Τεστ κοπώσεως για την… Ε.Ε. οι ευρωεκλογές

Προσπαθήστε να φέρετε στο μυαλό σας την παρακάτω εικόνα για την Ευρώπη του 2017. Πρόεδρος στη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν. Πρωθυπουργός στην Ιταλία ο Μπέπε Γκρίλο. Πρωθυπουργός στην Ολλανδία ο ακροδεξιός Χέερτ Βίλντερς, με αξιωματική αντιπολίτευση τον αριστερό ριζοσπάστη Εμίλ Ρούμερ. Πρωθυπουργός στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας. Στη Βρετανία συγκυβέρνηση

των Συντηρητικών με το αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP). Στην Ισπανία πολιτική αστάθεια, με την κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος – Σοσιαλιστών να απειλείται από την αξιωματική αντιπολίτευση της Ενωμένης Αριστεράς και των «ανταρτών» σοσιαλιστών του UPyD.

Μια τέτοια Ευρώπη, εξόχως… αντιευρωπαϊκή και 100% αντιγερμανική, στοιχειώνει τους εφιάλτες του Φρανσουά Ολάντ, του Ενρίκο Λέτα, του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Χέρμαν φαν Ρομπέι, που σαν άλλες Κασσάνδρες οιμώζουν προκαταβολικά για την επέλαση των «άκρων» στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Αυτό που ενώνει ακροδεξιά και ξενοφοβικά κόμματα, όπως το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν και το Κόμμα Ελευθερίας του Βίλντερς, με νεοφανείς αριστερές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ολλανδίας και το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο, είναι η αντίθεση στην ακραία λιτότητα, η αφαίρεση της οικονομικής κυριαρχίας των κρατών-μελών από τις Βρυξέλλες και η υποταγή των λαών του Νότου και του Βορρά στις οικονομικές ανάγκες του γερμανικού lebensraum και του ευρώ.

Οι ανερχόμενες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις της Δεξιάς και της Αριστεράς διαφωνούν βέβαια σε θέματα μετανάστευσης, αλλά και σε αυτό το πεδίο η λαϊκή αντίδραση τις σπρώχνει σε «δεξιότερες» θέσεις. Παραδείγματος χάρη, ο Γκρίλο τα… έχωσε στους βουλευτές του που ψήφισαν την αποποινικοποίηση της παράνομης μετανάστευσης σε συνεργασία με την κυβέρνηση Λέτα -προκειμένου να ξεπλυθεί το ιταλικό άγος για την τραγωδία της Λαμπεντούζα-, επιμένοντας ότι έπρεπε να μείνει σε ισχύ ο παλιός νόμος Μπερλουσκόνι!

Όσο η Ανγκελα Μέρκελ και οι γραφειοκράτες της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα στύβουν τους λαούς, θα καταστρέφουν το κοινωνικό κράτος και θα επιβάλλουν «εσωτερικές υποτιμήσεις», μετατρέποντας σταδιακά την Ε.Ε. σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη τύπου Νοτιοανατολικής Ασίας, τόσο περισσότερο θα μοιάζουν με τα «άκρα» που καταγγέλλουν.

Πάντως, με βάση την επώδυνη καθημερινή εμπειρία τους, οι ευρωπαϊκοί λαοί τείνουν να αποδαιμονοποιήσουν πλήρως τους ακροδεξιούς και τους πρώην κομμουνιστές, μπροστά στο νέο δαίμονα που ονομάζεται λιτότητα και στη συρρίκνωση της Δημοκρατίας και της εθνικής κυριαρχίας. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και προαναγγέλλουν σεισμικές αλλαγές μέσα στα επόμενα χρόνια.

ΓΑΛΛΙΑ: Πρώτο στην πρόθεση ψήφου το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ σκηνικό στη Γαλλία άλλαξε δραματικά έπειτα από τη δημοσκόπηση-σταθμό του «Nouvel Observateur» στις 9 Οκτωβρίου, που έφερε το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν πρώτο στην πρόθεση ψήφου των ευρωεκλογών με 24%. Ακολουθούν το δεξιό UMP με 22%, οι Σοσιαλιστές με 19%, το Κέντρο με 11%, η Αριστερά με 10% και οι Οικολόγοι με 6,5%.

Με πλήρη συναίσθηση της κοινωνικής δυναμικής, η Λεπέν προέβλεψε την αναπόφευκτη κατάρρευση της Ε.Ε. κατά το προηγούμενο της παλαιάς ΕΣΣΔ, υποστηρίζοντας πως οι ευρωπαϊκοί λαοί πρέπει να ανακτήσουν τα σύνορα και την εθνική κυριαρχία τους για να «αναπνεύσουν» και να ξαναγίνουν φίλοι.

Έντρομος ο πρωθυπουργός Ολάντ κάλεσε το «δημοκρατικό τόξο» να σηκώσει κεφάλι απέναντι στους «εξτρεμιστές». Όμως ο ένας στους δέκα ψηφοφόρους του πιστεύει ότι ο ίδιος θα έπρεπε να σηκώσει κεφάλι στη Μέρκελ, γι’ αυτό και τον εγκαταλείπει για χάρη της Λεπέν. Εξάλλου, η επόμενη δημοσκόπηση του «Nouvel Observateur» έδειξε ότι ο ένας στους δύο Γάλλους θέλει λιγότερη Ευρώπη στη ζωή του, το 58% θεωρεί πως η Ευρώπη κάνει κακό στη Γαλλία και μόνο το 19% τη βλέπει θετικά. Τα σχόλια περιττεύουν…

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Τροφή για τον εθνικισμό το τέλος του κοινωνικού κράτους

ΤΟ ΥΠΟ ΕΚΚΟΛΑΨΗ «μέτωπο» του Βίλντερς με τη Λεπέν τρομάζει όσο τίποτε άλλο τους «φιλοευρωπαϊστές», καθώς το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις από τον Απρίλιο! Με βάση την τελευταία έρευνα του ινστιτούτου Peil, εάν γίνονταν σήμερα εκλογές στην Ολλανδία, ο Βίλντερς θα υπερδιπλασίαζε τις έδρες του από 15 σε 33, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα ανέβαινε από τις 15 στις 25. Αντιθέτως, οι Φιλελεύθεροι του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε θα καταποντίζονταν από τις 41 στις 20 έδρες και οι σύμμαχοί τους, Εργατικοί, θα έχαναν τα 2/3 της περσινής εκλογικής δύναμής τους, πέφτοντας από τις 38 έδρες στις 12!

Ο κόσμος εκφράζει την οργή του απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα για τις περικοπές ύψους 6 δισ. ευρώ στο κοινωνικό κράτος, που θα συνεχιστούν και το 2014. Άνεργοι, ηλικιωμένοι και ανάπηροι θα νιώσουν έντονα στο πετσί τους τη μείωση των επιδομάτων, που ο ίδιος ο βασιλιάς Βίλελμ Αλεξάντερ προανήγγειλε ως «το τέλος του κοινωνικού κράτους του 20ού αιώνα». Η εύθραυστη πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Γερουσία θα μπορούσε να προκαλέσει και πρόωρες εκλογές, αλλά, σε κάθε περίπτωση, το τσουνάμι των ευρωεκλογών είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού.

ΙΤΑΛΙΑ: Στη γραμμή Μπερλουσκόνι ο «μπαχαλάκιας» Γκρίλο

ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ είναι στα κάγκελα για τον προϋπολογισμό λιτότητας που κατέθεσε στην ιταλική Βουλή ο πρωθυπουργός Λέτα, προβλέποντας πάγωμα μισθών και συντάξεων, αναστολή προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, νέους φόρους και περικοπές στην Υγεία.

Μπορεί η Δικαιοσύνη και ο πανδαμάτωρ χρόνος να εξουδετέρωσαν την κύρια απειλή κατά του ευρώ και της Γερμανίας, που ακούει στο όνομα Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά το ρεύμα του Γκρίλο καλά κρατεί. Στις δημοσκοπήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, το Δημοκρατικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του συγκέντρωναν 32,5%-34%, το Κόμμα Ελευθεριών και οι σύμμαχοί του 31,5%-32,5% και το Κίνημα 5 Αστέρων του Γκρίλο 21%-23%.

Δεδομένου ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν ξεπερνά το 28%, δεν αποκλείεται ο «αριστερόστροφος μπαχαλάκιας», που προκάλεσε πολιτικό σεισμό με το 25,5% στις εκλογές του Απριλίου, να ταρακουνήσει ακόμη περισσότερο την ιταλική χερσόνησο.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Στο 48% η «γκρίζα» ψήφος κατά του πολιτικού συστήματος

ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ 1/3 των Ισπανών βρίσκεται σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης, για την οποία οι ευρωπαϊκές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Περίπου τρία στα δέκα παιδιά κινδυνεύουν από υποσιτισμό, ασθένειες και πλημμελή πρόσβαση στη σχολική εκπαίδευση, ενώ οι κατασχέσεις σπιτιών από τις τράπεζες έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στέγης σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Η ανεργία παραμένει στο 27%, η προοπτική ανάκαμψης δεν φαίνεται ούτε με το κιάλι, αλλά παρ’ όλα αυτά η κοινωνία δεν εξεγείρεται.

Ωστόσο οι σεισμογράφοι των δημοσκοπήσεων καταγράφουν μια υπόκωφη βοή, που μπορεί σε ανύποπτο χρόνο να εκραγεί σαν ηφαίστειο. Το βαρόμετρο Οκτωβρίου της «El País» καταγράφει μια «γκρίζα» ψήφο της τάξης του… 48% (22,5% αναποφάσιστοι, 13,6% συνειδητή αποχή, 7,9% λευκά, 3,8 Δ.Γ./Δ.Α.), που δεν προοιωνίζεται τίποτε καλό για το πολιτικό σύστημα.

Στις αυθόρμητες απαντήσεις πρόθεσης ψήφου, το Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει 14,1%, οι Σοσιαλιστές ισοβαθμούν με την Ενωμένη Αριστερά στο 9,5%, οι κεντροαριστεροί «αντάρτες» του UPyD 7,4% και ένας αστερισμός τοπικιστικών κομμάτων κινούνται μεταξύ 0,3% και 1,5%.

Το πιο αποθαρρυντικό για το σύστημα είναι ότι το 93% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η οικονομία της Ισπανίας πηγαίνει χάλια, το 74% δεν περιμένει να μειωθεί η ανεργία και μόνο το 21% έχει θετική γνώμη για τις κυβερνητικές ικανότητες του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Πλήρως απαξιωμένος είναι όμως και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Αλφρέδο Ρουμπαλκάμπα, με μόλις 11% θετικές γνώμες.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Τρελαίνουν τους δημοσκόπους οι αντιευρωπαϊστές του UKIP

ΤΟ ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΙΚΟ Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) έχει τρελάνει τα μηχανάκια των δημοσκόπων και των εταιριών στοιχημάτων στη Βρετανία. Σε έρευνα της κυριακάτικης «Daily Mail» έρχεται δεύτερο στην πρόθεση ψήφου των ευρωεκλογών με 22%, πίσω από τους Εργατικούς που συγκεντρώνουν 35% και μπροστά από το κυβερνητικό δίδυμο Συντηρητικών/Φιλελεύθερων, με 21% και 11% αντιστοίχως.

Στην ίδια έρευνα, το UKIP πέφτει στο 18% όταν γίνεται λόγος για τις εθνικές εκλογές, αλλά το γενικότερο ρεύμα είναι υπέρ του, καθώς το 55% του συνόλου των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2015.

Ο επικεφαλής του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, αρνήθηκε ευγενικά την πρόταση Λεπέν – Βίλντερς για δημιουργία κοινού μετώπου κατά της Ε.Ε., επειδή διαφωνεί με την άκρως αντιμεταναστευτική και ελαφρώς ρατσιστική ατζέντα τους. Ήταν από τους βασικούς πολέμιους της λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, περνώντας… γενεές δεκατέσσερις τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Να σημειωθεί ότι ανθρωπιστική κρίση ανάλογη με την ισπανική βιώνει και η Βρετανία. Οι εφημερίδες γράφουν για διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας του Ερυθρού Σταυρού για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και για πέταγμα της τρίτης ηλικίας στα… σκουπίδια, λόγω της κατάργησης σειράς κοινωνικών παροχών.

Γιάννης Παπαδάτος, στον “Τύπο της Κυριακής”

Keywords
τεστ, τεστ, αλέξης τσίπρας, daily mail, γαλλια, ελλαδα, τσιπρας, μαΐου, συριζα, βρυξέλλες, ισχύ, μερκελ, τραπεζες, εσσδ, δημοσκοπηση, εκλογες, επιδοματα, ιταλια, βουλη, ισπανια, mail, δημοψηφισμα 2015, σταυροι, εθνικη τραπεζα, μυστικες δημοσκοπησεις, εφημεριδες, τραπεζα της ανατολης, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, Μις φαν ντερ ρόε, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, εκλογες 2014, εκλογες 2015, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, αποποινικοποιηση, γνωμη, εθνικη, ηφαιστειο, ισπανια, ιταλια, καθημερινη, οικονομια, ολλανδια, υγεια, ανγκελα μερκελ, ανεργια, ασθενειες, ατζεντα, αφαιρεση, βρισκεται, βρυξέλλες, γινεται, δευτερο, δημοσιο, διδυμο, ευρω, εκπαιδευση, επρεπε, ερευνα, ερχεται, εσσδ, ευρωπη, εφιαλτες, ζωη, ζωνη, ιδια, εικονα, καγκελα, κυβερνηση, κυρια, κομμα, λευκα, μαΐου, μηχανακια, μειωση, μυαλο, ονομα, παιδια, πεδιο, βαρομετρο, ρευμα, σχολια, τρια, τσουναμι, ισχύ, φορα, χρονος, εθνικο, φιλοι, μεινει, μπροστα, οργη, πεφτοντας, θεματα, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα