Τι είναι μέχρι τώρα γνωστό για τους ύποπτους της βομβιστικής επίθεσης στη Βοστόνη

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία για τους δύο βομβιστές και για την υπόθεση βγαίνουν στο φως από την ανάκριση του 19χρονου Τζοχάρ Τσαρνάγεφ. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος βρίσκεται τραυματισμένος από την ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς κατά την καταδίωξη των δύο τρομοκρατών στη γλώσσα και στον λαιμό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μιλήσει, οι Αρχές κατάφεραν να τον ανακρίνουν και να του πάρουν κατάθεση. Όπως έγινε γνωστό, η ανάκριση προηγήθηκε της ανάγνωσης των δικαιωμάτων του Τζοχάρ και από αυτή προέκυψε ότι τα δύο αδέλφια

δεν είχαν σχέσεις με κάποια διεθνή τρομοκρατική οργάνωση και ότι έδρασαν μόνοι τους.

Σύμφωνα μάλιστα με τον 19χρονο Τζοχάρ, η κατάσταση του οποίου πλέον κρίνεται ως «καλή», ο εγκέφαλος των επιθέσεων είναι ο 26χρονος νεκρός αδερφός του Ταμερλάν. Κατά την εξέτασή του από τους ανακριτές, που έγινε κατά κύριο λόγο γραπτώς, αλλά και με νοήματα, ο Τζοχάρ ανέφερε ότι στόχος του αδερφού του ήταν «να εμποδίσει τις επιθέσεις που δέχεται το Ισλάμ».

Τη μοναδική φορά που κατάφερε να ψελλίσει κάτι ο Τζοχάρ ήταν για να πει «όχι» στο ερώτημα εάν έχει τη δυνατότητα να προσλάβει δικηγόρο για να παραστεί στην πρώτη ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση, που ορίστηκε για τις 30 Μαΐου.

Πέρα, όμως, από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάκριση του Τζοχάρ, τα οποία επιβεβαίωσαν τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία τα δύο αδέρφια έδρασαν μόνα τους, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται και το FBI, το οποίο δέχεται σφοδρή κριτική για την κακή διαχείριση των πληροφοριών που υπήρχαν για τον Ταμερλάν Τσαρνάεφ πριν από δύο χρόνια. Η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας ζήτησε ενημέρωση από το FBI για το θέμα και προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί ειδική ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών, ώστε να διευκρινιστεί ποιες κινήσεις έκανε το FBI για να προσδιορίσει τον Ταμερλάν ως «απειλή». Στο μεταξύ, ένα νέο σενάριο που συνδέει τον Ταμερλάν Τσαρνάγεφ με ένα άλλο τριπλό ανεξιχνίαστο φονικό κάνει τον γύρο του κόσμου. Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, υπάρχει η υποψία ότι ο Ταμερλάν είναι πιθανόν αυτός που τον Σεπτέμβρη του 2011 δολοφόνησε τρεις άνδρες σε διαμέρισμα του Γουόλτχαμ της Μασαχουσέτης. Οι υποψίες στράφηκαν προς τον Ταμερλάν, καθώς ο ένας από τα θύματα, ο Μπρένταν Μες, ήταν συναθλητής του 26χρονου πυγμάχου. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Τσαρνάγεφ, παρότι ήταν φίλος του Μες, δεν πήγε ούτε καν στην κηδεία του, ενώ περίπου το ίδιο διάστημα έκανε το γνωστό ταξίδι στη Ρωσία.

Οι Αρχές έχουν επικεντρώσει επίσης τις έρευνες στην χήρα του Ταμερλάν, η οποία φαίνεται να μην γνώριζε τίποτα, και στην οικογένεια των δύο αδερφών, η οποία αρνείται την ενοχή των παιδιών της.

http://www.bbc.co.uk/

Keywords
Τυχαία Θέματα