Ταμείο αλληλεγγύης για έργα, προτείνει η Μέρκελ

Ρελάνς στην πρόταση για ευρωομόλογα που ακούγεται όλο και πιο συχνά, έκανε η Α. Μέρκελ στις Βρυξέλλες, προτείνοντας τη δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλεγγύης των χωρών που έχουν αναπτυξιακά προβλήματα. Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα κοινό ταμείο στο οποίο θα υπάρχουν χρήματα για να χρηματοδοτούν επενδυτικά προγράμματα  στις χώρες που δυσκολεύονται να συνδυάσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή με την υλοποίηση επενδυτικών

προγραμμάτων.,

Την πρόταση αποκάλυψε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg και σύμφωνα με το σχέδιο της Γερμανίας, το ταμείο θα λειτουργεί σαν ένα αναπτυξιακό ευρωομόλογο και θα χρηματοδοτείται από το φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που συμφωνήθηκε πριν μερικές ημέρες στο Γιούρογκρουπ. Στο σχέδιο αυτό αναφέρθηκε η Μέρκελ μιλώντας και στη Γερμανική Βουλή κάνοντας λόγο για ένα ταμείο με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα και τα χρήματα θα κατευθύνονται σε επενδυτικά προγράμματα.  «Για να δώσουμε σε όλες τις χώρες-μέλη την ευκαιρία να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να είναι πραγματικά σε θέση να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις, προτείνω να εισαγάγουμε ένα νέο στοιχείο αλληλεγγύης», δήλωσε η κα Μέρκελ.

Η χρηματοδοτική βοήθεια χωρίς όρους έχει σε ορισμένες περιπτώσεις εμποδίσει την πορεία προς τη βελτίωση των οικονομιών, ανέφερε η Καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «για το λόγο αυτό, η κοινή ανάληψη χρέους είναι η λάθος απάντηση» και ότι αυτό που χρειάζεται είναι «αυτή η μορφή της αλληλεγγύης». Η Καγκελάριος είπε ότι τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου θα παρακολουθούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το θέμα φέρεται να συζητήθηκε μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών όπως και το ζήτημα του υπερεπιτρόπου, ενός ευρω-τσάρου ο οποίος θα έχει λόγο ακόμη και στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Είναι μια πρόταση που έπεσε από την πλευρά της Γερμανίας και που, όμως, δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από τη Γαλλία.

Μεγάλες είναι οι διαφωνίες και για την υπερεπιτροπή εποπτείας και ελέγχου των τραπεζών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε μια κατ’ αρχήν συμφωνία η οποία προβλέπει ότι από το 2013 θα υπάρξει ένα νομικό πλαίσιο εποπτείας της τραπεζικής αγοράς.

Όμως, οι Γερμανοί αντιδρούν ουσιαστικά στη δημιουργία ενός μηχανισμού ο οποίος θα βάζει στο μικροσκόπιο και τις δικές της τράπεζες.

Παράλληλα υποστηρίζει ότι χρειάζονται ισχυρές δεσμεύσεις για να υλοποιηθεί η απόφαση του Ιουνίου που αφορά κυρίως την Ισπανία. Στην ουσία ζητά να συνδυαστεί η εφαρμογή της απόφασης με μνημόνιο α λα Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα