Θα επιβιώσει η κυβέρνηση Ραχόι από το υποτιθέμενο σκάνδαλο;

15:00 5/2/2013 - Πηγή: Antinews

Είναι μια θύελλα που κάποιοι πολιτικοί δεν θα μπορούσαν να ξεπεράσουν. Αλλά ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα του (PP) φαίνονται αποφασισμένοι να υπερνικήσουν το βάρος των αποδεικτικών στοιχείων, ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν διπλούς λογαριασμούς, προκειμένου να αποφύγουν τους νόμους για τη χρηματοδότηση του κόμματος και να πληρώσουν κάποια ανώτερα μέλη του κόμματος με έξτρα μετρητά που δεν γνωρίζουμε αν δήλωναν ή όχι στην εφορία. Η ενοχή δεν μπορεί ακόμη να θεωρηθεί σίγουρη, αλλά οι Ισπανοί αξίζουν μια κατάλληλη εξήγηση.
Η αντίδραση

μέχρι στιγμής υπήρξε η άρνηση και η σπασμωδική επιθετικότητα. Η Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ, γενική γραμματέας του κόμματος, απειλεί να μηνύσει την El País και άλλα μέσα ενημέρωσης, που επαναλαμβάνουν τους ισχυρισμούς.

Οι ισχυρισμοί όμως συνοδεύονται από αντίγραφα των χειρόγραφων, με λεπτομέρειες που περιλαμβάνουν λογαριασμούς 7,5 εκατ. ευρώ οι οποίοι φέρεται να κρατήθηκαν κρυφοί από τις αρχές εδώ και μια δεκαετία. Το κόμμα θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για το αντίθετο, αφού όλα τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν την ιστορία.

Οι αποκαλύψεις για τους υποτιθέμενους διπλούς λογαριασμούς δεν ξεκίνησαν στην El País, η οποία δημοσίευσε τα έγγραφα στις 31 Ιανουαρίου. Η El Mundo, που κανονικά δεν θεωρείται εναντίον του Λαϊκού Κόμματος, είχε ήδη παρουσιάσει ρεπορτάζ στο οποίο πέντε πρώην ανώτερα στελέχη του κόμματος είχαν επιβεβαιώσει στην εφημερίδα πως είχαν λάβει στο χέρι τακτικές πληρωμές σε μετρητά. Ο πρώην βουλευτής του PP, Χόρχε Τρίας Σανιέρ, στη συνέχεια, επιβεβαίωσε την είδηση.

Η Κοσπεδάλ ισχυρίζεται ότι οι λογαριασμοί είναι ψευδείς. Ωστόσο, ορισμένες καταχωρήσεις είναι σαφώς αληθινές. Ο Πιο Γκαρσία Εσκουδέρο, πρώην πρόεδρος της γερουσίας, για παράδειγμα, έχει επιβεβαιώσει ότι έλαβε δάνειο πέντε εκατομμυρίων πεσέτα για να επισκευάσει το σπίτι του μετά από μια τρομοκρατική επίθεση. Τι γίνεται λοιπόν με τις πληρωμές στο όνομα της κυρίας Κοσπεδάλ; Ή εκείνους στο όνομα του Ραχόι και άλλων μεγάλων στελεχών; Έλαβαν τα χρήματα; Ήταν σε μετρητά; Τα δήλωσαν στην εφορία; Και γνώριζαν ή υποψιάστηκαν ότι τα χρήματα προήλθαν από δωρεές προφανώς μυστικές που (τουλάχιστον σύμφωνα με την El País) παραβίαζαν τους νόμους περί χρηματοδότησης των κομμάτων;

Αυτά τα ερωτήματα θα είναι αρκετά δύσκολο να απαντηθούν, ακόμη και αν ο Ραχόι, ο οποίος σύμφωνα με την El País έλαβε 250.000 ευρώ, δεν ζητούσε από τους απλούς Ισπανούς να κάνουν θυσίες, καθώς η κυβέρνησή του επιβάλλει λιτότητα και περικοπές δαπανών. Η Κοσπεδάλ είναι ο περιφερειακός πρόεδρος της Castilla La Mancha, όπου έχουν γίνει πολύ σκληρές περικοπές. Καθώς οι Ισπανοί περιμένουν άλλη μια χρονιά λιτότητας, ύφεσης και αυξανόμενης ανεργίας, δεν θέλουν να δουν τους πολιτικούς τους σε έναν σκάνδαλο εξουσίας.

Το PP διαμαρτύρεται. «Ποτέ δεν έχω λάβει ή δεν μοίραζα μαύρο χρήμα», δήλωσε ο Ραχόι σε ομιλία του στις 2 Φεβρουαρίου. Αλλά οι Ισπανοί δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι το ΡΡ είναι αθώο μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Θέλουν αποδείξεις. Οι υποσχέσεις του Ραχόι για «μέγιστη διαφάνεια» θα πρέπει να είναι απτές.

Ο μόνος άνθρωπος που το PP κακολογεί ευχαρίστως είναι ο Λουίς Μπάρθενας, πρώην ταμίας κόμματος, ο οποίος (σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες χειρογράφων) έγραψε τις εγγραφές των λογαριασμών. Ο Μπάρθενας αρνείται επίσης ότι γνώριζε οτιδήποτε για τα έγγραφα. Όμως, δικαστικές έρευνες ανακάλυψαν πρόσφατα έναν λογαριασμό με 22 εκατ. ευρώ στην Ελβετία. Και ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι εκμεταλλεύτηκε μια φορολογική ρύθμιση της κυβέρνησης πέρυσι και πλήρωσε μόλις το 10% σε φόρους. Όταν οι δικαστικές έρευνες άρχισαν να στοχεύουν τον Μπάρθενας, ο Ραχόι υποστήριξε ότι το κόμμα ήταν το θύμα μιας σκοτεινής και επικίνδυνης συνωμοσίας. Η Κοσπεδάλ είπε ακριβώς το ίδιο πράγμα μετά τη δημοσίευση των εγγράφων στην El País. Αυτή η δικαιολογία έχει αρχίσει να ξεθωριάζει.

economist

Keywords
Τυχαία Θέματα