Τελευταία ευκαιρία για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πριν μια γενικευμένη κρίση

Η Μέρκελ στην πατρίδα του ...Βιετναμέζου

Πλήρες σχέδιο συνολικής απάντησης στην κρίση δημόσιου χρέους, το οποίο περιλαμβάνει τη διάσωση της Ελλάδας με σημαντικό «κούρεμα» του δημόσιου χρέους, την ενίσχυση της άμυνας της ευρωζώνης, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και τη στενότερη οικονομική διακυβέρνηση επεξεργάζονται Βρυξέλλες

και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με στόχο τη λήψη των αποφάσεων την προσεχή Κυριακή στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών.

Πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που έχουν στη διάθεσή τους οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, εάν θέλουν να αποφύγουν μια γενική κρίση, η οποία θα ξεφύγει από τα όρια της Ευρώπης και θα πλήξει καίρια την παγκόσμια οικονομία.

Σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις των ηγετών της ευρωζώνης, τα τελευταία δύο χρόνια που χαρακτηρίζονται από παλινωδίες, αναβλητικότητα ή ημίμετρα, αυτή τη φορά υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι γίνεται κάτι σοβαρό.

Κατ’ αρχάς υπάρχει σαφέστατη αλλαγή στάσης του Βερολίνου στο θέμα των «εργαλείων» που θα πρέπει να αποφασιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση της άμυνας έναντι των αγορών. Η κ. Μέρκελ δείχνει να έχει απαλλαγεί, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, από τους σκληροπυρηνικούς μονεταριστές συμβούλους της, οι οποίοι την καλούσαν να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να μη συναινέσει σε διασώσεις χωρών, μέσω της αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Από την άλλη, το Παρίσι φαίνεται ότι έκανε επίσης τη στροφή του στο θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους, αποδεχόμενο τώρα ότι πρέπει να πάμε πέρα από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, αποφασίζοντας ένα σημαντικότερο «κούρεμα».

Παρίσι και Λονδίνο φαίνεται επίσης ότι τα έχουν βρει στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Με άλλα λόγια, έχουν ξεπεραστεί τα περισσότερα εμπόδια που δεν επέτρεπαν μέχρι τώρα μια συνολική συμφωνία, η οποία θα έστελνε μήνυμα αποφασιστικότητας στις αγορές και στους κερδοσκόπους ότι η ευρωζώνη θα τους «κάψει τα χέρια».

Ο πρωτοφανής στην κοινοτική ιστορία «μαραθώνιος» συνεδριάσεων θα ξεκινήσει την Παρασκευή με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, το Σάββατο το πρωί θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Υπουργών ΕCO (υπουργοί Οικονομικών των «27»), ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας τη σκυτάλη θα πάρει το Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων (υπουργοί Εξωτερικών των «27»). Την Κυριακή το πρωί όλα θα είναι έτοιμα για τις δύο μεγάλες συνεδριάσεις, τις κρισιμότερες των τελευταίων δεκαετιών στην Κοινότητα.

Αναφορικά με την ουσία των θεμάτων που εξετάζονται, πρώτη προτεραιότητα είναι η Ελλάδα, όπου πλέον όλοι δηλώνουν δημόσια ότι πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους από το 21% που προβλέπει η απόφαση της 21ης Ιουλίου. Οι ιδιώτες επενδυτές και τα ασφαλιστικά ταμεία θα κληθούν να αποδεχθούν εθελοντικά μια απομείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διαθέτουν, η οποία μπορεί να φτάνει μέχρι και το 50%. Έχουν μέσα πίεσης οι κυβερνήσεις να το πετύχουν, δεδομένου

Keywords
Τυχαία Θέματα