Θέμα χρόνου η ανακοίνωση της παραίτησης Θεοχάρη

12:12 5/6/2014 - Πηγή: Antinews

Ριζικές αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ο πρωθυπουργός και ως πρώτη κίνηση θεωρείται η απομάκρυνση του γενικού γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. Πριν από λίγο είχε συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα και είναι θέμα χρόνου η επίσημη ανακοίνωση της παραίτησής του.

Ο γενικός γραμματέας Εσόδων είναι ένας μικρός υπουργός μέσα στο υπουργείο Οικονομικών. Ανεξάρτητος, ανεξέλεγκτος με 5ετή θητεία που κανείς δεν μπορεί να σπάσει και κανείς δεν μπορεί να τον αλλάξει, παρά μόνο

αν ο ίδιος παραιτηθεί.

Κάπως έτσι και ο Χάρης Θεοχάρης ανέλαβε τη θέση αυτή με τις ευλογίες της τρόικας. Αν και πολλοί είναι εκείνοι που χαρακτηρίζουν τον Θεοχάρη «κεντροαριστερό», η επιλογή του για την καίρια αυτή θέση έγινε έπειτα από συνεννοήσεις των κυβερνητικών εταίρων και λόγω του ότι η τροικανοί έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

Ο κ. Θεοχάρης είναι αλήθεια ότι έκανε έργο σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση του πολίτη. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα σε ότι αφορά τις σχέσεις του φορολογούμενου με την εφορία κι έχουν λυθεί πολλά προβλήματα με τις ηλεκτρονικές εφαρμογές που έχουν υλοποιηθεί την τελευταία διετία. Κανείς άλλωστε δεν θα μπορούσε να πιστέψει πριν από 3-4 χρόνια ότι όλοι οι Έλληνες θα έκαναν τις δηλώσεις του ηλεκτρονικά, ότι οι εκκαθαρίσεις θα γίνονται άμεσα και θα αποφεύγονταν οι απίστευτες ουρές στις εφορίες, ουρές που συναντάμε μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες.

Παρά τα προβλήματα και τις παιδικές ασθένειες του συστήματος όλοι αναγνωρίζουν ότι έγινε πολύ δουλειά στο επίπεδο αυτό.

Από εκεί και πέρα, όμως, το χάος σε ότι αφορά τη δουλειά του κ. Θεοχάρη. Αν και ο ρόλος του «εισπράκτορα» σε μια περίοδο που η χώρα στενάζει από τα σκληρά μέτρα είναι εξαιρετικά δύσκολος, ο κ. Θεοχάρης κάποια στιγμή έχασε τη μπάλα. Από άγνοια, από αλαζονεία, από κοινωνική αναλγησία; Ίσως και όλα μαζί, η ουσία είναι όμως ότι ο κ. Θεοχάρης έγινε το κόκκινο πανί για μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού. Με εγκυκλίους που τις έπαιρνε πίσω ο υπουργός γιατί ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Με μέτρα για κατασχέσεις και άγριο κυνηγητό ακόμη και ανθρώπων που δεν είχαν να πληρώσουν. Με μια γενικότερη θολούρα που προκάλεσε αναστάτωση σε φορολογούμενους, λογιστές, εταιρείες και επενδυτές του εξωτερικού.

Πολλοί χρεώνουν επίσης στον κ. Θεοχάρη «παιχνίδια» με τον ΣΥΡΙΖΑ και κρυφές συζητήσεις με στελέχη του, προκειμένου να έχει ρόλο στην επόμενη μέρα.

Η ουσία είναι ότι πλέον ο κ. Θεοχάρης φεύγει. Δεν έχει πλέον τη… χάρη ούτε και την ανοχή κανενός και η αντικατάστασή του θα μπορεί να σημάνει την ανανέωση, την αλλαγή προσανατολισμού και τη νέα πορεία για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. Και φυσικά πρέπει να βρεθεί κι ένας ικανός άνθρωπος που θα αναλάβει το ρόλο του Θεοχάρη. Που θα ξέρει τη δουλειά και θα είναι ικανός να μην τα κάνει μπάχαλο όπως ο προκάτοχός του.

Όπως και να έχει, εμείς το γράφαμε εδώ και καιρό, ο κ. γενικός πλήγωσε πολύ την κυβερνητική παράταξη και με τα λάθη του κόστισε στις πρόσφατες εκλογές. Πάλι καλά που το κατάλαβαν και που μετάνιωσαν για την επιλογή τους.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα