Τελεσίγραφο 48 ωρών στους καταληψίες ανατολικά από το Κίεβο

Σαράντα οκτώ ώρες διορία, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή, έδωσε ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ , στους φιλορώσους διαδηλωτές που έχουν καταλάβει κτίρια των τοπικών διοικήσεων και της κρατικής ασφάλειας, στο Ντόνετσκ και στο Λούγκαντσκ, για να αποχωρήσουν. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η ιστορία αυτή «θα λήξει είτε με πολιτικό διάλογο ή δια της βίας αλλά θα λήξει σε 48 ώρες». Οι ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα στο Χάρκοβο αν και θεωρητικώς το τελεσίγραφο

του Αβάκοφ απευθυνόταν και στη συγκεκριμένη πόλη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια σχετική σύγχυση για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Ουκρανικά μέσα μετέδιδαν ότι από την κατάληψη του κτιρίου της κρατικής ασφάλειας στο Λούγκαντσκ αποχώρησαν μέσα στην Τετάρτη μετά από διαπραγματεύσεις 56 άτομα αλλά αρκετοί ακόμη παραμένουν οπλισμένοι εντός. Σε όλες τις περιπτώσεις διεξάγεται διάλογος μεταξύ καταληψιών και ουκρανικών αρχών, χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχει βρεθεί μια λύση. Πηγές, πάντως, προσκείμενες στις ομάδες των Ουκρανών διαπραγματευτών διέρρεαν ότι οι καταληψίες φαίνεται να ζητούν δημοψήφισμα όχι απαραίτητα για ένωση με τη Ρωσία αλλά για μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας εντός των ουκρανικών συνόρων. Ορισμένοι από τους μασκοφόρους καταληψίες στο Λούγκαντσκ, από την πλευρά τους, απυήθηναν χθες έκκληση στον Πούτιν «να τους βοηθήσει».

Ντόπιοι βουλευτές, τόσο στο Ντόνετσκ όσο και στο Λούγκαντσκ και στο Χάρκοβο, προτείνουν να δοθεί αμνηστία στους καταληψίες, όπως έγινε με τους διαδηλωτές στην πλατεία Μαϊντάν στο Κίεβο, προκειμένου ν’ αποκλιμακωθεί ευκολότερα η κατάσταση. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ρωσικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο προσωρινός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρχίνοφ υπέγραψε διάταγμα που χαρακτηρίζει «περιοχής υπό κρατική προστασία» τα κατειλημμένα κτίρια, κάτι που υπαγορεύει την άμεση ανακατάληψή τους, ενώ υπήρχαν πληροφορίες ότι στρατιωτικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα οχήματα μετακινούνταν προς τα ανατολικά.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συνομίλησε, εκ νέου, τηλεφωνικώς, και την Τετάρτη με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, με τον οποίο συμφώνησαν, όπως μετέδιδε το ρωσικό πρακτορείο Interfax να «γίνουν τα πάντα για ν’ αποφευχθεί η βία στην νοτιοανατολική Ουκρανία». Αμερικανοί διπλωμάτες επέμεναν στις κατηγορίες ότι πίσω από την αναταραχή βρίσκεται ρώσικος «δάκτυλος» και ότι η Μόσχα προσπαθεί να δημιουργήσει προσχήματα για να προχωρήσει σε κινήσεις ανάλογες με αυτές στην Κριμαία. Η Μόσχα, από την άλλη, επέμενε ότι δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση και επανέφερε ως αναγκαιότητα για την επίτευξη αποκλιμάκωσης την υιοθέτηση ενός συντάγματος που θα προβλέπει την ομοσπονδιοποίηση της Ουκρανίας και την διασφάλιση της ουδετερότητάς της. Τελευταία και καταϊδρωμένη στις δηλώσεις η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ η οποία αρκέστηκε να προσάψει στην Μόσχα ότι «δεν πράττει όσα πρέπει και όσα μπορεί για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση».

Σε διπλωματικό επίπεδο έγινε γνωστό ότι πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, μαζί και με την εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Άστον αλλά και τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών για να συζητήσουν τρόπους αποκλιμάκωσης της κρίσης. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει επιβεβαιώσει τη σύνθεση της συνάντησης καθώς η Μόσχα επιμένει ότι στην συνάντηση θα πρέπει να εκπροσωπούνται «όλοι οι Ουκρανοί και η κυβέρνηση του Κιέβου δεν το πετυχαίνει αυτό» γι αυτό και ζητά να εκπροσωπηθούν χωριστά και οι νοτιοανατολικές περιοχές. Εκτιμά επίσης ότι η λύση βρίσκεται στον ενδο-ουκρανικό διάλογο και όχι στις συμφωνίες και στις συζητήσεις μεταξύ των υπολοίπων πλευρών.

Κατά τα άλλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνέχισε, χθες, τον «πόλεμο νεύρων» με το φυσικό αέριο προς την Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια σύσκεψης με θέμα την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την Ουκρανία σε επίπεδο οικονομικό και εμπορικό, ο Πούτιν δήλωσε ότι παρά τα όσα έχουν γίνει, η Μόσχα συνεχίζει να στηρίζει οικονομικά την Ουκρανία, ενώ αντίθετα οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν έχουν, μέχρι στιγμής, δώσει ούτε δολάριο ούτε ευρώ. Στη σύσκεψη επισημάνθηκαν τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια που χρωστά το Κίεβο στην Gazprom για φυσικό αέριο και συζητήθηκε το ενδεχόμενο ν’ αλλάξει και ο τρόπος πώλησης του, πιθανώς με την υιοθέτηση της μορφής των «προπληρωμένων ποσοτήτων». Η εταιρεία, πάντως, που είχε θέσει ένα τελεσίγραφο στο Κίεβο για να δώσει κάποια από τα χρωστούμενα, το οποίο έληξε την Τρίτη το βράδυ, δεν προέβη προς το παρόν σε καμία αντίδραση. Ο Πούτιν κάλεσε επίσης το επιτελείο του να εξετάσει εναλλακτικά σχέδια για το ενδεχόμενο να διακοπεί κάθε εμπορική σχέση με την Ουκρανία, οπότε θα πρέπει να εξευρεθούν εναλλακτικές αγορές προς πώληση προϊόντων αλλά και προς αγορά ορισμένων από όσα σήμερα εισάγονται από την Ουκρανία ενώ προανήγγειλε την αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών «για λόγους ασφαλείας» σε όλες τις ρωσικές μεθοριακές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Πηγές: bbc, reuters, Interfax, Russia today, ria novosti

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα