Τι σημαίνει η κατάρριψη της MH17 για τη Ρωσία και την Ουκρανία

Στον απόηχο της κατάρριψης του μαλαισιανού αεροσκάφους από έναν πύραυλο εδάφους –αέρος πάνω από την Ανατολική Ουκρανία, όλοι αλληλοκατηγορούνται. Το Κίεβο κατηγορεί τους φιλορώσους «τρομοκράτες», θεωρώντας τη Μόσχα υπεύθυνη επειδή τους παρέχει πληροφορίες και όπλα. Οι αυτονομιστές αρνούνται τη συμμετοχή και κατηγορούν το Κίεβο ότι σχεδίαζε την επίθεση, αναφέροντας την ατυχή κατάρριψη ενός αεροπλάνου των Siberian Airlines από τον ουκρανικό στρατό, το 2001. Η Μόσχα κατηγορεί την ουκρανική κυβέρνηση

ότι ώθησε τους αντάρτες σε αυτή τη βίαιη κατάσταση -ακόμη και αν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σταμάτησε εγκαίρως να κατηγορεί το Κίεβο για την επίθεση στο αεροσκάφος. Παρά τη σύγχυση, είναι σαφές τι σημαίνει η κατάρριψη της MH17: δραματική κλιμάκωση και μια ακόμη πιο εύφλεκτη σύγκρουση.

Ορισμένοι αναλυτές και ειδήμονες βλέπουν την κατάρριψη ως μια ευκαιρία που θα αναγκάσει τον Πούτιν να σκληρύνει την υποστήριξή του στους αυτονομιστές. Ενώ μια σαφέστερη απόδειξη της φιλορωσικής αυτονομιστικής ενοχής παρέχει, κατ 'αρχήν, στους Ρώσους έναν λόγο να το πράξει, είναι εξαιρετικά απίθανο η Ρωσία να αδράξει την ευκαιρία. Οι βασικές ρωγμές δεν έχουν απομακρυνθεί - στην πραγματικότητα, η MH17 τις κάνει ακόμη πιο έντονες.

Ο Πούτιν εξακολουθεί να θεωρεί την επιρροή της χώρας του στην Ουκρανία και τη δύναμη να την κρατήσει από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως ύψιστο συμφέρον της εθνικής ασφάλειας - με τον ίδιο τρόπο που το Ισραήλ θέλει να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Τα πρόσφατα γεγονότα δεν έχουν αλλάξει τα συμφέροντα του Πούτιν στο παραμικρό. Στην πραγματικότητα, οι τρεις μεγαλύτερες αλλαγές που προκύπτουν από την συντριβή της MH17 οδηγούν σε μεγαλύτερη κλιμάκωση.

Κατ 'αρχάς, οι δηλώσεις του Πούτιν που κατηγορούν τους Ουκρανούς θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υποχωρήσουν. Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η Ρωσία θα αποδεχτεί ότι οι αυτονομιστές κατέρριψαν το αεροπλάνο ή αντ 'αυτού αρνηθούν, συσκοτίσουν ή ακόμη αντικρούσουν τις αποδείξεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση, η Μόσχα θα διατηρήσει τον ισχυρισμό της ότι η ουκρανική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την βία και την αποσταθεροποίηση της περιοχής, όπου το αεροπλάνο συνετρίβη. Η Μόσχα θα αξιοποιήσει τα κρατικά μέσα ενημέρωσή της για να προωθήσει αυτό το μήνυμα.

Δεύτερον, με την απόδειξη ότι φταίνε οι φιλορώσοι αυτονομιστές, θα δούμε μια υλική εκκίνησης των κυρώσεων από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες - και σε ένα γρήγορο χρονοδιάγραμμα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει πάρει θέση στην ιστορία, δηλώνοντας νωρίς την Παρασκευή ότι «η Ρωσία είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή». Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν, διευρύνοντας τις κυρώσεις προς τη Ρωσία στην οικονομία και την ενέργεια και, ενδεχομένως, και σε άλλους τομείς. Αυτές οι αυξήσεις θα οδηγήσουν σε μια κλιμάκωση, και όχι σε μια ανακατεύθυνση της σύγκρουσης. Οι κυρώσεις θα έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην οικονομία και στο επενδυτικό κλίμα της Ρωσίας –όπως έχει συμβεί ήδη με τις υφιστάμενες κυρώσεις - αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο ότι θα αλλάξουν τους υπολογισμούς του Πούτιν στην Ουκρανία.

Τέλος, η MH17 δίνει στον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο μια πιο ισχυρή διεθνή υποστήριξη και μεγαλύτερη συμπάθεια για τη στρατιωτική εκστρατεία του εναντίον των αυτονομιστών, η οποία είχε μέτρια επιτυχία κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Τώρα που ισχυρίζεται ότι οι «τρομοκράτες» είναι πίσω από την επίθεση, ο ίδιος έχει την ευθύνη να τους πατάξει περαιτέρω. Μάλλον θα ασκήσει μια πιο συντονισμένη πίεση στα οχυρά των ανταρτών στο Ντόνετσκ και το Λούχανσκ. Αλλά αυτό θα είναι ένας αιματηρός και δύσκολος αγώνας -η MH17 δεν θα αλλάξει πολλά στο πεδίο της μάχης, όπου οι μάχες στις πόλεις από σπίτι σε σπίτι δεν θα προχωρήσουν ξεκάθαρα, όπως οι προηγούμενες επεμβάσεις του Ποροσένκο. Το πιο πιθανό είναι ότι οδηγούμαστε σε αναμέτρηση, εν μέσω παρατεταμένης βίας και λιγότερης υπομονής από όλες τις πλευρές.

Η κατάρριψη της MH17 δεν είναι τόσο μια απότομη στροφή στη σύγκρουση της Ουκρανίας, αλλά μάλλον μια επιτάχυνση που τονίζει μια διεθνή προβολή αυτής της κρίσης που βαθαίνει.

http://blogs.reuters.com/ian-bremmer/2014/07/18/what-mh17-means-for-russia-ukraine/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα