Το Euro 2012 υπό την σκιά της κρίσης

Η θανατηφόρα έκβαση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης τρομάζει πολλούς. Ένας αναλυτής της ολλανδικής AMRO Bank προβλέπει το μέλλον λέγοντας πως «το βασικό ζήτημα, αν δεν θέλουμε την κρίση να πλήξει και τον πυρήνα της ευρωζώνης, είναι να νικήσει η Γαλλία το πρωτάθλημα Euro 2012. Αυτό θα συντελούσε στην αναζωογόνηση της εμπιστοσύνης».

Χμμμ… Αυτό που εννοεί είναι ότι αν στους δρόμους αντηχούν οι στίχοι της Μασσαλιώτισσας, κανένας δεν

θα σκέφτεται να πάει να αποσύρει τις καταθέσεις του από τις τράπεζες.

Το ερώτημα όμως είναι, μήπως η εμπιστοσύνη αυτή θα αυξάνονταν αν νικούσε το τρόπαιο η Γερμανία; Την ώρα δηλαδή που οι οπαδοί της εθνικής ομάδας θα το γιόρταζαν με μπίρες και λουκάνικα, η ΕΚΤ θα αγόραζε στα κρυφά, μεγάλες ποσότητες ισπανικών ομολόγων;

Μάλιστα, ακόμη και η φανατική ποδοσφαιρόφιλη Μέρκελ, θα επέβαλλε τα ευρωομόλογα στην Bundestag!

Και τι θα γίνονταν στην Ελλάδα; Μήπως, αν η χώρα κέρδιζε το Euro 2012, τότε ο Τσίπρας θα συμμορφώνονταν με το μνημόνιο και τη λιτότητα μέχρι και το 2100;

Η πρόγνωση του Ολλανδού αναλυτή είναι σωστή σε ένα σημείο, ίσως και προφητική. Αν και το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης είναι η Ισπανία, όπως λέει ο μάντης της AMRO, και να το κερδίσει η χώρα αυτή, δεν θα γίνει τίποτα, αφού όλοι πλέον συμφωνούν πως η Ισπανία πέρασε το σημείο της μη επιστροφής. Δεν παίζει κανένα ρόλο το αν ο Ισπανός πρωθυπουργός διαμαρτύρεται ότι η χώρα του αποτελεί απλά την παράπλευρη απώλεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Είτε είναι, είτε όχι, η Ισπανία οδεύει προς διάσωση.

Εν τω μεταξύ, η Barclays (και άλλοι) προειδοποιούν πως η αγορά ακινήτων της Ισπανίας έχει ήδη μισοκαταρρεύσει, και αν οι τιμές των ακινήτων πέσουν άλλο ένα 20%, κάτι που μοιάζει αναπόφευκτο, ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας θα αιμορραγήσει μέχρι θανάτου.

Αν στα παραπάνω προστεθεί και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, η παραμόρφωση της αγοράς εργασίας, καθώς και το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος που αντιστοιχούν στο 200% του ισπανικού ΑΕΠ, τότε δεν τίθεται κανέναν θέμα ανάκαμψης της ισπανικής οικονομίας για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Επιστρέφοντας στα ποδοσφαιρικά, η Ισπανία αποκλείεται να σωθεί, ακόμη και αν όλες οι ομάδες της  Primera Division αποπληρώσουν τα €750 εκατομμύρια σε φόρους που χρωστάνε στο κράτος.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, το μόνο ερώτημα είναι αν θα χρεοκοπήσει συντεταγμένα, χωρίς να χάσουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, ή αν η κρίση της ξεχυθεί και εκτός ευρωζώνης, με συνέπειες που έχουν υπολογιστεί από κάποιους στα τρισεκατομμύρια, και από άλλους στα άπειρα ευρώ!

Άλλοι πάλι λένε, πως δεν θα πρέπει να τρομάζουμε τον κόσμο.

Η Μέρκελ δεν μπορεί πλέον να αποφεύγει την απόφαση του αν η ευρωζώνη θα διαλυθεί μέσα στο καλοκαίρι, ή θα παλέψει με τα χρέη της ως μια ομοσπονδία.

Και έτσι, αυτό το ματς προβλέπεται να είναι πιο συναρπαστικό από το ίδιο το Euro 2012 , και ένα ντέρμπυ Bayern–Chelsea μαζί!

Την ώρα που ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών δηλώνει την απροθυμία της χώρας του να ρίχνε

Keywords
Τυχαία Θέματα