Τι θέλουν περισσότερο οι άνθρωποι στον κόσμο;

Σε μια νέα online έρευνα, 116.000 εξέφρασαν τις προτεραιότητές τους για το 2014. Τι βρέθηκε στην κορυφή του μακρύ καταλόγου; «Η καταπολέμηση της πολιτικής διαφθοράς».

Η καταπολέμηση της πολιτικής διαφθοράς, η οικονομική αδικία και η καταστροφική αλλαγή του κλίματος είναι τα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, στη μεγαλύτερη παγκόσμια δημοσκόπηση

που έχει διεξαχθεί ποτέ. Στην online έρευνα της Avaaz, ενός δικτύου κοινωνικής δραστηριότητας, συμμετείχαν 116.000 άνθρωποι από 194 χώρες, οι οποίοι ζήτησαν επίσης την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της δουλείας, των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων και την προστασία των απειλούμενων ειδών.

Σε μια εποχή που η συμμετοχή στην παραδοσιακή πολιτική μειώνεται, η υποστήριξη σε ομάδες αναφορών όπως η Avaaz έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Πέρυσι, τα μέλη της Avaaz ήταν 17 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Τώρα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, σε 33 εκατομμύρια. Η Meredith Alexander, διευθύντρια εκστρατείας της Avaaz, θεωρεί ότι παίρνουν «τον παλμό του κόσμου». Για την έρευνα, τα μέλη κλήθηκαν να θέσουν τις τρεις κορυφαίες προτεραιότητές τους για το 2014.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, οι άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο για την «καταπολέμηση της πολιτικής διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της εταιρικής δέσμευσης από τις κυβερνήσεις μας», μια προτεραιότητα που υποστηρίζεται από το 49 τοις εκατό. Περίπου το 38 τοις εκατό επέλεξε μια «οικονομική πολιτική που να ωφελεί το κοινό καλό και όχι τη μειονότητα των ελίτ», ενώ το 37 τοις εκατό ήθελε δράση για την «πρόληψη της καταστροφικής αλλαγής του κλίματος». Οι επόμενες προτεραιότητες ήταν η «αντιμετώπιση της δουλείας και της εμπορίας ανθρώπων», που υποστηρίζεται από το 36 τοις εκατό, και η «προστασία της υγείας και της διατροφής μας, μεταξύ άλλων και από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς», με 27 τοις εκατό, αλλά και «η προστασία απειλούμενων ειδών, συμπεριλαμβανομένης και της βιοποικιλότητας», που υποστηρίζεται επίσης από 27 τοις εκατό. Ίσως προκαλεί έκπληξη, αλλά «ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία» ήταν προτεραιότητα μόνο για το 15 τοις εκατό των ανθρώπων –πιθανόν επειδή οι πολίτες το θεωρούν ένα ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς - ενώ το 21 τοις εκατό υποστηρίζει «την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών».

Από τις σημαντικότερες ιδέες της εκστρατείας, στις οποίες οι άνθρωποι ήθελαν να δουν δράση, το 40 τοις εκατό ήθελε «εκπαίδευση για όλους και απόκτηση των διεθνών χρηματοδοτήσεων που χρειάζονται για να πηγαίνουν όλα τα παιδιά στο σχολείο», το 33 τοις εκατό ήθελε το «τέλος του εμπορίου βιασμών», και το 33 τοις εκατό υποστήριξε την εκστρατεία για «πρόκληση στη Monsanto, με τη δημιουργία τράπεζας σπόρων που θα προσφέρουν στους αγρότες μια εναλλακτική λύση για τους μεταλλαγμένους σπόρους». Περίπου το 32 τοις εκατό υποστήριξε την «διάσκεψη για το κλίμα του ΟΗΕ, για να δεσμευτούν σε έναν στόχο για 100 τοις εκατό καθαρή ενέργεια». Την επόμενη εβδομάδα, η ΕΕ θέτει την ατζέντα της για την κλιματική αλλαγή για τα επόμενα 30 χρόνια, με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα ως το 2030. Περσινή παγκόσμια έρευνα της Avaaz έθεσε επίσης την καταπολέμηση της διαφθοράς στην κορυφή της λίστας.

http://www.independent.co.uk/news/world/politics/public-opinion-activists-take-the-worlds-pulse-in-largest-ever-poll--but-what-do-people-across-the-globe-want-most-9194809.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
ti theloun oi anthropoi
Τυχαία Θέματα