Θετική η Αθήνα στην πρόταση του ESΜ για το χρέος

Βήμα προς τα μπρος χαρακτήριζαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, την πρόταση του ESM για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ειδικά για τις αλλαγές που εισηγείται, στο σκέλος της μείωσης του χρέους.

Παρότι -όπως τόνιζαν- είναι μια από τις πολλές προτάσεις που θα κατατεθούν τους επόμενους μήνες και από τα κοινοτικά όργανα αλλά και από τα κράτη-μέλη, έχει το ενδιαφέρον της καθώς είναι η πρώτη γραπτή πρόταση από έναν από τους θεσμούς που συμφωνεί με την ελληνική θέση, ότι μετά την κρίση του κορονοϊού η επαναφορά των κανόνων

για τη μείωση χρέος ως έχουν σήμερα, είναι ανέφικτη. Τούτο διότι, σε μια περίοδο ανάκαμψης θα οδηγούσε σε περιοριστικές πολιτικές και τελικά σε ύφεση πολλών από τις οικονομίες της ΕΕ. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία αντίρρηση για τη διατήρηση του κανόνα του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ που προτείνει ο ESM.

Ως γνωστό πλέον η πρόταση για αύξηση του ανώτατου αποδεκτού ορίου του χρέους από το 60% στο 100% του ΑΕΠ, λύνει κάποια από τα προβλήματα των χωρών όπως η Ελλάδα, αφού μειώνουν το ποσοστό δημοσιονομικής προσαρμογής που θα πρέπει να κάνει η χώρα. Ωστόσο, η διατήρηση του κανόνα για ετήσια μείωση κατά το 1/20 σε ετήσια βάση δεν είναι αποδεκτή από την Αθήνα. Η μείωση κατά ένα σταθερό ποσοστό του χρέους χαρακτηρίζεται "μηχανιστική" και παρωχημένη στην σημερινή εποχή.

Πάντως, από την Αθήνα, εκφράζεται ικανοποίηση για δύο νέα στοιχεία που φέρνει προς συζήτηση ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για το ευαίσθητο μέγεθος τους χρέους. Η πρώτη αφορά την θέσπιση ως προϋπόθεση για τη μείωση του χρέος την πορεία του οικονομικού κύκλου της κάθε υπερχρεωμένης χώρας. Με άλλα λόγια, ξεκαθαρίζεται στο κείμενο της πρότασης ότι το κράτος-μέλος που έχει υποχρέωση προσαρμογής έχει επίσης υποχρέωση να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα για να επιταχύνει την πορεία μείωσης του χρέους κατά 1/20 κάθε χρόνο ή με ακόμη ταχύτερο ρυθμό. Το νέο στοιχείο της πρότασης είναι ότι η διαδικασία της μείωσης του χρέους, θα διακόπτεται για δύο χρόνια εάν το υπερχρεωμένο κράτος μέλος δεν βρίσκεται σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης ή έχει επενδυτικό κενό. Πηγές του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν σε αυτό το σημείο, ότι μπορεί η Ελλάδα να ανακάμπτει δυναμικά αλλά συνεχίζει να παρουσιάζει επενδυτικό κενό. Συνεπώς μπορεί να δώσει ανάσα στην Ελλάδα, ειδικά μετά την επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων

Επενδύσεις - ανάπτυξη

Το δεύτερο πολύ θετικό στοιχείο που εισάγει ο ESM στον διάλογο για τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες, είναι η αντιμετώπιση των δημοσίων επενδύσεων των υπερχρεωμένων κρατών. Συγκεκριμένα, προτείνει ότι οι δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις, ειδικά σε τομείς προτεραιότητας (πράσινη ψηφιακή μετάβαση) θα πρέπει να εξαιρούνται από τον κανόνα της οροφής δαπανών. Μάλιστα ως ποσό δημοσίων επενδύσεων η πρόταση αναφέρει αυτές που υλοποιεί το κράτος με εξαίρεση αυτές που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η πρόταση αυτή για την ειδική μεταχείριση των επενδύσεων εκτός από τον ESM υποστηρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και μάλλον θα ενσωματωθεί στο κείμενο που θα αναθεωρεί το Σημερινό Σύμφωνο Σταθερότητας.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα