Τέλος στα σενάρια μετακύλισης του ελληνικού χρέους έβαλε ο Μ. Ντράγκι

«Φρένο» στα σενάρια μετακύλισης του ελληνικού χρέους που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έβαλε σήμερα ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε νομισματική χρηματοδότηση.

«(Η μετακύλιση) θα θεωρούταν νομισματική χρηματοδότηση. Έχουμε πει πολλές φορές ότι η όποια εθελούσια αναδιάρθρωση των ομολόγων μας θα ισούταν – θα ήταν νομισματική χρηματοδότηση», είπε ο κ.

Ντράγκι κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη μηνιαία συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης τόνισε, παράλληλα, πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αρχίσει τις αγορές ομολόγων των κρατών της Ευρωζώνης που εντάσσονται σε σχέδια διάσωσης.

«Ο μηχανισμός είναι έτοιμος, αλλά υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για να αναλάβει δράση η ΕΚΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στις χρηματοοικονομικές αγορές της Ευρωζώνης.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε επίσης ότι το ευρώ είναι «μη αναστρέψιμο», αλλά τόνισε πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εμμείνουν στους δημοσιονομικούς τους στόχους και στα σχέδια για μεταρρυθμίσεις.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ παρουσίασε το πιο τολμηρό στην ιστορία της σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, το οποίο υπόσχεται απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων βραχυπρόθεσμης διάρκειας, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους δανεισμού για χώρες όπως η Ιταλία και Ισπανία, αλλά και δημιουργώντας «ασπίδα» κατά των κερδοσκόπων που ποντάρουν στη διάσπαση του ευρώ.

Υπό το βάρος της κλιμάκωσης του πληθωρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να υπερβαίνει το στόχο του 2% της ΕΚΤ, το δ.σ. της κεντρικής τράπεζας αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%.

Ο κ. Ντράγκι παραδέχτηκε πως ο πληθωρισμός παραμένει σε επίπεδα υψηλότερα του αναμενόμενου, αλλά θα υποχωρήσει κάτω από το 2% το 2013. Όσον αφορά στην οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, αυτή αναμένεται να συμβεί «μόνο σταδιακά».

Αναφερόμενος στην Ισπανία, ο Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε πως έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στη χώρα, ωστόσο τόνισε πως οι προκλήσεις παραμένουν.

Η ΕΚΤ απρόθυμη να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα δεν μπορεί να δοθεί περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της το οποίο διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του θεσμού, ο οποίος εδρεύει στη Φρανκφούρτη.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε ότι το να γίνει δεκτό ένα πιο μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχει στην κατοχή του ο θεσμός «θα ισοδυναμούσε με νομισματική χρηματοδότηση», κάτι το οποίο απαγορεύεται από τις συνθήκες της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα