύθραυστο μωσαϊκό, που με μόλις μερικά χτυπήματα θα διαλύονταν, επιτρέποντας στο Ισραήλ να μείνει η μόνη κυρίαρχη δύναμη. Τελικά, μπορεί να είχε δίκιο.

Ακόμη κι αν το καθεστώς Άσαντ της Συρίας καταφέρει να επιβιώσει, η συριακή οικονομία θα είναι κατεστραμμένη, ο λαός της εξαθλιωμένος και οι γείτονες της θα μπουν στον πειρασμό να επέμβουν.

Το Ισραήλ απείλησε να επιτεθεί στο (μέτριο σε μέγεθος) χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού. Η Τουρκία

σκέφτεται να εμπλακεί κι αυτή, πιεζόμενη από τους Σαουδάραβες και τους υπόλοιπους Άραβες του Περσικού Κόλπου. Η Ρωσία έχει κι αυτή διακυβεύματα εθνικού κύρους στην Συρία, αφού οι δυο χώρες γειτονεύουν, όπως για παράδειγμα το Μεξικό με την Αμερική. Απομένει να εμπλακεί και το Ιράν.

Μπορεί να αρχίσουμε να παρατηρούμε μια σύγχρονη εκδοχή της δεκαετίας του 1930, με τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο που ήταν μια σύγκρουση μεταξύ Γερμανίας, Ιταλίας και ΕΣΣΔ. Το μόνο σίγουρο για την συριακή εμφύλια σύρραξη είναι ότι απειλεί ολόκληρη την περιοχή και το αποτέλεσμα της είναι απρόβλεπτο. Εν τω μεταξύ, η Δύση συνεχίζει να τροφοδοτεί τις φλόγες.

Ως παλιός πολεμικός ανταποκριτής με μεγάλη πείρα, που παρακολουθώ την Συρία από το 1975, είμαι πεπεισμένος πως υπάρχουν πολλά περισσότερα σε σχέση με την συριακή εξέγερση, απ’ ότι μας λένε οι κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ της Δύσης.

Την περασμένη εβδομάδα, το Reuters αποκάλυψε ένα απόρρητο έγγραφο, υπογεγραμμένο από τον πρόεδρο Ομπάμα, που εξουσιοδοτούσε την βοήθεια προς τους αντάρτες της Συρίας. Αυτό μπορεί να αποτελεί την κορυφή ενός παγόβουνου, που θα αποκαλύψει την εκτεταμένη μυστική εκστρατεία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Σ. Αραβίας και της Τουρκίας, με σκοπό την ανατροπή του Άσαντ. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι εν λόγω χώρες χρησιμοποιούν το Κατάρ, διάφορους ανεξάρτητους Τζιχαντιστές και Λιβανέζους δεξιούς, ως όργανα διατήρησης της εξέγερσης.

Η οικογένεια Άσαντ ήταν από καιρό στόχος της Τζιχάντ, και χαρακτηρίζονταν ως άθεοι τύραννοι που καταπιέζουν τους καλούς Μουσουλμάνους, σε συνεργασία με τους αιρετικούς Σιίτες του Ιράν και την Δύση. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν  είχε ζητήσει από τους Τζιχαντιστές να ανατρέψουν τον Άσαντ. Τώρα αυτός δεν υπάρχει, αλλά το κίνημά του συνεχίζει ακάθεκτο.

Η επανάσταση στη Συρία δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Η οικογένεια Άσαντ, με τους Αλεβίτες, διοικούν με σιδερένια πυγμή την χώρα για περισσότερα από 40 χρόνια. Διάφορες απόπειρες εξέγερσης εκ μέρους της σουνιτικής πλειοψηφίας, υπό την καθοδήγηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έχουν κατασταλεί με σκληρή και  ωμή βία. Το 1982, οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν βαρύ οπλισμό για να καταπνίξουν μια σουνιτική εξέγερση στη πόλη Χάμα, προκαλώντας πάνω από 10.000 θανάτους.

Μέχρι πρόσφατα όμως, η Συρία αποτελούσε καλό παιδί για την Δύση. Το καθεστώς Άσαντ συνεργάζονταν με αυτήν, και με το Ισραήλ, φυλακίζοντας ή εξοντώ

Keywords
Τυχαία Θέματα