Τι θα ακολουθήσει μετά την πρόοδο της συμφωνίας για το Brexit;

Οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν στην Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ένα πρόωρο χριστουγεννιάτικο δώρο την Παρασκευή, δηλώνοντας ότι οι συνομιλίες του Brexit μπορούν να προχωρήσουν στην επόμενη φάση: τη μετάβαση και τις μελλοντικές σχέσεις.Αλλά υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει και αβεβαιότητα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη νέα χρονιά. Ιδού τι θα ακολουθήσει.

Πότε ξεκινούν ξανά οι συνομιλίες;

Οι συζητήσεις για τη δεύτερη φάση θα αρχίσουν τον Ιανουάριο.Η πρώιμη προτεραιότητα

είναι να θεσπιστεί μια μεταβατική περίοδος, πιθανώς περίπου δύο ετών, για να διευκολυνθεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.Αλλά η ΕΕ θέλει επίσης να ακούσει περισσότερα από το Λονδίνο για το πώς βλέπει τις μελλοντικές τους σχέσεις - ένα ζήτημα στο οποίο η ίδια η βρετανική κυβέρνηση είναι διαιρεμένη.Μόλις καταστεί σαφέστερο, θα πρέπει να εγκριθούν περισσότερες κατευθυντήριες γραμμές για τη διαπραγμάτευση, πιθανώς σε μια σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο.

Τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου;

Μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019, θα χάσει την έδρα της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το σώμα που εκπροσωπεί τα 28 κράτη-μέλη.Δεν θα υπάρχουν πλέον βουλευτές της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα απομακρυνθούν όλοι οι δικαστές που υπάρχουν στα δικαστήρια της ΕΕ.Την ίδια στιγμή, η ΕΕ ζητά από τη Βρετανία να σέβεται όλους τους νόμους της ΕΕ και το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, να παραμείνει ο διαιτητής των διαφορών.Στηνουσία,αυτόσημαίνειότιηΒρετανίαθαπρέπειναυπακούειστους κανόνες χωρίς να έχει λόγο μέχρι το 2021.

Τι είδους εμπορικής σχέσης θέλει η Βρετανία με την ΕΕ;

Αυτό είναι ασαφές.Η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να υιοθετήσει κανένα υπάρχον μοντέλο εμπορίου: ούτε το μοντέλο της Νορβηγίας, το οποίο συνεπάγεται τη στενή τήρηση των κανονισμών της ΕΕ έναντι της πρόσβασης στην ενιαία αγορά, αλλού ούτε και μια πιο περιορισμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου όπως έχει ο Καναδάς με το μπλοκ.Ο υπουργός του Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις πρότεινε μια ενισχυμένη συμφωνία σε στυλ Καναδά. Η ίδια η βρετανική κυβέρνηση είναι διαιρεμένη για το πόσο οικονομική αυτονομία είναι πρόθυμη να παραχωρήσει για να εξασφαλίσει στενές οικονομικές σχέσεις με την ΕΕ.

Μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να ολοκληρώσει μια νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ πριν το Brexit;

Η σύντομη απάντηση είναι όχι.Μπορεί να διαπραγματευτεί με τους εταίρους της στην ΕΕ και να καθορίσει τους όρους των μελλοντικών εμπορικών σχέσεών της, αλλά καμία συμφωνία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρις ότου αποχωρήσει τελείως.Με τον ίδιο τρόπο, η Βρετανία δεν μπορεί να επισημοποιήσει τις εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες έως ότου αποχωρήσει τελείως.Η ΕΕ είναι επίσης επιφυλακτική όσον αφορά τη χορήγηση στο Ηνωμένο Βασίλειο οποιωνδήποτε ειδικών εμπορικών παραχωρήσεων, διότι έχει ρήτρες σε εμπορικά συμβόλαια με άλλες χώρες που θα αναγκάσουν το μπλοκ να επικαιροποιήσει αυτές τις συμφωνίες.

Θα είναι η δεύτερη φάση των συνομιλιών πιο δύσκολη από την πρώτη;

Αυτό δεν είναι σαφές.Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει υποστηρίξει ότι αυτό θα συμβεί.Φαίνεται ότι το πιο πολύπλοκο ζήτημα παραμένουν τα σύνορα μεταξύ του κράτους- μέλους της ΕΕ Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, που είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια ξεχωριστή ροή των διαπραγματεύσεων για αυτό το θέμα και μόνο θα συνεχιστεί σε όλη τη δεύτερη φάση.Προς το παρόν, κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει πώς η Βρετανία μπορεί να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, διατηρώντας όμως την ελεύθερη κυκλοφορία και το εμπόριο πέρα από τα σύνορα.
Και ο χρόνος είναι περιορισμένος.Όλα πρέπει να ολοκληρωθούν το επόμενο φθινόπωρο ώστε να υπάρχει χρόνος για να ψηφίσουν τα κοινοβούλια οποιαδήποτε τελική συμφωνία Brexit πριν από τον Μάρτιο του 2019.

abcnews.go.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα